Ανεξιθρησκεία...

Κάποια στιγμή τη προηγούμενη εβδομάδα, βγήκα μια βόλτα στο Plymouth έχοντας μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή και αποφάσισα να φωτογραφήσω τις εκκλησίες όσο το δυνατόν περισσότερων διαφορετικών θρησκεύματων θα μπορούσα να βρώ.

Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσω πολύ. Με εξαίρεση την ορθόδοξη εκκλησία (χωρίς να σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο αυτό), οι υπόλοιπες ήταν επάνω σε μια σχεδόν κυκλική διαδρομή κοντά στο κέντρο της πόλης που μπορεί να την καλύψει κανείς με τα πόδια σε περίπου 1 ώρα.

Και δεν είναι μόνο η "πυκνότητα" των διαφορετικών θρησκευμάτων εντυπωσιακή αλλά και το γεγονός οτι συνυπάρχουν ειρηνικά. Στα 6-7 χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή την πόλη δεν έχω ακούσει κανένα άσχημο περιστατικό με θρησκευτικά αίτια. Αλλά και γνωστούς και φίλους που ρώτησα, μπορούσαν μόνο να θυμηθούν 3-4 ρατσιστικά περιστατικά συνήθως μετά απο τρομοκρατικά χτυπήματα.

Σύμφωνα με το website του δήμου, στο Plymouth υπάρχουν περίπου 150 εκκλησίες διάφορων θρησκευμάτων για 252800 κατοίκους (στοιχεία απο το 2008).

Να εδώ μερικές απο αυτές...με κάποια σχόλια:

St Matthias
Ο ναός του St Matthias είναι ένα απο τα παλαιότερα κτίσματα στο Plymouth. Στην εκκλησία λειτουργεί ένας μικρός παιδικός σταθμός.

The Davie Freemasons Hall
Το κτήριο έχει ένα ρυθμό και διάφορα σύμβολα στη πρόσοψη του που το κάνουν να ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν function room για διάφορες εκδηλώσεις. Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία το κτήριο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ναό του St Matthias.

Baptist Church
Ένας αρκετά μεγάλος ναός και μεγάλη κοινότητα στο Plymouth. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο "πρώτος όροφος" που είναι και η κύρια είσοδος στον ναό. Στο ισόγειο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα για διάφορες εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά (hockey, basket,κλπ).
Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Το μέγεθος και η όψη του ναού.

Kingdom Hall Of Jehovah's Witnesses
Kingdom Hall Of Jehovah's Wittnesses, Jehovah's Wittnesses
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρώ κάποιο σχετικό τοπικό website. Όπως και να έχει, αυτή η εκκλησία βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (στον ίδιο δρόμο) απο την προηγούμενη. Παρ' όλο που ο ρυθμός του κτηρίου είναι απλός, δείχνει να έχει χτιστεί απο την αρχή για το συγκεκριμένο σκοπό.
Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Αποστολική / Πεντηκοστιανή εκκλησία.

Tabernacle Christian Fellowship
Tabernacle Christian Fellowship, Apostolic Church
Δυστυχώς και σε αυτή τη περίπτωση δεν μπόρεσα να βρώ κάποιο τοπικό website. Η εκκλησία εξυπηρετεί το Αποστολικό θρήσκευμα το οποίο προέρχεται απο το Πεντηκοστιανό. Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Kingdom Hall Of Jehovah's Witnesses.

The 7th Day Adventist Church
Σε πολύ μικρή απόσταση απο τη προηγούμενη εκκλησία, βρίσκεται η εκκλησία της έλευσης της έβδομης ημέρας. Όπως βλέπετε, το κτήριο έχει την όψη ενός τυπικού Αγγλικού σπιτιού μόνο που τα παράθυρα και η κύρια είσοδος είναι τοξωτά (Ίσως τοποθετήθηκαν / κατασκευάστηκαν όταν το κτήριο άρχησε να χρησιμοποιείται σαν εκκλησία). 
Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Χωρίς Λόγια (!)

Devon & Cornwall Islamic Centre
Devon And Cornwall Islamic Center, Islamist
Σε πολύ μικρή απόσταση (στον ίδιο δρόμο) απο την εκκλησία των Seventh Day Adventists βρίσκεται το Devon & Cornwall Islamic Centre. Το κτήριο έχει την όψη τυπικού Αγγλικού σπιτιού (αν και έχει και αυτό τοξωτά παράθυρα) και εκτός απο τόπος συγκέντρωσης λειτουργεί και ώς τζαμί. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρώ κάποιο σχετικό τοπικό website.

Unitarian Church
Αυτή η εκκλησία βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης ακριβώς δίπλα σε μια ακόμα Βαπτιστική εκκλησία (Το καμπαναριό της οποίας διακρίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας) και πίσω ακριβώς απο μια ακόμα Αγγλικανική εκκλησία (δεν φαίνεται σε αυτή τη φωτογραφία). Και σε αυτή τη περίπτωση, ο ρυθμός του κτηρίου είναι πολύ απλός αλλά και πάλι δείχνει να έχει χτιστεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Απο όσο έχω παρατηρήσει οι συγκεντρώσεις σε αυτή την εκκλησία είναι μικρές και ήσυχες.

Catholic Chaplancy
Plymouth Roman Catholic Church Of Christ The King, Roman Catholics
Ο ρυθμός του κτηρίου είναι απλός αλλά σίγουρα το κτήριο ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα που βρίσκοντε γύρω του. Όπως φαίνεται, αυτή ήταν και η πρόθεση του ευεργέτη που χρηματοδότησε τη κατασκευή του. Η εκκλησία ξεχωρίζει σήμερα ακόμα πιο πολύ ανάμεσα στα κτήρια που χτίστηκαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.


Methodist Central Hall
Άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης, σε σχετικά μικρή απόσταση απο αυτή του St Matthias. Το κτήριο είναι απλό αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι χτισμένο απο την αρχή για το συγκεκριμένο σκοπό. Η επέκταση στα δεξιά (όπου διακρίνεται και ο σταυρός) φαίνεται να έχει προστεθεί αργότερα. Στην εκκλησία λειτουργεί ένας μικρός παιδικός σταθμός.

Greek Orthodox Church
Το κτήριο φαίνεται να έχει χτιστεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Στο υπόγειο λειτουργεί Ελληνικό σχολείο. Στην εκκλησία δεν συγκεντρώνοντε μόνο Έλληνες και Κύπριοι αλλά και άλλες εθνικότητες χριστιανών ορθόδοξων όπως Ρουμάνοι και Ρώσσοι αλλά και Άγγλοι. Οι ψαλμωδίες είναι στα Αγγλικά, τα Ελληνικά και ίσως μια ακόμα γλώσσα. Για παράδειγμα, κάποιο Πάσχα που κάναμε εδώ, το Χριστός Ανέστη και η ψαλμωδία μετά την ανάσταση έγινε στα Αγγλικά, τα Ελληνικά, τα Ρώσσικα και τα Ρουμάνικα. Πρόσθετοι Πόντοι Εντυπωσιασμού: Οι ψάλτες χρησιμοποιούν ένα μικρό πληκτροφώρο όργανο (με έκταση περίπου 2 οκτάβες) που κρατάει το ίσο. Η μετάφραση του κειμένου στα Αγγλικά είναι λέξη πρός λέξη: Δόξα Πατρή... ---> To the glory of the father...

Μια γενικότερη παρατήρηση απο όσα website εκκλησιών παραθέτω παραπάνω είναι οτι τα domain names των περισσότερων είναι καταχωρημένα σαν .com, .biz, .co.uk που υπονοούν εμπορικές επιχειρήσεις. Περίμενα να είναι τουλάχιστον .org ( 2/7 απο τα παραπάνω είναι όντως καταχωρημένα σαν .org ή .org.uk). Aυτό ίσως είναι μια απλή παράβλεψη ή επιπόλαια απόφαση αλλά καλό θα ήταν να διορθωθεί στο μέλλον αφού οι διακρίσεις ανάμεσα στα domain names υπάρχουν για συγκεκριμένο λόγο.

Μπορεί το Plymouth να μην είναι τέλειο και μπορεί κάποιος που και που να  αφήσει κάποιο απίστευτα περίτεχνο σχόλιο μεταξύ αστείου και σοβαρού (Περισσότερο αστείο, παρά σοβαρό....θέλω να πιστεύω) επειδή σε λένε Spanovaggelodimitri Nikolao και όχι.....Gil(...os) ή Trevor. Όμως όπως και να έχει, είναι σημαντικό να έχουν καταφέρει να συνυπάρξουν τόσα πολλά διαφορετικά θρησκεύματα για πολλά χρόνια χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

2 σχόλια:

Disillusa είπε...

Πολύ καλή η ιδέα σου για αυτό το ποστ! Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι υπέροχες και αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική των εκκλησιών! Θα ήθελα να κάνω κι εγω κάτι παρόμοιο για το Leeds αλλά μάλλον θα με... "φάνε" οι δρόμοι, αφού οι εκκλησίες εδώ είναι διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της πόλης!

Πριν έρθω στην Βρετανία, γνώριζα μόνο εξ ακοής πολλές από τις θρησκείες που εκπροσωπούνται με κάποιο χώρο λατρείας εδώ. Μου αρέσει κι εμένα αυτός ο πλουραλισμός και η συνύπαρξη!

Καλημέρες!

AA είπε...

Γειά σου Disilusa

Χαίρομαι που σου άρεσαν οι photo γιατί σε κανα δύο άλλα monitor που τις είδα εμφανίζονταν σκοτεινές :-/...Οπότε μάλλον χρειάζοντε ρύθμιση (τα monitor...όχι οι photo :-D )

Το Leeds θα είναι πιθανότατα και πιο ενδιαφέρον όσο αφορά την αρχιτεκτονική του. Ίσως πιο παραδοσιακό. Το Plymouth ισοπεδώθηκε (κυριολεκτικά) στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ξαναχτίστηκε με αυτό το στύλ της δεκαετίας του 1950-60 που σε ωθεί στην αυτοκτονία και σε κάνει να νομίζεις οτι τα περισσότερα θύματα του πολέμου ήταν καλλιτέχνες :-/ Απρόσωπα, απλοϊκά, σκούρα, σκοτεινά, "βαρειά" κτήρια που φαλτσάρουν απίστευτα στη λιακάδα.

Κι εγώ τα περισσότερα θρησκεύματα τα είχα απλά ακούσει ή τα ήξερα ώς "αιρέσεις" αλλά συνήθως με αρνητικό νόημα. Όπως μου φαίνεται εμένα τουλάχιστον, οι άνθρωποι πάνε στις εκκλησίες τους, κάνουν τις λειτουργίες τους, συμμετέχουν σε ότι εκδηλώσεις θέλουν να συμμετέχουν, ζούν τη ζωή τους και τελειώνει εκεί το θέμα. Ούτε βιβλία καίγοντε, ούτε μεγάφωνα ουρλιάζουν, ούτε καμία λειτουργία "πέφτει" επάνω στην άλλη. Μάλλον καλό είναι αυτό :-D

Να είσαι καλά.

Δημοσίευση σχολίου

top