Πωλείται (?)

Κάθε φορά που κάθομαι και βλέπω τηλεόραση και τώρα τελευταία και cinema, αναρωτιέμαι σε ποιό target group διαφημήσεων βρίσκομαι . Μερικές διαφημήσεις είναι έργα τέχνης, άλλες πάλι σου αφήνουν ένα χοντρό μπλέ ερωτηματικό, που αναβοσβήνει, πάνω απο το κεφάλι και κάποιες άλλες σε διώχνουν όχι μόνο απο το προϊόν αλλά και απο το κανάλι. Καμία πάντως δε με κάνει να θέλω να αγοράσω το προϊόν.

Κλασικό προσωπικό παράδειγμα είναι οι διαφημήσεις αυτοκινήτων. Υπάρχουν πάνω απο 10 αυτοκινητοβιομηχανίες στο κόσμο με αντίστοιχες διαφημήσεις. 10 λοιπόν έμποροι θα προσπαθήσουν να σε πληροφορήσουν για την ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το πολύ. Μη ξεχνάτε...μιλάμε για αυτοκίνητο.

Πάω στο σινεμά, και πρώτη μούρη βλέπω τη διαφήμηση της Vauxhall. Έρχεται ένα τεράστιο κύμα και στη παραλία κάθονται οι surfers και το βλέπουν ενώ ξαφνικά βγαίνει ένα Vectra το οποίο μέχρι το τέλος της διαφήμησης παίζει απάνω στα κύματα (!!!)

Παραμένοντας στα «αμφίβια» αυτοκίνητα, έρχεται η διαφήμηση του νέου citroen C1. 4 Δελφίνια κάνουν κόλπα κάτω και πάνω απο το νερό σα να είναι σε θαλάσσιο πάρκο...

Για να μη πώ για τη διαφήμηση του Nissan Qashqai όπου εμφανίζεται ώς πατίνι να πηδάει απο κτήριο σε κτήριο με ένα υπερμεγέθη κύριο να το πατάει. ΟΚ το πιάσαμε το υπονοούμενο, το αμάξι είναι offroad, μήπως όμως είναι και για παιδιά???

Πιο παλιά, γιατί έχουν και μια ιστορία οι χάλια διαφημήσεις, ήταν η διαφήμηση της Saab όπου ένα αεροπλάνο προσγειωνόταν και λίγο πριν πατήσει στο διάδρομο βλέπαμε ένα αμάξι Saab να τρέχει και μετά πέφτει και το «πετυχημένο» slogan…”Saab, πιο παλιά κατασκευάζαμε αεροπλάνα”...έμεινα ήσυχος!

Ρε παιδιά, το θέμα με το αυτοκίνητο είναι να μένει απάνω στο δρόμο και να μας μεταφέρει με ασφάλεια....Δε με ενδιαφέρει αν πηγαίνει κάτω απο το νερό, πάνω στο νερό, το φτιάχνει μια εταιρία που πήγαινε καλά με τα αεροπλάνα και είπε να κάνει και κανα αμάξι ή το οδηγάνε δελφίνια. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αυτό με τα δελφίνια είναι πολύ βαρύ καθώς τα δελφίνια ώς γνωστόν είναι πιο έξυπνα απο τον άνθρωπο άρα το αμάξι απευθήνεται στο 5% του συνολικού ανθρώπινου πλυθησμού και το 95% των δελφινιών.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες διαφημήσεις που είναι πραγματικά διαμάντια. Όπως για παράδειγμα του Toyota Prius όπου δύο γονείς βγαίνουν πολύ νευριασμένοι απο μια σχολική εορτή μαζί με το μικρό υιό τους ο οποίος έχει πει μια «κακιά» λέξη. Λογομαχούν λοιπόν, αλλά μόνο μέχρι να μπούν στο αμάξι. Οπότε και το εργονομικό εσωτερικό, η επιλογή των χρωμάτων και τον υλικών τους ηρεμούν και αρχίζουν να βλέπουν τα θετικά της παρουσίας του παιδιού τους στη σχολική εορτή.

Ή η αγαπημένη μου διαφήμηση αυτοκινήτου, του Kia Ceed. Όπου ένας κύριος περίπου 30 χρονών οδηγεί μέσα στη βροχή και πάει να πάρει την αντίστοιχης ηλικίας φίλη του απο το σπίτι της. Οδηγάνε λοιπόν και οι δύο μέσα στη βροχή μέχρι που φτάνουν στο προορισμό τους και λίγο πριν βγούν, την πιάνει αυτός απο το χέρι και της λέει «Ξέρεις κάτι, λέω να παντρευτούμε, να πάρουμε ένα σπίτι, ένα σκύλο...να ζήσουμε μαζί» Κι αυτή του χαμογελάει και του λέει OK

Να δώ τώρα που θές να πάρεις αυτοκίνητο ποια διαφήμηση θα σε ρίξει!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top