The Great Gig In The Sky...

Ο τίτλος είναι φυσικά τραγούδι των Ρόζ - Φλοϋδιος, αλλά περιγράφει ακριβώς αυτό που συνέβει σε ενα κομμάτι ουρανού πάνω απο ένα χωριουδάκι της Νοτιο-Δυτικής Αγγλίας το περασμένο Σάββατο (10/07/2010).

Κατ' αρχάς, δεν μπορώ να το πιστέψω οτι έχει περάσει ήδη ένας χρόνος (365 ημέρες!!) απο το προηγούμενο post....αλλά όπως και να έχει, να 'μαστε για τέταρτη φορά στο Royal Navy Yeovilton Air Show 2010! (2009, 2008, 2007).

Σε λεπτομέρειες αυτής της εκδήλωσης έχω αναφερθεί σε προηγούμενα post όποτε θα παρουσιάσω εδώ τα αξιοθέατα της φετινής χρονιάς και κάποια πράγματα που μου έκαναν εντύπωση.

Και ξεκινάμε απο τη πιο βασική προυπόθεση...τον καιρό! Η εκδήλωση του 2008 έληξε νωρίτερα, ακυρώνοντας σχεδόν το μισό πρόγραμμα, λόγω βροχής, χαμηλής νέφωσης και ισχυρών ανέμων....Ιούλιο μήνα!

Threatening!
Δραματικά υποφωτισμένη για να αναδείξει όλο το....νεφελώδες ανάγλυφο (!) που αποτελούσε το (δύσκολο) σκηνικό της παράστασης.....
Και να μην έχουμε ούτε ένα χταπόδι εύκαιρο να μας κάνει μια πρόβλεψη (!).

Όλες οι φωτογραφίες προέρχοντε απο τη προσωπική μου συλλογή.

Ευτυχώς τα σύννεφα έμειναν ψηλά στον ουρανό και αργότερα αραίωσαν κιόλας επιτρέποντας στον ήλιο να περάσει...και να μας κάψει (αυτά παθαίνεις οταν είσαι πλήρως προετοιμασμένος για οτιδήποτε εκτός απο 30 βαθμούς μέσα στη μέση του καλοκαιριού!). Άλλοι πάλι, ήρθαν απόλυτα προετοιμασμένοι...για τη περίσταση

WTF?
Να τι χρειάζεσαι για να μπορείς να απεικονίσεις ακόμα και την έκφραση του πιλότου στα 4G

Δεν τους αδικώ, σίγουρα ο εξοπλισμός έβγαλε τα λεφτά του στη συγκεκριμένη επίσκεψη με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα:

Sea Fire At Rest
Super Marine Sea Fire...Όπως λέμε Spitfire αλλά με 4φυλη έλικα, γάτζο (μόλις που διακρίνεται λίγο πιο μπροστά απο τον πίσω τροχό) και αναδιπλούμενες πτέρυγες για να χωράει στο γκαράζ του πλοίου...Ο ήχος του όταν βρίσκεται στον ουρανό είναι φανταστικός.


Sea Fire Going Strong
Still Going Strong!

Και μια και μιλάμε για ήχους...Επίσης καταπληκτικός ήταν και ο ήχος των Boeing Stearman διπλάνων των Breitling Wingwalkers...

I Wonder, Who Is The Sponsor Of This Act?
Πώς τον είπαμε το χορηγό;

...αν και το θέμα σε αυτή την ομάδα είναι το τι συμβαίνει επάνω στα φτερά τους. Οι κοπελιές μάλλον δεν κατάλαβαν καλά όταν άκουσαν για Aerobics!

Hello Ladies!
Girls just wanna have fun (!)

Φέτος πέταξαν για άλλη μια φορά τα Red Arrows...Δεν έχω λόγια...Ίσως ο καλύτερος για τη περιγραφή του προγράμματος τους (μετά τα δικά τους επιφωνήματα στον ασύρματο!) να είναι ο κύριος Αλέξης Κωστάλας...

Incredible...
Break...ONE!...TWO!!...THREE!!!.....YA BA DABA DOOO!

Αργότερα πέταξε και η αεροβατική ομάδα Aguila Patrulla (Η περίπολος των αετών) της Ισπανικής αεροπορίας. Το πρόγραμμα τους ήταν παρόμοιο με τον Red Arrows με εξαίρεση κάποιες διαφορετικές και πιο δύσκολες μανούβρες...Η ίδια ομάδα πέταξε αργότερα και στην Ισπανία για να υποδεχτεί τους πρωταθλητές (της επόμενης μέρας)

Flying Colours
Ole!

Η Ισπανική ομάδα δεν ήταν η μόνη μη Βρετανική παρουσία στην επίδειξη φέτος...Ανάμεσα σε άλλες ομάδες πέταξαν ένα F-16 της Δανέζικης αεροπορίας, ένα ακόμα της Βελγικής και η καταπληκτική ομάδα επιδείξεων της Ιορδανίας.

The Flying Dutchman
Ο Ιπτάμενος Ολλανδός!

Αλλά, ο μεγάλος (κυριολεκτικά) πρωταγωνιστής της επίδειξης για φέτος ήταν το Avro Vulcan!!! Πέρυσι δεν είχε πετάξει λόγω ενός προβλήματος με τα υδραυλικά του, φέτος όμως ο ουρανός γέμισε με την επιβλητική του μορφή. Αυτό το αεροπλάνο ζυγίζει 37 τόνους (77 τόνοι μέγιστο φορτίο απογείωσης), η φτερούγα του έχει επιφάνεια 320m2 και έχει 4 μηχανές που του παρέχουν τη συνολική ώση των 196 kN (!!!)...Τα αεροβατικά δεν του επιτρέποντε πλέον, λόγω ηλικίας, αλλά το πρόγραμμα του είναι αρκετά εντυπωσιακό...Παρ' όλο που σχεδιάστηκε για τις θερμές (πυρηνικές) ανάγκες του ψυχρού πολέμου, πρός το τέλος της επιχειρησιακής του καριέρας βοήθησε στην έρευνα για το Concorde και κυρίως στις δοκιμές των κινητήρων του. Αυτό είναι το μοναδικό Vulcan που πετάει σήμερα και αυτό χάρη σε ιδιωτική πρωτοβουλία και δωρεές (χωρίς καμία απολύτως κρατική επιδότηση), όχι μόνο χρημάτων αλλά και προσωπικού χρόνου...Το προσωπικό που το συντηρεί είναι εθελοντές και οι περισσότεροι συνταξιούχοι (για τα καλά).

Amazing Grace...
Vulcan To The Sky...


Delta...
Δ

Η αεροπορική βάση του Yeovilton ανήκει στο πολεμικό ναυτικό, όποτε κάθε χρόνο ένα μεγάλο μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στα ελικόπτερα:

One Land Rover Coming Up!
Και ύστερα σου λέει το Land Rover δεν κολλάει πουθενά...


Apocalypse Now...
Delivery!

Βέβαια, όπως και να το κάνουμε, όλα αυτά τα αεροπλάνα και ελικόπτερα, έχουν ένα κάποιο κόστος για να βρεθούν στον αέρα όλη μέρα...Χορηγοί στη φετινή εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων η εταιρία Pratt & Whitney, η British Aerospace Systems και η Northrop Grumman...Να εδώ ένας χορηγός...ουρανοκατέβατος!

Get Out Of The Way!!!
Αλεξιπτωτιστής on final approach...

Άντε και του χρόνου...Παρίσι! :-D

Περισσότερες φωτογραφίες απο τη φετινή επίδειξη μπορείτε να βρείτε εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top