Πρόκειται ουσιαστικά για τα μισά μέλη της καταιγιστικής elelctronica μπάντας Camden Market οι οποίοι διαλύθηκαν τραγικά πέρσι το Φεβρουάριο όταν ο απίστευτα πηγαίος και δημιουργικός frontman τους, Chris Takis πήγε φαντάρος.
Οι Market συνεχίζουν τη παράδοση του συγκροτήματος (μόνοι) αντλώντας την έμπνευση τους κυρίως απο μπλιμπλίκια της δεκαετίας του 80, το Super Mario, ένα σπασμένο mini Moog και τα jingles των τηλεφωνικών κέντρων όταν σε βάζουν σε αναμονή.
Το τέτταρτο album τους έχει το τίτλο "Jeffersonian political philosophy" και περιέχει κομάτια ώς επι το πλείστον γραμμένα απο το μπασίστα του συγκροτήματος Jon Jefferson. Ο ίδιος δήλωσε οτι η μεγαλύτερη επιρροή του σε αυτή τη δουλειά ήταν ο πατέρας του Jeffer Johanson και φυσικά ο παππούς του Johan Johanson.
Το album περιέχει τα εξής κομμάτια:
Parrot Film Company:
Με μια εισαγωγή που θυμίζει έντονα το γνωστό ύμνο της ομόνυμης κινηματογραφικής ομάδας που είχε δημιουργήσει ο Jerfferson όταν ήταν στο πανεπιστήμιο, αυτό το τραγούδι μας δίνει μια γεύση απο τις θερμές καλλιτεχνικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της ομάδας στις αρχές του 1967.
Το κομάτι "Οι φίλοι της ταινίας με τον Παπαγάλο" (Υπότιτλος "The Party") τελειώνει με 31415928 επαναλήψεις της έκφρασης "Birdy Nam Nam" θυμίζοντας μας αμυδρά τις ελικοειδής καταβολές του συγκροτήματος.
Minnesota State Highway 261:
Τα ντελικάτα μπάσα του ρυθμικού Parrot Film Company δίνουν τόπο στην οργή του "Minesota State Highway 261".
Νομίζω οτι ο ίδιος ο Jefferson περιγράφει με το καλύτερο τρόπο το έναυσμα για αυτό το κομμάτι:
"Όταν ήμουν στη Σουηδία για μια συναυλία γνώρισα μια δημοσιογράφο και πραγματικά ένιωθα σα να την ήξερα χρόνια. (Βήχει) Έτσι δεν ένιωσα καμία έκπληξη όταν μου πρότεινε να χαθούμε στο δάσος πίνοντας μεγάλες ποσότητες (βήχει)ναρ(βή..)κωτ(..χει)ικών.
Όταν συνήλθα ήμουν 22 χρονών και εκείνη είχε χαθεί για πάντα απο τη ζωή μου. Ο πρώτος άνθρωπος που βρήκα όταν βγήκα στο δρόμο με κοίταξε σα μια σπασμένη κούκλα. Που είμαι; τον ρώτησα....Minesota State Highway 261 μου απάντησε...Διάολε, δεν αξίζει να γράψεις ένα τραγούδι (ρεύεται) για αυτό;"
Haut-Ogooué Province:
Το μόνο κομμάτι του δίσκου που μας άφησε μια υπόξυνη γεύση. Εδώ οι Market διασκευάζουν τη χειρότερη δουλειά του Γερμανικού Trash Punk συγκροτήματος Halavastergnost σε μια προσπάθεια να την ανεβάσουν στο επόμενο επίπεδο. Μπορεί το κομάτι να κερδίζει τις εντυπώσεις για τη πρωτότυπη χρήση του τσέλου ώς κρουστικό τρυπάνι, αλλά ο 4ος παπαγάλος στο δεύτερο σόλο είναι τελείως φάλτσος όση καλλιτεχνική αδεία και αν θέλετε να επικαλεστείτε! Γιατί τέτοιο κύλημα παιδιά;
Xalam:
Έμμετρος ακουστικός διθύραμβος στα comics της δεκαετίας του 50. Όπως λέει και στο Refrain ο ίδιος ο Jefferson "You love is like SNIFF SNIFF KAPOW - XALAM"
Ruffey Lake Park:
Θα θυμάστε φυσικά την πληθωρική Ruffey Tompkins (στενή φίλη του Chris Takis) που είχε πετάξει τα ρούχα της στη συναυλία των Camden Market πέρσι όταν είχε βραχεί και αναφλεγεί απο ασυνείδητο οπαδό του συγκροτήματος ο οποίος προσπαθούσε να γεμίσει το Zippo του κάνοντας headbanging κατα τη διάρκεια του τραγουδιού "ΑΕΡΑ!!! m(BEEEEP)ucker".
Σε αυτό το τραγούδι, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε η ίδια η Ruffey σε τηλεδιάσκεψη απο το Β φρενοκομείο της Haut-Ogooue Province (σύμπτωση;), ο Jefferson εξιστορεί το πόνο της Ruffey όταν χώρισε με τον Chris Takis. "Διάολε, με τόσα δάκρυα που έχυσε αυτό το κορίτσι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια λίμνη και ένα ολόκληρο πάρκο γύρω γύρω...με παγκάκια"
("Girl Stop Crying, It Feels Like Sinking (δίς)")
Wilhelm Paulson:
Μουσική που θυμίζει την αναγέννηση παιγμένη απο 8μπιτο υπολογιστή και κεραμικό ηχείο κινητού, σε ένα κομμάτι που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει όλη την αλήθεια για τον ετεροθαλλή αδελφό του Γουλιέλμου Τέλου που αν και τυφλός ήταν πολύ καλύτερος τοξότης απο το δημοφιλή συγγενή του. Πραγματικά ενδιαφέρουσα θεματολογία.
Monkland and Kirkintilloch Railway:
Θυμάστε το Hip Metal που είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με το τίτλο "Ο Τίγρης Και Τα Τρία Τιγράκια (Άουτς!)" (Along Came A Tigger With Three Little Birds In Her Mouth). Ειδού το "Monkland and Kirkintilloch Railway" που συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε ο Busta Rhymes, φτήνοντας γλωσσοδέτες σε καταιγιστικούς ρυθμούς.
Jacumba, California:
(Επίσης γνωστό και ώς Ja(h)cumba, California)
Ανάμεσα στα συνηθισμένα του συγκροτήματος και ένα πειραματικό κομμάτι σε Waltz Blue Grass ρυθμούς που συνδιάζει τη μουσική παράδοση των Εσκιμόων με τη Τζαμαϊκανή κουλτούρα.
Golden Apes:
Σε μελαγχολικούς ρυθμούς που θυμίζουν Bristol στα μέσα της δεκαετίας του 90, αυτό το ατμοσφαιρικό (6 bar) κομάτι περιγράφει την αγωνία και τα συναισθήματα του Jefferson μέχρι τη τελετή απονομής των βραβείων Golden Ape 2002.
Lisa Fowler:
Ωδή σε 9/17 στη σπιτονοικοκυρά του Jefferson με αφορμή την απόφαση της να παραχωρήσει το τέτταρτο υπόγειο της πολυκατοικίας στο συγκρότημα για τις πρόβες τους.
Ειδικά για αυτό το κομάτι αξίζουν συγχαρητήρια στο μηχανικό ήχου. Τα λεπτεπίλεπτα ψιλά παραμορφώθηκαν ελάχιστα απο το High End σύστημα που χρησιμοποιήσαμε στη δοκιμή του album με αποτέλεσμα ο δίσκος να κάνει το καλύτερο χρόνο του στο 5ο γύρο με 33 1/3 στροφές ακριβώς!!!
Analemma Calendar:
Ο δίσκος κλείνει με αυτό το μακρόσυρτο Blues (24:55) και τα 7 μέλη του συγκροτήματος να τραγουδούν σε 5φωνικά μοτίβα καταγγέλοντας την απόφαση πρόσφατου δικαστηρίου να προχωρήσει σε δέσμευση της καλλιτεχνικής περιουσίας του συγκροτήματος.
Η απόφαση αυτή ήταν η απρόσμενη κατάληξη της γνωστής και πολυετούς διαμάχης ανάμεσα στον drummer του συγκροτήματος και γνωστή φαρμακοβιομηχανία για τα δικαιώματα χημικής φόρμουλας που καθιστά τον ύπνο εντελώς άχρείαστο!.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία πίσω απο τη γέννηση των Market αλλά και τους πολλά υποσχόμενους "European Space Camp" μπορείτε να βρείτε εδώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Χα χααα
ρε συ - κάνεις για μουσικοκριτικός...
...Μουσικοκριτικός Nam Nam!
Το ποστ αυτό τα σπάει!
Namaste Mantalena!
Να είσαι καλά...
Δημοσίευση σχολίου