Γλώσσα Λανθάνουσα...

Το προηγούμενο πόστ μιλούσε για επιστροφή...Είχα κατέβει στη Χαλκίδα για λίγες ημέρες και έπεσε στα χέρια μου ένα φυλάδιο που έχει εκδώσει η δημαρχία για να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο για τα έργα και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει...μέρες που είναι.

Πρόκειται για μια πολυσέλιδη έκδοση, κοντά στις 50 σελίδες, με φωτογραφίες απο τη κατάσταση των έργων, επεξηγηματικά κείμενα, αριθμούς...κι άλλους αριθμούς. Τέλος πάντων, φαίνεται μια κάποια κίνηση στο δήμο και μου άφησε μια θετική εντύπωση...

Και έτσι όπως το ξεφυλίζω, φτάνω στη σελίδα 35 και διαβάζω τον τίτλο:


...και με αυτεπιστασία (!)
Στη φωτογραφία απεικονίζεται η επικεδαλίδα της σελίδας 35 της ενημερωτικής έκδοσης με τίτλο "Η Χαλκίδα ΑλλάΖΕΙ!" (sic) του Δήμου Χαλκιδαίων.


Α ρε δήμαρχε! Δεν ήταν να έχεις γράψει τη Χαλκίδα με "εί";!...Τη "μικρή κλίμακα" βρήκε να σου μισερέψει ο δαίμονας του τυπογραφείου π' ανάθεμα τον;;;

Τέλος πάντων, να λέμε καλά που δεν πήρε και το "μ" μαζί του ο δαίμονας...γιατί είναι και πολλά τα αντίτυπα!


*) Το φυλάδιο περιέχει μια ακόμα γαργαλιστική σύμπτωση...Στη σελίδα 17, συν-ανάδοχος της ανάπλασης του χώρου αναψυχής στο Μπαταργιά είναι κάποιος κύριος...Κλεφτάκης. Χ (!)

KRIO OYF!

Για τις περιπτώσεις όπου η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία έχουμε ολόκληρη ενότητα σε ετούτο εδώ το blog...Και εξηγούμαι:

Έχεις φύγει με 30°C+ απο την Αθήνα και έχεις προσγειωθεί στους 13°C στο Λονδίνο (με ασθενείς Βορειοανατολικούς ανέμους)...την ίδια ημέρα. Και καθώς περιμένεις σε ένα parking, σχολιάζοντας απο μέσα σου οτι ήταν μάλλον λάθος επιλογή να έχεις φορέσει κοντομάνικο και να μην έχεις κρατήσει μαζί και κάτι πιο βαρύ γιατί τώρα με αυτό το αεράκι θα πλευριτώσεις, αλλά και τι να έκανες που έφυγες στις 06:00 απο το σπίτι και είχε ακόμα καμιά 20αριά βαθμούς και τέλος πάντων...μή κάνεις έτσι, τώρα θα έρθει το αυτοκίνητο και θα μπείς μέσα...

Γύρνας το κεφάλι σου και βλέπεις αυτό:


Μοναχική Mercedes στο parking κάποιας εταιρίας αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο του Heathrow...
(Η φωτογραφία προέρχεται απο τη προσωπική μου συλλογή)

Εμείς επιλέξαμε ένα πιο μικρό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας γιατί ετούτη εδώ ήταν και PANAKRIVI OYF!

Ευκλείδης...Στο Plymouth

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη και τα γραφόμενα του μερικές εκατοντάδες χρόνια π.Χ, ο συντομότερος δρόμος ανάμεσα σε δύο σημεία είναι η ευθεία. (*) Αυτό βέβαια είναι κάτι που τα ζώα πιθανότατα ήξεραν ήδη απο πολλά χρόνια π.Χ.

Να εδώ η συνειδητοποίηση του αξιώματος στο Plymouth, με τη βοήθεια των ζώων, αν και είμαι σίγουρος οτι παρόμοια φαινόμενα παρατηρούντε και αλλού.

Ευθεία uber alles!
Η φωτογραφία προέρχεται απο τη προσωπική μου συλλογή


Στη παραπάνω φωτογραφία, σχηματίζεται ένα ορθογώνιο τρίγωνο του οποίου η υποτίνουσα είναι αυτό το αυτοσχέδιο μονοπάτι. Χοντρικά, αν οι κάθετες πλευρές του τριγώνου είχαν μήκος 1 μονάδα απόστασης (η κάθε μία) τότε το μήκος της υποτίνουσας θα ήταν √2 μονάδες απόστασης (...Τι θα πεί "γιατί;". Γιατί έτσι!)

Δηλαδή, αν οι διαβάτες συμμορφώνονταν με το πολεοδομικό μονοπάτι θα έπρεπε να διαβούν μια διαδρομή μήκους 2 μονάδων απόστασης. Ενώ διασχίζοντας την ευθεία, διαβαίνουν μόλις 1.4142... μονάδες απόστασης (τα υπόλοιπα δεκαδικά ψηφία βρίσκοντε εδώ). Δηλαδή έχουν διαβεί περίπου 29% λιγότερη απόσταση.

Η πραγματικότητα βέβαια δείχνει οτι οι διαβάτες είναι...πιο αυστηροί και θα διαβούν τη μικρότερη απόσταση ακόμα και για πιο μικρά κέρδη!

Κάτοψη του ίδιου σημείου και μια πιο ακριβής μέτρηση της απόστασης.
Η φωτογραφία προέρχεται απο το Google Earth

Η περιφέρεια αυτού του τόξου είναι περίπου 22 μέτρα, ενώ η απόσταση ανάμεσα στην αρχή και το τέλος του (η αλλιώς η χορδή του τόξου) που περνάει πάνω απο το μονοπάτι είναι 18 μέτρα. Δηλαδή ένα κέρδος μόλις 18%.

Προφανώς, αυτό που υποβάλει την απόφαση του διαβάτη να χαράξει τον δικό του δρόμο είναι το πόση ενέργεια θα ξοδέψει για να διαβεί αυτή την απόσταση! Για τον ίδιο λόγο, είναι πιο πιθανό το μονοπάτι να χαράχτηκε πρώτα απο αυτούς που ανεβαίνουν παρά απο αυτούς που κατεβαίνουν...Aλλά και πάλι αυτό δεν είναι σίγουρο γιατί στο τέλος της κατάβασης υπάρχει ένα μαγαζί με τυρόπιτες....Οπότε και στη κατάβαση...υπάρχει, για κάποιους, ένα κινήτρο να φτάσουν στη πηγή της ενέργειας πιο γρήγορα! :-D

Συμπέρασμα: Μερικές φορές, είναι απολύτως λογικό να "πατάτε το χόρτο" (!).

(*) Τα πρώτα 6 (απο τα 12) βιβλία των στοιχείων του Ευκλείδη είναι διαθέσιμα απο το Project Gutenberg. Πρόκεται για μια έκδοση του 1881, με σχόλια και σημειώσεις απο τον John Casey. Παρατηρήστε πως μέσα στις πρώτες 8 σελίδες χτίζεται ένας ολόκληρος κόσμος.
top