Ανεξιθρησκεία...

Κάποια στιγμή τη προηγούμενη εβδομάδα, βγήκα μια βόλτα στο Plymouth έχοντας μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή και αποφάσισα να φωτογραφήσω τις εκκλησίες όσο το δυνατόν περισσότερων διαφορετικών θρησκεύματων θα μπορούσα να βρώ.

Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσω πολύ. Με εξαίρεση την ορθόδοξη εκκλησία (χωρίς να σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο αυτό), οι υπόλοιπες ήταν επάνω σε μια σχεδόν κυκλική διαδρομή κοντά στο κέντρο της πόλης που μπορεί να την καλύψει κανείς με τα πόδια σε περίπου 1 ώρα.

Και δεν είναι μόνο η "πυκνότητα" των διαφορετικών θρησκευμάτων εντυπωσιακή αλλά και το γεγονός οτι συνυπάρχουν ειρηνικά. Στα 6-7 χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή την πόλη δεν έχω ακούσει κανένα άσχημο περιστατικό με θρησκευτικά αίτια. Αλλά και γνωστούς και φίλους που ρώτησα, μπορούσαν μόνο να θυμηθούν 3-4 ρατσιστικά περιστατικά συνήθως μετά απο τρομοκρατικά χτυπήματα.

Σύμφωνα με το website του δήμου, στο Plymouth υπάρχουν περίπου 150 εκκλησίες διάφορων θρησκευμάτων για 252800 κατοίκους (στοιχεία απο το 2008).

Να εδώ μερικές απο αυτές...με κάποια σχόλια:

St Matthias
Ο ναός του St Matthias είναι ένα απο τα παλαιότερα κτίσματα στο Plymouth. Στην εκκλησία λειτουργεί ένας μικρός παιδικός σταθμός.

The Davie Freemasons Hall
Το κτήριο έχει ένα ρυθμό και διάφορα σύμβολα στη πρόσοψη του που το κάνουν να ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν function room για διάφορες εκδηλώσεις. Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία το κτήριο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ναό του St Matthias.

Baptist Church
Ένας αρκετά μεγάλος ναός και μεγάλη κοινότητα στο Plymouth. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο "πρώτος όροφος" που είναι και η κύρια είσοδος στον ναό. Στο ισόγειο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα για διάφορες εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά (hockey, basket,κλπ).
Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Το μέγεθος και η όψη του ναού.

Kingdom Hall Of Jehovah's Witnesses
Kingdom Hall Of Jehovah's Wittnesses, Jehovah's Wittnesses
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρώ κάποιο σχετικό τοπικό website. Όπως και να έχει, αυτή η εκκλησία βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (στον ίδιο δρόμο) απο την προηγούμενη. Παρ' όλο που ο ρυθμός του κτηρίου είναι απλός, δείχνει να έχει χτιστεί απο την αρχή για το συγκεκριμένο σκοπό.
Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Αποστολική / Πεντηκοστιανή εκκλησία.

Tabernacle Christian Fellowship
Tabernacle Christian Fellowship, Apostolic Church
Δυστυχώς και σε αυτή τη περίπτωση δεν μπόρεσα να βρώ κάποιο τοπικό website. Η εκκλησία εξυπηρετεί το Αποστολικό θρήσκευμα το οποίο προέρχεται απο το Πεντηκοστιανό. Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Kingdom Hall Of Jehovah's Witnesses.

The 7th Day Adventist Church
Σε πολύ μικρή απόσταση απο τη προηγούμενη εκκλησία, βρίσκεται η εκκλησία της έλευσης της έβδομης ημέρας. Όπως βλέπετε, το κτήριο έχει την όψη ενός τυπικού Αγγλικού σπιτιού μόνο που τα παράθυρα και η κύρια είσοδος είναι τοξωτά (Ίσως τοποθετήθηκαν / κατασκευάστηκαν όταν το κτήριο άρχησε να χρησιμοποιείται σαν εκκλησία). 
Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Χωρίς Λόγια (!)

Devon & Cornwall Islamic Centre
Devon And Cornwall Islamic Center, Islamist
Σε πολύ μικρή απόσταση (στον ίδιο δρόμο) απο την εκκλησία των Seventh Day Adventists βρίσκεται το Devon & Cornwall Islamic Centre. Το κτήριο έχει την όψη τυπικού Αγγλικού σπιτιού (αν και έχει και αυτό τοξωτά παράθυρα) και εκτός απο τόπος συγκέντρωσης λειτουργεί και ώς τζαμί. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρώ κάποιο σχετικό τοπικό website.

Unitarian Church
Αυτή η εκκλησία βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης ακριβώς δίπλα σε μια ακόμα Βαπτιστική εκκλησία (Το καμπαναριό της οποίας διακρίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας) και πίσω ακριβώς απο μια ακόμα Αγγλικανική εκκλησία (δεν φαίνεται σε αυτή τη φωτογραφία). Και σε αυτή τη περίπτωση, ο ρυθμός του κτηρίου είναι πολύ απλός αλλά και πάλι δείχνει να έχει χτιστεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Απο όσο έχω παρατηρήσει οι συγκεντρώσεις σε αυτή την εκκλησία είναι μικρές και ήσυχες.

Catholic Chaplancy
Plymouth Roman Catholic Church Of Christ The King, Roman Catholics
Ο ρυθμός του κτηρίου είναι απλός αλλά σίγουρα το κτήριο ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα που βρίσκοντε γύρω του. Όπως φαίνεται, αυτή ήταν και η πρόθεση του ευεργέτη που χρηματοδότησε τη κατασκευή του. Η εκκλησία ξεχωρίζει σήμερα ακόμα πιο πολύ ανάμεσα στα κτήρια που χτίστηκαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.


Methodist Central Hall
Άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης, σε σχετικά μικρή απόσταση απο αυτή του St Matthias. Το κτήριο είναι απλό αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι χτισμένο απο την αρχή για το συγκεκριμένο σκοπό. Η επέκταση στα δεξιά (όπου διακρίνεται και ο σταυρός) φαίνεται να έχει προστεθεί αργότερα. Στην εκκλησία λειτουργεί ένας μικρός παιδικός σταθμός.

Greek Orthodox Church
Το κτήριο φαίνεται να έχει χτιστεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Στο υπόγειο λειτουργεί Ελληνικό σχολείο. Στην εκκλησία δεν συγκεντρώνοντε μόνο Έλληνες και Κύπριοι αλλά και άλλες εθνικότητες χριστιανών ορθόδοξων όπως Ρουμάνοι και Ρώσσοι αλλά και Άγγλοι. Οι ψαλμωδίες είναι στα Αγγλικά, τα Ελληνικά και ίσως μια ακόμα γλώσσα. Για παράδειγμα, κάποιο Πάσχα που κάναμε εδώ, το Χριστός Ανέστη και η ψαλμωδία μετά την ανάσταση έγινε στα Αγγλικά, τα Ελληνικά, τα Ρώσσικα και τα Ρουμάνικα. Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Οι ψάλτες χρησιμοποιούν ένα μικρό πληκτροφώρο όργανο (με έκταση περίπου 2 οκτάβες) που κρατάει το ίσο. Η μετάφραση του κειμένου στα Αγγλικά είναι λέξη πρός λέξη: Δόξα Πατρή... ---> To the glory of the father...

Μια γενικότερη παρατήρηση απο όσα website εκκλησιών παραθέτω παραπάνω είναι οτι τα domain names των περισσότερων είναι καταχωρημένα σαν .com, .biz, .co.uk που υπονοούν εμπορικές επιχειρήσεις. Περίμενα να είναι τουλάχιστον .org ( 2/7 απο τα παραπάνω είναι όντως καταχωρημένα σαν .org ή .org.uk). Aυτό ίσως είναι μια απλή παράβλεψη ή επιπόλαια απόφαση αλλά καλό θα ήταν να διορθωθεί στο μέλλον αφού οι διακρίσεις ανάμεσα στα domain names υπάρχουν για συγκεκριμένο λόγο.

Μπορεί το Plymouth να μην είναι τέλειο και μπορεί κάποιος που και που να  αφήσει κάποιο απίστευτα περίτεχνο σχόλιο μεταξύ αστείου και σοβαρού (Περισσότερο αστείο, παρά σοβαρό....θέλω να πιστεύω) επειδή σε λένε Spanovaggelodimitri Nikolao και όχι.....Gil(...os) ή Trevor. Όμως όπως και να έχει, είναι σημαντικό να έχουν καταφέρει να συνυπάρξουν τόσα πολλά διαφορετικά θρησκεύματα για πολλά χρόνια χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

BAA! Με Σήμα Το Πρόβατο...

Τις τελευταίες τρείς ημέρες είχα την τύχη να παρακολουθήσω μια σειρά απο προβολές των videoz που συμμετέχουν στα φετινά British Animation Awards (BAA).

Το σινεμά ήταν μικρό, η παρέα μυστήρια (αλλά με μια απίθανα καλή έννοια) και κάπως έτσι δεν καταλάβαινες πώς περνούσαν περίπου 20 videoς απο μπροστά σου και 70 λεπτά της ώρας απο πάνω σου.

Τα υποψήφια έργα ήταν χωρισμένα σε τρείς μεγάλες κατηγορίες: Film, Ad και Music Video και σύμφωνα με τους διοργανωτές που προλόγισαν τη κάθε βραδιά, ο μικρός αριθμός Music Video συμμετοχών φέτος ήταν σημάδι της...οικονομικής κρίσης (!) (Μη ξεχνιόμαστε... :-/ )

Σε κάθε προβολή, είχαμε την ευκαιρία να βαθμολογήσουμε τη κάθε συμμετοχή σε μια κλίμακα 0-5 (0, καθώς μπορούσες απλά να μην ψηφίσεις) ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 8 Απριλίου 2010. Μετά απο αυτό θα πρέπει να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες υποψηφιότητες...χρόνος που μου φάνηκε ίσα ίσα αρκετός για μερικές απο τις παραγωγές που ουσιαστικά ήταν δημιουργημένες καρέ-καρέ!

Αν παρακολουθήσαμε συνολικά 60 περίπου συμμετοχές, περάσανε απο μπροστά μας 60 εντελώς διαφορετικές τεχνικές, θέματα και τρόποι για να τα εξιστορήσεις. Προσωπικά, τα βαθμολόγησα σύμφωνα με το κατα πόσο με διασκέδασαν.

Να εδώ μερικά που είναι διαθέσιμα πρός το παρόν στο youtube και τους έδωσα 5...με τη καλή έννοια πάντα.

ΜΟΤΕΡ!!!!!

ΚΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ.........................

Simon's Cat: TV Dinners
Simon Tofield | Tandem Films
Όποιος έχει γάτα, θα ταυτιστεί απόλυτα με τον Simon :-D

mi'au, myau
Vida Vega | UCA Farnham
Απλό Και Χαριτωμένο

TXT Island
Bali Engel | RCA
Μια πολύ καλή εξέλιξη του ASCII Art!

Yellow Belly End
Philip Bacon | NTFS
Πρόκειται για απόσπασμα του έργου. Ένα εξωπραγματικό, αληγορικό, καλοσχεδιασμένο animation που σε βάζει αναπόφευκτα σε σκέψεις.


Midfield General: Teddy Bear
Ste McGregor | Skint
Φανταστικό video-clip, τραγούδι και φυσικά ιστορία. Συγχαρητήρια!

Rabbit Punch
Kristian Andrews | RCA
Σκοτεινό...Μου θύμισε Wasp Factory και Trainspotting μαζί


This Way Up
Smith & Foulkes | Nexus Productions
Μια απο τις καλύτερες και πιο αστείες συμμετοχές!

Μερικές πολύ καλές συμμετοχές, όπως το Wolves και το Ain't Got Nobody, δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα στο youtube αλλά είναι μικρή η αναμονή μέχρι τον Απρίλιο.

Ποιανού Είσαι 'σύ;

Πρίν απο το Big Bang του internet, αρκετά πράγματα (βιβλία, εργασίες, ησυχία, φωτογραφικές συλλογές, διάφορα αρχεία, βαριεστημένες βιβλιοθηκονόμους με όρεξη για κουβέντα) τα έβρισκε κανείς σε...βιβλιοθήκες.

Σε μια απο αυτές, θυμάμαι ένα καταπληκτικό τεράστιο πόστερ που απεικόνιζε το γεννεαλογικό δέντρο Ελληνικών θεών και ημίθεων μαζί με τη πιο δημοφιλή τους απεικόνηση. Τα χρώματα του δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά όσο το μέγεθος και οι λεπτομέρειες του. Μετά έγινε μια ανακαίνηση, αμέσως μετά ένας σεισμός (και σύντομα φυσικά ανα-ανακαίνηση) και δεν το ξαναείδα αν και κοίταζα στα βιβλιοπωλεία μήπως το πετύχω πουθενά.

Παρ' όλα αυτά, πρίν απο λίγο καιρό βρήκα μια λιγότερο φιλότεχνη αλλά εξ' ίσου εντυπωσιακή απεικόνηση:

Το γεννεαλογικό δέντρο των Θεών απο καταβολής κόσμου.
Όλα πήγαιναν καλά (με εξαίρεση μια αρπαχτή της Γαίας με τον Ουρανό) μέχρι που εμφανίστηκε ο Δίας...και δημιουργήθηκε η ανάγκη σύστασης και λειτουργίας ενός οργανωμένου μητρώου επιτέλους!



Τη φωτογραφία τη βρήκα απο μια αναζήτηση μέσω του Google Images. Ώς αρχική της πηγή αναφερόταν κάποιο προσωπικό website το οποίο αξίζει ίσως να επισκεφθείτε αφού παρέχει μερικές συμπληρωματικές πληροφορίες, εναλλακτικές πηγές απο διαφορετικές εκδόσεις του γενεαλογικού δέντρου και τη δυνατότητα να μεταβείτε στο άρθρο της Wikipedia που είναι αφιερωμένο στη κάθε θεότητα. Επίσης νομίζω πως αξίζει να αναφερθεί και η Encyclopedia Mythica. Ένα ενδιαφέρον και προσεγμένο website που περιλαμβάνει μυθολογίες πολλών λαών και έχει κάποια επιμέρους στοιχεία για το παραπάνω δέντρο.
top