Η δύναμη της επικοινωνίας παρήγαγε απότελεσμα στο τελευταίο post σε αυτό εδώ το blog.
Μέσα σε ώρες απο τη δημοσίευση του έλαβα το πρώτο μήνυμα απο τον Α.Τ (a.k.a em1n3m) ο οποίος είχε να συμπληρώσει οτι ο "Αλέξανδρος Σούτσος" που αναφέρεται στο χαραγμένο μήνυμα επάνω στις πυραμίδες ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα πεζογράφος, σατυρικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Ελληνικής Wikipedia.
Βλέποντας πάλι τη photo υπέθεσα οτι αφού ο Αλέξανδρος Σούτσος ήταν ποιητής και -σύμφωνα με τις πηγές που είχα διαθέσιμες- υποστηρικτής του συντάγματος, τότε ίσως πρόκειται για κομάτι απο κάποιο ποίημα του που κάποιος αποφάσισε να το χαράξει επάνω στη πυραμίδα. Έκανα μια μικρή προσπάθεια λοιπόν να βρώ αυτό το ποίημα, μέσω του Internet πάντα, η οποία ήταν άκαρπη. Βρήκα όμως αυτά τα ποιητικά θραύσματα του Αλέξανδρου Σούτσου, μερικά απο τα οποία είναι διασκεδαστικά.
Η θεωρία περι αποσπάσματος ήταν μάλλον λάθος. Μια πολύ λογική εναλλακτική θεωρία πρότεινε ο κ.Πετεφρής όμως σε σχόλιο του στο προηγούμενο post. Σύμφωνα με αυτή, η φράση είναι αυτοτελής ώς "Ζήτω το Σύνταγμα, όσον οι πυραμίδες." και αναφέρεται στο σύνταγμα του 1844, την έχει χαράξει δε κάποιος αρχιτέκτονας απο τη Καστοριά (πολύ πιθανή εξήγηση, προσωπικά δεν μπορούσα να διακρίνω μια πλήρη πρόταση)...
Κρίμα, αρχιτέκτονας με ελάχιστη εκτίμηση γι' αυτό το τουλάχιστον εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα.
Να ζήσει το σύνταγμα δηλαδή όσο και οι πυραμίδες οι οποίες χτίστηκαν περίπου 2500 χρόνια πρό Χριστού και μέχρι το 1844 μετρούσαν ήδη περίπου 4300 χρόνια...
Υπερ-αισιόδοξος ο Καστορινός αρχιτέκτονας καθώς το σύνταγμα το οποίο υποστήριζε ήταν το μοναρχικό και τέτοιου είδους σύνταγμα παρέμεινε στην Ελλάδα για μόλις 155 χρόνια, δηλαδή απο την επανάσταση του 1821 μέχρι το 1975.
Περίπου 30 χρόνια μετά (το 1999-2000, νομίζω) δύο νεαροί περίμεναν "4 καλαμάκια, μια πίτα-γύρο απ όλα και ένα δίπλο μπιφτέκι-λουκάνικο, κέτσαπ μουστάρδα" σε σουβλατζίδικο επί της οδού Γ'. Σεπτεμβρίου στην Αθήνα (το οτι ήταν στην Αθήνα οι Θεσσαλονικείς φίλοι πρέπει να το έχουν ήδη καταλάβει απο τη παραγγελία). Μέσα σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον απο καπνούς κάθε είδους και με τη μυρωδιά της τσίκνας να φτάνει πραγματικά μέχρι τον Όλυμπο, προβάλει απο τη πόρτα ένας νεαρός, ελαφρά υπο την επήρρεια και ρωτάει τον ιδιοκτήτη του σουβλατζίδικου:
-Αυτή η όδος είναι η Γεωργίου Σεπτεμβρίου;
-Ναι...του απαντάει ο σουβλάτζης -λίγο σαστισμένος είναι η αλήθεια.
-Μου δίνεις ένα λεμόνι;
Ο σουβλατζής του το έδωσε και η ζωή συνεχίστηκε για όλους μας...(;).
Η οδός Τρίτης Σεπτεμβρίου (Γ' Σεπτεμβρίου) στην Αθήνα έχει πάρει το όνομα της απο την εξέγερση του 1844 κατά του Βασιλιά Όθωνα ακριβώς με αφορμή το σύνταγμα. Η εξέγερση έγινε στο χώρο της Βουλής και γι' αυτό σήμερα η πλατεία ονομάζεται πλατεία Συντάγματος.
Θα ήθελα να εκτείνω τις καλύτερες ευχές μου στο παιδί της Οδού Γ' Σεπτεμβρίου, ελπίζω τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα σήμερα για εκείνον και να ευχαριστήσω τους φίλους που συνέβαλαν στην άμβλυνση της ανοησίας μου για κάποια πράγματα με τη συμμετοχή τους στα τελευταία post.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
8 σχόλια:
Το ξανακοίταξα. Οσο βέβαιος είμαι γιά τον Σούτσο, τόσο απίθανο βρίσκω να είναι ο χαράκτης κάποιος "από την Καστοριά". Είναι όμως αρχιτέ[κτων]. Και Χρήστος, μάλλον βέβαιο. Το υπόλοιπο:
ΚΑΣ[..]ΡΙΔΗΣ, δηλαδή Κασουρίδης(Κυπριακό) Καστορίδης(αναφέρεται ως επώνυμο). Ωσπου να διαβάσω το τελευταίο "Ριδης" έψαχνα μήπως και πρόκειται γιά τον Καστόρχη,καθηγητή των Λατινικών στο Αθήνησιν, σύγχρονο του Σούτσου, αλλα΄αυτός ήταν Ευθύμιος.
κ.Πετεφρή, σας ευχαριστώ για τα φώτα σας, κάνατε τη νύχτα, μέρα! :-)
Δυστυχώς δεν βρήκα κάποια νέα αναφορά στο συγκεκριμένο μήνυμα εκτός απο ένα άρθρο σε ένα μηνιαίο περιοδικό του Σύνδεσμου Λασιθιωτών Ηρακλείου διαθέσιμο απο εδώ
Το άρθρο είναι περιηγητικού χαρακτήρα αλλά αναφέρεται εκεί το εν λόγω "χαρακτικό".
Κατα κάποιο τρόπο δεν έχει απόλυτη σημασία το ακριβές όνομα, πιθανότατα ώς παράβαση να έχει ήδη παραγραφεί :-D οπότε ας κοιμούντε εν ειρήνη όλοι οι αναφερόμενοι.
Να είστε καλά.
Καλό απόγεμα...σε βρήκα στην αστερόεσσα..τί νεα;;;
Κι εσύ ζεις έξω λοιπον ε;;;
Ελπίζω όλα καλά....
Να σε ρωτησω κατι;;
Να διαβασω τη Δευτερα το βράδυ στην εκπομπή μου το:
Μεχρι να συνηθίσεις το νου σου;;;;
Αν φυσικά θέλεις αλλιώς δεν πειράζει καθόλου ...μια αλλη φορά
Οπως και ναχει σ`ευχαριστώ πολύ
Νανά Τσούμα ΝΕΤ 105,8
Χαίρετε
Καλώς ορίσατε, χαίρομαι που σας άρεσε το κείμενο και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το αναμεταδώσετε.
Το 1843 κυκλοφόρησε σε πέντε φυλλάδια το έργο του Σούτσου «Η μεταβολή της Τρίτης Σεπτεμβρίου», αλλού έμμετρο κι αλλού πεζό. Κάποιο φυλλάδιο μπορεί να είχε διαβάσει κι ο πυραμιδοχαράκτης, μια που τότε ο κόσμος διάβαζε Σούτσο, όπως αργότερα το Σουρή, για να ενημερώνεται πολιτικά, και μάλλον πετούσε ύσετρα το φυλλάδιο, όπως πετάμε τις εφημερίδες.
"Ανώνυμε" σε ευχαριστώ πολύ για τη συμβολή σου έστω και...ανώνυμα.
Εξακολουθώ να εντυπωσιάζομαι με τα στοιχεία που βρίσκοντε κατα μήκος αυτής της κλωστής με αρχή αυτό το post για τις πυραμίδες...
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΑ!ΚΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Ε;ΠΟΛΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ!
Γειά σου Εκάτη
Ευχαριστώ για το σχόλιο...Τα δύο post αυτά που μετράνε μερικές εβδομάδες τώρα δεν είχαν το σκοπό να πληροφορήσουν για τις λεπτομέρειες σχετικά με τις πυραμίδες και ειδικά στον Ελληνικό χώρο...Νομίζω οτι αυτό το κάλυψες μια χαρά :-D :-D
Να είσαι καλά.
Δημοσίευση σχολίου