Με ένα τέτοιο ρυθμό λοιπόν το τελευταίο καιρό έχουν απαλαχθεί απο τις δυσκολίες και τους περιορισμούς της ζωής πολλοί άνθρωποι. Εν το μέσω όμως Αναστάσιμου Πασχαλινού κλίματος αυτό το post κάνει μια αναφορά σε κάποιους άνθρωπους που ήλθαν, άλλαξαν το κόσμο (λίγο ή πολύ) με το έργο τους και αποχώρησαν το τελευταίο καιρό.
Τρείς προσωπικότητες έμειναν στη μνήμη μου καθώς διάβαζα τις πρόσφατες ειδήσεις, και τις παραθέτω χωρίς συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας.
Arthur C Clarke: Βρετανός οραματιστής (αν αυτό μπορεί να είναι τίτλος) και συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας. Γεννημένος στις 16 Δεκεμβρίου του 1917 στο Minehead του Somerset UK, πέθανε στις 19 Μαρτίου του 2008. Προσωπικά νομίζω οτι ο Arthur Clarke μαζί με τον Isaac Asimov διαμόρφωσαν όλο το υπόβαθρο της επιστημονικής φαντασίας όπως τη ξέρουμε σήμερα, πολλές φορές δημιουργόντας όρους ώς καλλιτέχνες του λόγου οι οποίοι διατηρήθηκαν απο την επιστημονική κοινότητα αλλά έγιναν και κτήμα της κοινωνίας. Ο Arthur Clarke έμαθε το κώδικα Μorse απο τη μητέρα του που δούλευε στο Βρετανικό Ταχυδρομείο αλλά ονειρέυτηκε και έγραψε για ένα δίκτυο συσκευών σε τροχιά γύρω απο τη Γή που θα επέτρεπαν στους κατοίκους της να επικοινωνούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις. Οι δορυφόροι είναι σήμερα στη καθημερινή μας ζωή με τέτοιες τεχνολογίες όπως το GPS και οι δορυφορικές τηλεπικοινωνίες. Ο Isaac Asimov ονειρεύτηκε μια ανθρωπόμορφη συσκευή που θα έκανε φυσικές εργασίες αντί για τον άνθρωπο. Ονειρεύτηκε έναν μηχανικό εργάτη και τον ονόμασε Robot. Είναι τρομακτικό για την εξέλιξη μας, αλλά τα σημερινά παιδιά γεννιούνται σε ένα κόσμο που οι δορυφόροι και τα Robot κατα κάποιο τρόπο εννοούντε...Ανναρρωτιέμαι που θα φτάσουν αυτά τα παιδιά.
Edward Norton Lorenz: Αμερικανός μαθηματικός και μετεωρολόγος. Γεννημένος στις 23 Μαϊου του 1917 στο Connecticut των Ηνωμένων Πολιτειών, πέθανε στις 16 Απριλίου 2008. Γιατί να μας ενδιαφέρει; Τη καλύτερη απάντηση σε αυτή την ερώτηση τη δίνει το βιβλίο του James Gleick, "Chaos - Making A New Science" που αποτελεί μια καλή εισαγωγή σε ένα τομέα (Πολυπλοκότητα, χάος και μη γραμμικά συστήματα) που έχει δοκιμάσει τα κλασικά μαθηματικά τα τελευταία 20-25 χρόνια. Ο Lorenz έφτιαξε ένα μοντέλο σε ένα υπολογιστή της εποχής για να μελετήσει τον καιρό και παρατήρησε οτι παρ' όλο που οι εξισώσεις ήταν γνωστές και δεν άλλαζαν (με το χρόνο), τα αποτελέσματα που παρήγαγαν ήταν τελείως διαφορετικά για δύο εισόδους με πολύ μικρές διαφορές (Για παράδειγμα δυο τελείως διαφορετικές έξοδοι για εισόδους 0.0004532 και 0.0004528). Το φαινόμενο αυτό έγινε αργότερα γνωστό με τον όρο "Το Φαινόμενο Της Πεταλούδας" κατα το οποίο μια ταπεινή μικρή πεταλούδα κουνάει τα φτερά της και αυτή η μικρή διαταραχή στον αέρα μετά απο μια σειρά απο αλληλεπιδράσεις παράγει ένα τυφώνα!
Πιθανότατα έχετε δεί τη γραφική παράσταση των εξισώσεων του συγκεκριμένου κυρίου, με το όνομα Lorenz Attractor ή Strange Attractors (Attractors γιατί οι καμπύλες συγκεντρώνοντε γύρω απο δύο εστίες -καταστάσεις του συστήματος- και Strange επειδή η καμπύλη δείχνει να αναδιπλώνεται στον εαυτό της).
Jules Dassin: Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και παραγωγός ταινιών. Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1911 και αυτός στο Connecticut των Ηνωμένων Πολιτειών και πέθανε στις 31 Μαρτίου 2008. Γνωστός (σε εμάς τους Έλληνες) απο τη σχέση του με τη Μελίνα Μερκούρη και το συμπαθές κινηματογραφικό του έργο που περιελάμβανε ταινίες όπως το "Topkapi" και "Ποτέ την Κυριακή" . Το παρακάτω video είναι απο το "Ποτέ Την Κυριακή":
Καλή Ανάσταση!
2 σχόλια:
Μία μικρή διόρθωση: το robot δεν είναι έμπνευση του Asimov. Η λέξη προέρχεται από τον Τσέχο συγγραφέα Κ. Τσάπεκ το 1921, ενώ η ιδέα της ανθρωπόμορφης μηχανής υπήρχε αρκετά πριν τον Asimov. Απλώς το "I, Robot" απετέλεσε σημείο αναφοράς και μάλλον υπήρξε το πρώτο best seller Επιστημονικής Φαντασίας που έβλεπε τα ρομπότ με θετική ματιά.
Elias σε ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση. Ήξερα απλά οτι η λέξη σημαίνει "εργάτης".
Δημοσίευση σχολίου