Αυτή την ιστορία αποφάσισε να περιγράψει με ένα πρωτότυπο τρόπο το "Centre For Sustainable Futures" του πανεπιστημίου του Plymouth με τη κατασκευή του εικονιζόμενου ΤΟΤΕΜ!!!
Το έργο ξεκίνησε πριν απο δύο περίπου χρόνια (το Καλή Φάση τελούσε τότε υπο λανθάνουσα μορφή) με μια μικρή γιορτή με ιθαγενείς απο τον Καναδά, τα νησιά του Ειρηνικού κλπ.
Στο μεταξύ όμως, τη πρωτοχρονιά του 2007, ο πρύτανης του πανεπιστημίου βρήκε τραγικό θάνατο όταν έχοντας βγάλει βόλτα το σκύλο του, έπεσε ένας κεραυνός κόβωντας ένα καλώδιο υψηλής τάσης το οποίο προσγειώθηκε, υπο τάση, επάνω του! Το γεγονός έφερε, όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλη αναστάτωση αλλά φέτος οι Ινδιάνοι μαστόροι επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν το έργο τους και να τοποθετήσουν το τοτέμ στη θέση του.
Και αυτός εδώ είναι ο...Αρχηγός! Ο Henry Green με το όνομα...Ινδιάνικης καταγωγής, μέγας ξυλογλύπτης (Master Carver) με ειδίκευση στα ξύλινα Τοτέμ, τις μάσκες και τις προσόψεις αλλά και σε χειρότεχνα χρυσά και αργυρά κοσμήματα.
(O Henry Green στο ισόγειο του κτηρίου Roland Lewinsky στο πανεπιστήμιο του Plymouth.
Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου προέρχονται απο τη προσωπική μου συλλογή.)
Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου προέρχονται απο τη προσωπική μου συλλογή.)
Ένας πολύ φιλικός, ήρεμος και ανοιχτός χαρακτήρας, είχε όλη τη καλή διάθεση να μιλήσει για τη δουλειά του, την ιστορία του τόπου του αλλά και να μάθει για την Ελλάδα...
Δεν ήξερε τον Νίκο Γκαραβέλα (!!! Είναι δυνατόν ρε Henry; Τέλος πάντων..."καληνύχτα και σε 'σένα, όπου και να 'σαι"), είχε ακουστά τον Carlos Castaneda και προσπάθησε ειλικρινά να προφέρει τη λέξη "Χαλκίδα" όταν του απάντησα απο που κατάγομαι. Παρεπιπτόντως ήταν και ο μόνος αλλοδαπός που αμέσως μετά με ρώτησε "Τι σημαίνει;" (*)...Το όποιο πρέπει να πώ οτι με εξέπληξε ευχάριστα.
Το ξυλόγλυπτο τοτέμ που κατασκεύασε για το πανεπιστήμιο με τη βοήθεια των συνεργατών του Ralph Stocker & Pat Helin είναι περίπου 2.5 με 3 μέτρα ψηλό και αποτελείται απο τις εξής τρείς φιγούρες:
Στο κάτω μέρος κουρνιάζει ένα κοράκι συμβολίζοντας την εξυπνάδα. Ένα πραγματικά ταιριαστό σύμβολο. Πρόσφατη έρευνα (εδώ και εδώ σε παλαιότερο άρθρο στο Newscientist αλλά με ελεύθερη πρόσβαση) αποκαλύπτει οτι τα κοράκια έχουν τη δυνατότητα να προσχεδιάζουν τις ενέργειες τους και μετά να εκτελούν το σχέδιο αλλά και να συνεργάζονται ομαδικά.
Πάνω ακριβώς απο το κοράκι είναι λαξευμένη μια ανθρώπινη μορφή με προφανή θέση και σημασία.
Το έργο ολοκληρώνεται με αυτό τον εντυπωσιακό αετό που θα στέκεται στη κορυφή του τοτέμ. Αυτός ο αετός είναι το αναγνωριστικό της φατρίας του γλύπτη. Αυτό δεν είναι κανόνας για τα τοτέμ, αλλά ο Henry το θεωρεί κάτι σαν υπογραφή στα έργα του.
Ο κορμός του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε σαν πρώτη ύλη για το έργο είναι κερασιά απο ένα δάσος κοντά στο Tavistock (Ένα χωριό λίγο πιο έξω απο το Plymouth). Το εντυπωσιακό με αυτό είναι οτι καθώς κόβανε το πάνω μέρος του κορμού που σχημάτισε μια σφήνα για να στηριχτεί ο αετός, το ξύλο που αποκαλύφθηκε στο εσωτερικό ήταν υγρό, κάτι που δείχνει μέχρι που μπορεί να φτάσει όλη αυτή η πλεονάζουσα υγρασία σε αυτό το τόπο :-)
(Ο Ralph Stocker ένας απο τους βοηθούς / μαθητευόμενους του Henry Green, σχηματίζει μια σφήνα στη κορυφή του τοτέμ όπου θα στηριχτεί αργότερα ο αετός...)
(...το ξύλο που αποκαλύπτεται, βαθιά στο εσωτερικό του κορμού, είναι ακόμα υγρό παρ' όλο που ο κορμός έχει κοπεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια)
(Η δουλειά συνεχίζεται στο κάτω μέρος του τοτέμ, στο σημείο που θα στηριχτεί στο έδαφος. Στη φωτογραφία διακρίνονται και οι τρείς τεχνίτες (απο αριστερά πρός τα δεξιά: Pat Helin, Henry Green, Ralph Stocker) καθώς επίσης και το πλήρες μέγεθος του τοτέμ)
Απο το μικρό φυλάδιο που περιγράφει τη δουλειά του Henry Green, παραθέτω ένα μικρό κομάτι που συνοψίζει το σκεπτικό του:
"Henry welcomes you to enjoy what our creator has to offer, and encourages our future generations to preserve what is always been so precious to all of us, who we are and where we come from, for if we take too much now we will not have much for our future generations"
Απλά...χωρίς Climate Change φανφάρες, carbon footprints, καμπάνιες, στατιστικές και σωτήριες προσωπικότητες.
Περισσότερα δείγματα της πραγματικά καταπληκτικής δουλειάς του μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του στο Myspace!
*...Η ονομασία της πόλης Χαλκίδας, πρωτεύουσας της Εύβοιας, προέρχεται ή απο την ύπαρξη κοιτασμάτων χαλκού (στα οποία αναφέρονται αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Στράβων, ο Πλούταρχος και ο Ευστάθιος) ή σύμφωνα με κάποιο κύριο Dondorf απο τη λέξη "χάλκη" ή "κάλχη", που σημαίνει το πορφυρούχο κοχύλι , απο το οποίο οι Φοίνικες προμηθεύονταν την πορφύρα. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται απο το εξαιρετικό βιβλίο του ιστορικού και αρχαιολόγου Επαμινώνδα Βρανόπουλου, "Ιστορία Της Εύβοιας", εκδόσεις Πελασγός
8 σχόλια:
Καταρχήν, ειναι δυνατόν να μην ήξερε τον Γκαραβέλα;Μήπως δεν άκουσε καλα το όνομα; :-)
Ήθελα να ρωτήσω συμπληρωματικά, το έργο αυτό το κάνει σε χώρους του πανεπιστημίου ή απλώς το μετέφερε εκεί; Ρωτάω γιατι στις φωτό ο χώρος δε μοιάζει με εργαστήριο..
Το έργο που πρόκειται να τοποθετηθεί;
Επίσης αν τον συναντήσεις ξανά, πές του οτι το font στην ιστοσελίδα του είναι κουραστικό και καλό θα ήταν να το άλλαζε, αν και οι φωτό των έργων είναι πολύ ωραίες..
Γειά και χαρά Vergeo...
Ίσως τον ξέρει με το Ινδιάνικο όνομα του (Ο ψίθυρος του ανέμου - Whispering Wind (!!!!!!!))...θα τον ρωτήσω αν τον ξαναπετύχω :-D
Το έργο έχει μακρά ιστορία. Αρχικά το λαξεύανε σε ένα εργαστήριο, λόγο όμως εργασιών που γίνονται μέσα και γύρω απο αυτά τα κτήρια αυτό το καιρό, είχαν μετακομίσει στο ισόγειο ενός άλλου κτηρίου. Έτσι κι αλλιώς σε αυτό το στάδιο δεν δημιουργούσαν πολύ θόρυβο :-)
Το έργο θα τοποθετηθεί στο Centre For Sustainable Futures (Κέντρο Αειφόρου Ανάπτυξης σε ελεύθερη Ελληνική απόδοση).
Όσο για το font μάλλον έχει μκρότερη ανάλυση / οθόνη απο τη δική σου :-D
Να είσαι καλά.
ξέρεις ότι ο JAMES COOK ήταν ο πρώτος χαρτογράφος της Νέας Ζηλανδίας, πολύ σημαντικό πρόσωπο για μένα...
I think I would like to visit Devon when i next come to the UK - sounds like an interesting place with so many explorers
Γειά σου Med. Kiwi...
Τώρα με μπέρδεψες!!! Σε τι γλώσσα να σου απαντήσω;
Anyway, let's go with English, i do not want to break the tradition :-D
James Cook was indeed a major figure of his time. Getting to know the history of a place makes one to appreciate it better and i am not talking about the UK only of course.
Devon and Cornwall have a rich naval history and tradition. In fact, the city council library has one of the best naval history only sections - many great old books, journals, maps, etc. I think if you are in the UK sometime that it is worth the trouble to get down here. Drop me a line or message by the way, it would be nice meeting up :-)
(Don't forget some FETA and OLIVE OIL!!!!! -Just kidding- :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D)
Καλησπερα,πολυ ωραιο ποστ!
Γειά σου Εκάτη
Να είσαι καλά :-)
@ Πάρα πολύ ενδιαφέρον μπλογκ! Σε βρήκα στη Disillusa. Πάντα με ενδιαφέρουν οι αφηγήσεις των Ελλήνων που ζουν ή σπουδάζουν στην αλλοδαπή. Ειδικά η ανάρτησή σου για τα 10 πράγματα που πρέπει κανείς να ξέρει για τη Βρετανία είναι απολαυστική!
Καλή συνέχεια.
Γειά σου Λωτοφάγε
Το μέλλον επιφυλάσει post ιστορικού ενδιαφέροντος ;-) φτάνει να βρώ λίγο blogοχρόνο :-)
Να είσαι καλά...
Δημοσίευση σχολίου