Πύρο - Τέχνημα

Στο προηγούμενο κείμενο, είδαμε την εικόνα που περιγράφουν 115986 καταγραφές πυρκαγιών στην Ελλάδα, σε διάστημα 9.5 περίπου χρόνων. Σήμερα θα δούμε το ιστορικό των Ελληνικών πυρκαγιών απο μια άλλη άποψη...

Αν αυτοί οι αριθμοί, είχαν σχήμα και φωνή, τι θα είχαν να μας πούν;


Η "Καλή Φάση" productions παρουσιάζει την πεντάλεπτη υπερπαραγωγή "Your Greece Is On Fire" (Η Ελλάδα Στα Κάρβουνα*), σε σκηνοθεσία AA. Πρωταγωνιστεί η (ρεαλιστική) θεατρική ομάδα "Πύρινες Γλώσσες" . Στο ρόλο του Πυροσβέστη, το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα. Τραγικός Χορός: Οι Ιθαγενείς. Απο Μηχανής Θεός: Canadair CL415. Σκηνικά: Μητέρα Φύση. Δεδομένα: geodata.gov.gr.




Το παραπάνω video παρουσιάζει μέσα σε 5 λέπτα, τα δεδομένα απο 15929 συμβάντα που έχουν καταγραφεί σε διάστημα 583 ημερών (27-05-2008 ώς 31-12-2009) στην Ελλάδα.

Ο λόγος που επέλεξα να παρουσιάσω μόνο αυτές τις πυρκαγιές είναι το οτι η όποια καταγραφή των συντεταγμένων των συμβάντων στο "Ιστορικό Αγροτοδασικών Πυρκαγιών" ξεκινάει μόλις στις 27-05-2009...

Κάθε μια κόκκινη κουκίδα στον παραπάνω χάρτη αντιπροσωπεύει ένα συμβάν. Η χρονική διάρκεια κατα την οποία η κουκίδα παραμένει αναμμένη επάνω στον χάρτη είναι ανάλογη με τη πραγματική χρονική διάρκεια της πυρκαγιάς. Η ακτίνα της κάθε κουκίδας ΔΕΝ είναι ανάλογη με την έκταση της πυρκαγιάς επειδή, λόγω της κλίμακας του χάρτη, θα διακρίνονταν ελάχιστες πυρκαγιές. Όλες οι κουκίδες αρχίζουν απο μια ακτίνα 4 μονάδων απόστασης και καταλήγουν σε μια ακτίνα 8 μονάδων απόστασης σε ρυθμό που υποβάλεται απο τη πραγματική τους διάρκεια. Οι αριθμοί που εμφανίζονται Βόρειο-Δυτικά της Κρήτης, δείχνουν την αντίστοιχη ημερομηνία με τη μορφή Μήνας / Έτος.

Παρακολουθείτε όλες (15929) τις πυρκαγιές. Ακούτε όμως, ΜΟΝΟ τις πυρκαγιές που έχουν επηρρεάσει πάνω απο 30 στρέμματα γής. Για κάθε τέτοια πυρκαγιά, ακούγεται ο ηλεκτρονικός ήχος ενός τηλεφώνου που αντιπροσωπεύει μια επείγουσα κλήση. Το όριο των 30 στρεμμάτων επιλέχτηκε μετά απο δοκιμές επειδή ο όγκος των πυρκαγιών ανα μονάδα χρόνου είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με το μήκος του video.

Η παρουσίαση των πυρκαγιών με αυτό τον άμεσο τρόπο, μεταφέρει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στο προηγούμενο κείμενο. Διακρίνονται καθαρά, ο πολύ μεγάλος αριθμός πυρκαγιών και (ελπίζω) το πόσο σοβαρό πρόβλημα αποτελούν οι πυρκαγιές. Διακρίνοντε επίσης, το "άλμα" στη συχνότητα των συμβάντων μετά τον Μάϊο και η μεγάλη διάρκεια των πυρκαγιών που χαρακτηρίζουν τον Αύγουστο.

Η παρουσίαση μεταφέρει όμως και άλλο ένα, δυναμικό, χαρακτηριστικό που δεν είναι απαραίτητα προφανές στα προηγούμενα συνοπτικά γραφήματα...Οι πυρκαγιές, έρχονται σε κύματα...Με συχνότητα και πλάτος. Έχουν τη δική τους χροιά αν τους δώσεις φωνή και είναι μια απο τις μελωδίες, που μας συνοδεύουν στο ταξίδι μας γύρω απο τον Ήλιο. Αλλά αυτό είναι...μια άλλη ιστορία.


Τίτλοι Τέλους
Η παρουσίαση δημιουργήθηκε στο Processing
Πρόσβαση σε χάρτες μέσω Modest Maps (για Processing)
Ο χάρτης της Ελλάδας προέρχεται απο το Microsoft Maps
Αναπαραγωγή, Μίξη Ήχων μέσω Minim
Ο ήχος του τηλεφώνου προέρχεται απο το Freesound.org
Το video καταγράφηκε με το Camstudio :-/
Η επεξεργασία του video έγινε στο OpenShot

*Ο Τίτλος του video είναι εμπνευσμένος απο το τραγούδι "Your Sex Is On Fire" των Kings Of Leon. Η φράση "Η Ελλάδα Στα Κάρβουνα" προέρχεται απο το ομώνυμο τραγούδι του Τζίμι Πανούση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top