Ευκλείδης...Στο Plymouth

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη και τα γραφόμενα του μερικές εκατοντάδες χρόνια π.Χ, ο συντομότερος δρόμος ανάμεσα σε δύο σημεία είναι η ευθεία. (*) Αυτό βέβαια είναι κάτι που τα ζώα πιθανότατα ήξεραν ήδη απο πολλά χρόνια π.Χ.

Να εδώ η συνειδητοποίηση του αξιώματος στο Plymouth, με τη βοήθεια των ζώων, αν και είμαι σίγουρος οτι παρόμοια φαινόμενα παρατηρούντε και αλλού.

Ευθεία uber alles!
Η φωτογραφία προέρχεται απο τη προσωπική μου συλλογή


Στη παραπάνω φωτογραφία, σχηματίζεται ένα ορθογώνιο τρίγωνο του οποίου η υποτίνουσα είναι αυτό το αυτοσχέδιο μονοπάτι. Χοντρικά, αν οι κάθετες πλευρές του τριγώνου είχαν μήκος 1 μονάδα απόστασης (η κάθε μία) τότε το μήκος της υποτίνουσας θα ήταν √2 μονάδες απόστασης (...Τι θα πεί "γιατί;". Γιατί έτσι!)

Δηλαδή, αν οι διαβάτες συμμορφώνονταν με το πολεοδομικό μονοπάτι θα έπρεπε να διαβούν μια διαδρομή μήκους 2 μονάδων απόστασης. Ενώ διασχίζοντας την ευθεία, διαβαίνουν μόλις 1.4142... μονάδες απόστασης (τα υπόλοιπα δεκαδικά ψηφία βρίσκοντε εδώ). Δηλαδή έχουν διαβεί περίπου 29% λιγότερη απόσταση.

Η πραγματικότητα βέβαια δείχνει οτι οι διαβάτες είναι...πιο αυστηροί και θα διαβούν τη μικρότερη απόσταση ακόμα και για πιο μικρά κέρδη!

Κάτοψη του ίδιου σημείου και μια πιο ακριβής μέτρηση της απόστασης.
Η φωτογραφία προέρχεται απο το Google Earth

Η περιφέρεια αυτού του τόξου είναι περίπου 22 μέτρα, ενώ η απόσταση ανάμεσα στην αρχή και το τέλος του (η αλλιώς η χορδή του τόξου) που περνάει πάνω απο το μονοπάτι είναι 18 μέτρα. Δηλαδή ένα κέρδος μόλις 18%.

Προφανώς, αυτό που υποβάλει την απόφαση του διαβάτη να χαράξει τον δικό του δρόμο είναι το πόση ενέργεια θα ξοδέψει για να διαβεί αυτή την απόσταση! Για τον ίδιο λόγο, είναι πιο πιθανό το μονοπάτι να χαράχτηκε πρώτα απο αυτούς που ανεβαίνουν παρά απο αυτούς που κατεβαίνουν...Aλλά και πάλι αυτό δεν είναι σίγουρο γιατί στο τέλος της κατάβασης υπάρχει ένα μαγαζί με τυρόπιτες....Οπότε και στη κατάβαση...υπάρχει, για κάποιους, ένα κινήτρο να φτάσουν στη πηγή της ενέργειας πιο γρήγορα! :-D

Συμπέρασμα: Μερικές φορές, είναι απολύτως λογικό να "πατάτε το χόρτο" (!).

(*) Τα πρώτα 6 (απο τα 12) βιβλία των στοιχείων του Ευκλείδη είναι διαθέσιμα απο το Project Gutenberg. Πρόκεται για μια έκδοση του 1881, με σχόλια και σημειώσεις απο τον John Casey. Παρατηρήστε πως μέσα στις πρώτες 8 σελίδες χτίζεται ένας ολόκληρος κόσμος.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη, το "μη πατατε το γρασιδι (γκαζον)" δεν ισχυει για τους Αγγλους; Παντως και ο πιο πειθαρχημενος πεζος αυτη τη "κοψια" θα εκανε. Ειναι λιγοτερο εκτεθειμενος.

Stazybο Hοrn είπε...

Αν όμως, λάβουμε υπόψιν ότι κινούμαστε πάνω σε μια (σχεδόν) σφαίρα, αφήνουμε το θείο Ευκλείδη...

AA είπε...

Χαίρετε

Ανώνυμε, αυτές οι επιλογές μάλλον δεν γνωρίζουν εθνικότητες :-) Αν εννοείτε εκτεθειμένος σε αυτοκίνητα δεν ισχύει σε αυτή τη περίπτωση...Ο δρόμος αυτός είναι εκτός κυκλοφορίας, μόνο κανένα αυτοκίνητο απο το διπλανό parking τον χρησιμοποιεί που και που για να γυρίσει αλλά οι ταχύτητες είναι πολύ χαμηλές (εώς αμελητέες :-D )

Stazybo, ευχαριστώ για τη συνεισφορά. Δεν ανέφερα καθόλου τα μη Ευκλείδια παρακλάδια επειδή μάλλον δεν τα "νοιώθουμε" σε μια απόσταση 20 μέτρων (και μέχρι και μερικές δεκάδες μίλια). Οπότε σίγουρα τα Albatross βλέπουν αυτές τις συντομεύσεις των πεζών με μισό μάτι :-D

Να είστε καλά.

Stazybο Hοrn είπε...

Δεν σχολίασα για να διαφωνήσω, φυσικά· απλώς βρήκα ευκαιρία να προτείνω χαμηλόφωνα τον συγκεκριμένο αρθρογράφο.

AA είπε...

Και όπως λέει και γνωστή...ή μάλλον παλιά, διαφήμιση: "Βλέπεις άνω τελεία, είναι Stazybo Horn" (!) :-D

Είναι πραγματικά καλός ο Strogatz. (Και μεγάλη επιρροή, τουλάχιστον για το δικό μου "μικρόκοσμο" :-) . Αν δεν είχα διαβάσει το Sync ίσως δεν θα είχα ασχοληθεί με πολλά πράγματα που ακολούθησαν)

Παρεμπιπτόντως, απο παλιότερη συζήτηση μας, υπάρχει αυτό :-)

Να είσαι καλά.

Stazybο Hοrn είπε...

«Ακούς άνω τελεία, είναι Χατζηνικολάου» :) αλλά δεν ξέρω πόση επαφή έχεις εκεί στην ξενιτιά με τα «ας βάλουμε μια άνω τελεία» του τελευταίου στα δελτία ειδήσεων...

AA είπε...

LOL!!!! Το έχω ακούσει αλλά θυμήθηκα παλιότερη "αναμέτρηση" σου με την Immortalite για τις άνω τελείες :-D :-D :-D

Είναι η αλήθεια οτι κάποιες απο αυτές τις εκφράσεις τις "πιάνω" πρώτα απο τα blog...Για παράδειγμα αυτό το "Τυχαίο; Δεν νομίζω", μου πήρε καιρό να καταλάβω πώς είχε βγεί :-D

Stazybο Hοrn είπε...

9. Desire Path

AA είπε...

(Έ όχι...είχαν μαζευτεί πολλά "LOL!" :-D )
Ευχαριστώ πολύ για το contribution Stazybo! Είναι πολύ εύστοχος ο όρος.
Τώρα που το σκέφτομαι, μπορώ να θυμηθώ 4-5 ακόμα τέτοια αυθόρμητα μονοπάτια εδώ γύρω...Δεν πολυβγαίνει για βόλτες ο δήμαρχος μάλλον :-)

Stazybο Hοrn είπε...

Στα σχόλια στο παραπάνω κάποιος αναφέρει και το Elephant Path, καθότι οι ελέφαντες δεν καταλαβαίνουν από δρόμους... :-)

Δημοσίευση σχολίου

top