Ένα Τσιγάρο Δρόμος...

Το μαύρο περίγραμμα της Ελλάδας, στο προηγούμενο κείμενο, δεν ήταν καθόλου όμορφο θέαμα. Γι' αυτό σε αυτό το κείμενο θα προσθέσουμε λίγο χρώμα συνδιάζοντας τις τοποθεσίες των πυρκαγιών με τις τοποθεσίες των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Με αυτό το τρόπο θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ερωτήματα όπως "Ποιά είναι, κατα προσέγγιση, η μέση απόσταση μιας πυρκαγιάς απο ένα πυροσβεστικό σταθμό; (άρα και περίπου σε πόση ώρα μπορούν να αντιδράσουν;)" αλλά και "Ομαδοποιόντας τις πυρκαγιές ανα σταθμό με βάση το κριτήριο της μικρότερης απόστασης, πώς διαμορφώνεται το "φορτίο" τους;".

Στη πορεία βέβαια, δυστυχώς, θα απαντήσουμε και λίγο πιο στοιχειώδης ερωτήσεις όπως "Που είναι η Χαλκίδα;", "Που είναι η Κόρινθος;", "Που είναι τα Κύθηρα;"...

Ομαδοποίηση συμβάντων ανα πυροσβεστικό σταθμό σύμφωνα με το κριτήριο της μικρότερης απόστασης (βλέπε κείμενο). Τα κόκκινα άστρα υποδηλώνουν τις διαθέσιμες θέσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών και οι χρωματιστές περιοχές γύρω τους, τα συμβάντα που τους αντιστοιχούν. Δεδομένα: geodata.gov.gr

Ο παραπάνω χάρτης δημιουργήθηκε υπολογίζοντας την απόσταση κάθε πυρκαγιάς απο όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και καταχωρόντας τη στην κοντινότερη. Οι συντεταγμένες έχουν προβληθεί σύμφωνα με τη προβολή Miller (*) και ως απόσταση εννοείται η απόσταση σε ευθεία γραμμή.

Όπως φαίνεται και στο χάρτη, δεν καλύπτουν όλοι οι σταθμοί, την ίδια επιφάνεια. Γι' αυτό, πρίν γίνει οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα τους, ο αριθμός των συμβάντων που τους αντιστοιχούν έχει διαιρεθεί με την επιφάνεια που ορίζουν οι πυρκαγιές στην περίμετρο της περιοχής τους (convex hull). Η διόρθωση αυτή είναι απαραίτητη αφού όσο μεγαλύτερη είναι μια περιοχή τόσο πιο εκτεθειμένη είναι σε περισσότερα συμβάντα που μπορεί να οδηγήσουν σε μια πυρκαγιά.

Έτσι λοιπόν, η πιο "φορτωμένη" Πυροσβεστική Υπηρεσία φαίνεται να είναι αυτή της Σκοπέλου με 2.19 πυρκαγιές ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Κατα (διά)μεσο όρο αντιμετωπίζονται πυρκαγίες σε απόσταση περίπου 4km (3.92) απο τη διαθέσιμη θέση της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη κοντινότερη πυρκαγιά να έχει συμβεί σε περίπου 369 (369.5) μέτρα (!) και τη πιο απομακρυσμένη να έχει συμβεί σε περίπου 14km (14.01).

Ακολουθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Φιλιππιάδας με 2.00 πυρκαγιές ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο (Κοντινότερη:3.57 km, Απομακρυσμένη:13.17km ) και το Top 3 ολοκληρώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας με 1.82 πυρκαγίες ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο (Κοντινότερη:1.53 km, Απομακρυσμένη:7.54 km)

Οι τρείς λιγότερο φορτωμένοι σταθμοί είναι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λίνδου με 0.009 πυρκαγίες ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αστροχωρίου με 0.022 πυρκαγίες ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου με 0.024 πυρκαγίες ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Δυστυχώς, κάποιες απο τις παραπάνω πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, ειδικά όσο αφορά νησιά :-(. Ας δούμε γιατί:

Οι τοποθεσίες των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων(ε) προέρχονται απο το αρχείο "Δημόσια Κτήρια". Το αρχείο αυτό περιγράφει αναλυτικά τις τοποθεσίες όλων (;) των δημόσιων κτηρίων της χώρας αλλά και τη χρήση τους. Απο αυτό το αρχείο, απομονώθηκαν όλες οι εγγραφές των οποίων το πεδίο typos είχε την τιμή "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ" (**).

Υπάρχουν 169 τέτοιες εγγραφές οι οποίες όμως δεν περιγράφουν μόνο τις τοποθεσίες των πυροσβεστικών σταθμών. Υπάρχουν για παραδείγμα, τα κτήρια της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Και Πρόνοιας Απασχολούμενων Στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς επίσης και πυροσβεστικά κλιμάκια αεροσκαφών στην Αγχίαλο, τη Τρίπολη, τη Καλαμάτα, το Άκτιο και αλλού.

Προφανώς, αυτές οι τοποθεσίες δεν συμμετέχουν άμεσα στη κατάσβεση πυρκαγιών στις γύρω περιοχές γι' αυτό και απομακρύνθηκαν. Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτό το κανόνα ήταν το Ηράκλειο της Κρήτης και η Καβάλα όπου σαν τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άφησα αυτές των λιμανιών (Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβαλάς και Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Ηρακλείου) μόνο και μόνο επειδή δεν ορίζονταν οι τοπικές υπηρεσίες.

Έτσι μένει κανείς με 137 τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια ανα την Ελλάδα. Όμως, σύμφωνα με την εξαιρετική σελίδα για το Πυροσβεστικό Σώμα στην Wikipedia, υπάρχουν περίπου 300 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.

Άρα, το αρχείο των Δημόσιων Κτηρίων περιέχει μόλις το 45.6% του συνόλου των κτηρίων και δυστυχώς, 44 απο τις 137 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες είναι τοποθετημένες σε εντελώς λάθος γεωγραφικές θέσεις. Που σημαίνει οτι τελικά είναι (περίπου) σωστά καταχωρημένο το ((137-44)/300)*100 = 31%

Μερικά γουστόζικα λαθάκια ήταν τα εξής: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας τοποθετείται κάπου στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στον Πειραιά, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου κάπου μέσα στη Χαλκίδα (!). Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κυθήρων τοποθετείται στον Μυλοπόταμο Δράμας (!!!!!) ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάρου έχει τοποθετηθεί στην Ιθάκη. Ένα θλιβερό σφάλμα είναι αυτό της Πυροσβεστικής Ακαδημίας που τοποθετείται σε κάποια Βίλλια στο Νομό Ηλείας (Πελοπόνησος) ενώ βρίσκεται στα Βίλια της Αττικής (!)

Οι εσφαλμένες αυτές τοποθεσίες διορθώθηκαν χειροκίνητα και κατα προσέγγιση πρίν απο τη δημιουργία του παραπάνω χάρτη.

Τα ελλειπή αυτά δεδομένα, παραμορφώνουν τις παραπάνω πληροφορίες ειδικά σε οτι αφορά τα νησιά. Ήδη τα αετήσια μάτια κάποιων απο εσάς ίσως έχουν παρατηρήσει οτι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λίνδου (στη Ρόδο) φαίνεται να αντιμετωπίζει και τις πυρκαγίες της Καρπάθου όπως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας φαίνεται να αντιμετωπίζει και τα συμβάντα της Θάσου. Αν υπήρχαν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, οι πυρκαγιές θα ομαδοποιόντουσαν ωραία γύρω απο κάθε Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα σφάλματα θα ήταν μικρότερα.

Εδώ θα μπορούσε Κάποιος να πεί, οτι η ομαδοποίηση θα μπορούσε να γίνει με βάση τα περιθώρια των νομών (επίσης διαθέσιμα απο το geodata.gov.gr) και θα είχε και δίκιο. Επίσης, ο ίδιος Κάποιος μπορεί να πεί οτι το κριτήριο της πιο σύντομης απόστασης σε ευθεία είναι πολύ απλοϊκό και οτι θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψην και το οδικό δίκτυο.....Αυτό θα είναι όντως πολύ ενδιαφέρον (Κάποιε) και θα το δούμε σε κάποιο απο τα επόμενα κείμενα.

Ποιά πιστεύετε οτι είναι η πιο κοντινή απόσταση πυρκαγιάς απο Πυροσβεστική Υπηρεσία που έχει καταγραφεί;; (με την όποια ακρίβεια τέλος πάντων)...Θα μάθουμε στο επόμενο.


Σημειώσεις:
*) Η προβολή Miller επιλέχτηκε ώστε να διατηρηθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στα καταγεγραμμένα σημεία αλλά και τα εμβαδά των περιοχών (τουλάχιστον στο επίπεδο)

**) Δυστυχώς το πεδίο typos διχάζεται σε "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ" και "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ". Παρ' όλα αυτά, όλες οι εγγραφές με typos == "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ", περίπου 44, δεν περιέχουν γεωγραφικό μήκος και πλάτος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top