Πάει Κι Αυτό Το Καλοκαίρι...

Η σημερινή ημέρα (21/06) ήταν, για όλους εμάς στο Βόρειο Ημισφαίριο, το Θερινό Ηλιοστάσιο. Η ημερομηνία στην οποία η Γή βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση [1] απο τον Ήλιο καθώς περιγράφει τη τροχιά της γύρω απο αυτόν. Επίσης, λόγο της κλίσης του άξονα της σε σχέση με το επίπεδο αυτής της τροχιάς ήταν σήμερα και η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου.

Εδώ πάνω βέβαια έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι νυχτώνει αργά και σήμερα είναι το αποκορύφωμα!

(Η φωτογραφία ίσως να ξεγελά λίγο πρός το σκοτεινό αλλά στις 22:40 που τραβήχτηκε θα μπορούσες να κυκλοφορήσεις άνετα και χωρίς φώτα.
Όλες οι φωτογραφίες στις οποίες δεν αναφέρεται διαφορετική πηγή προέρχοντε απο τη προσωπική μου συλλογή)

(Η ημέρα μπορεί να ήταν μεγάλη αλλά το μάτι του κινητού είναι μκρό και όσο φώς καταφέρνει να περάσει δεν είναι αρκετό για να συγκινήσει το autofocus. Κάτω αριστερά μερικά απο τα συννεφάκια που θα μας κόψουν τη θέα του ήλιου απο αύριο :-/ )

Αυτό ήταν το καλοκαίρι!!! Απο αύριο ξεκινάμε και πάλι με το διαστημόπλοιο "Γή" το ταξίδι μας στο διάστημα πρός το κοντινότερο σημείο της τροχιάς μας, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, στην ιλιγγιώδη ταχύτητα των 29.3 km το δευτερόλεπτο! (Warp 9 Mr Spok!).

Μην ανησυχείτε όμως, η θάλασσα, που καλύπτει τα 2/3 του διαστημόπλοιου μας, θα συνεχίσει να μαζεύει την ενέργεια του Ήλιου και θα παραμείνει ζεστή μέχρι και τον Οκτώβριο (κατα μέσο όρο η διαφορά θερμοκρασίας της θάλασσας ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Οκτώβριο - Νοέμβριο είναι περίπου 2-3 βαθμοί......Χειμερινοί κολυμβητές και Bar-Μπούτσαλα)

Παλιότερα, το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο και οι αντίστοιχες ισημερίες -ημερομηνίες στις οποίες η ημέρα έχει την ίδια διάρκεια με τη νύχτα- ήταν μεγάλες γιορτές επειδή σήμαιναν την αλλαγή των εποχών.

Σήμερα, γιορτάζουμε πολύ έντονα μόνο το χειμερινό ηλιοστάσιο...τα Χριστούγεννα και τη χειμερινή ισημερία...το Πάσχα, ενώ λιγότεροι άνθρωποι συγκεντρώνοντε σε μέρη όπως το Stonehendge (και του κάθε λαού τα αντίστοιχα Stonehendges) και γιορτάζουν με το τρόπο τους τη σημερινή μεγάλη -κυριολεκτικά- ημέρα[2].

Ομολογώ πως αυτή τη μεγάλη διάρκεια των καλοκαιρινών ημερών του Βορρά δυσκολεύτηκα λίγο να τη συνηθίσω στην αρχή. Έφτανε η ώρα 22:30 και ακόμα είχε φώς έξω, ένιωθα μια νευρικότητα, ένα περίεργο συναίσθημα κούρασης χωρίς όμως τη διάθεση για ύπνο, μια άβολη κατάσταση.

Ίσως κάπως έτσι νοιώθουν και οι αρκούδες τώρα με τη κλιματική αλλαγή που βλέπουν στο ημερολόγιο τι μήνας είναι αλλά δεν τις κολλάει ύπνος απο τη ζέστη τις έρημες....Άβολη κατάσταση! :-/

Καληνύχτα σας και...καλό χειμώνα (!)

1: Στο αρχικό κείμενο ανέφερα εσφαλμένα οτι στο θερινό ηλιοστάσιο η Γή βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση απο τον Ήλιο ενώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Ευχαριστώ για την υπενθύμηση τον Ανώνυμο αναγνώστη. (Βλέπε σχόλια)

2:
Περισσότερες σχετικές συμπτώσεις εορτών αναφέροντε στα άρθρα της Αγγλικής Wikipedia για το ηλιοστάσιο και την ισημερία.

13 σχόλια:

Disillusa είπε...

"Καλοκαίρι" τρόπος του λέγειν βέβαια... Δεν ξέρω τι καιρό σας έκανε εκεί στον Νότο, πάντως στο Λονδίνο, εκτός από 4-5 ημέρες που η θερμοκρασία έφτασε τους 25 βαθμούς, μας έχει τρελάνει στην συννεφιά και την ψιχάλα! Αφού για να καταλάβεις, όταν έβγαλε επιτέλους ήλιο, έπαθα ηλίαση: είχα πονοκέφαλο, ζαλάδες και τελικά κλείστηκα στο σπίτι!!! Τι καημός κι αυτός...

AA είπε...

Σίγουρα!
Εδώ, το καλοκαίρι ξεκινάει στις 26 Ιουνίου και τελειώνει στις 28...(του ίδιου!.)

Στατιστικά έχουμε χειρότερο καιρό απο το Λονδίνο. Μας έρχοντε φρέσκες φρέσκες οι καταιγίδες απο τον Ατλαντικό :-/

Την τελευταία εβδομάδα βέβαια είχαμε πολύ καλό καιρό (25-26 max).

Για την ηλίαση σε καταλαβαίνω απόλυτα :-( Κάποια στιγμή πέρυσι το καλοκαίρι, πήγα στην Ελλάδα και κάηκα!!! Είχα να καώ απο τον ήλιο απο 10 χρονών!!!! Σκανδιναβός on vacation ο ΑΑ, τα πέδιλα με την άσπρη τη κάλτσα μου λείπανε μόνο!

Να είσαι καλά και Keep on daring!!! :-D

επί λέξει είπε...

Γεια χαρά, "κεφαλαιογράμματε" και καλώς σε βρίσκω!

Εγώ, πάντως, όσο έμενα στο Λονδίνο (περίπου τριάμιση χρόνια) δεν παραπονέθηκα ποτέ για τον καιρό και για το περίεργο φως στις δέκα το βράδυ. Μου άρεσε κιόλας!

Να είσαι καλά!

AA είπε...

aa, There can be only one (!!!!) :-D :-D :-D

Καλώς όρισες συνονόματε και απο κοντά (έχουμε συναντηθεί και στης Damme Ελένης αν δεν κάνω λάθος :-) )

Τον καιρό και το λυκόφως τα συνήθισα πια :-D. Στο Λονδίνο με περισσότερα φώτα τριγύρω και λιγότερο ορίζοντα, ίσως να μην είναι και τόσο αισθητή η μεγάλη ημέρα.

Να είσαι καλά

Ανώνυμος είπε...

χωρις ιχνος ειρωνίας στο θερινό ηλιοστάσιο η γή βρίσκεται στο πιο μακρυνό σημείο της τροχιάς της από τον ήλιο..

AA είπε...

Ανώνυμε, χωρίς ίχνος ντροπής το διορθώνω αμέσως καθώς όντως έτσι είναι.

Ζητώ επίσης συγγνώμη απο όσους αναγνώστες έκανα εσφαλμένα να πιστεύουν οτι βρίσκοντε εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρύτερα απο τη πραγματική τους θέση :-(

Ευχαριστώ για τη διόρθωση αλλά λυπάμαι που δεν σε "γνώρισα".

Να είσαι καλά.

Maria Verivaki είπε...

it's real joy to be able to walk around at 'night', but i remember that i had trouble sleeping at night when i was in london in june (in 1991), because it never seemed to get dark. now i realise what the problem really was: i had just left new zealand at the time, and i had got used to going to bed just after 10pm. i simply hadnt got used to going to bed much later at night, so the 10pm thing while it was still daylight annoyed me!

why do those northern people wear white socks with their sandals - they look ridiculous!

AA είπε...

Hello there...summer of 38 degrees minimum :-D

Plus, you were also coming from the South hemisphere were things operate the other way around anyway :-D

I don't know about the sandals but it strikes me as such an oddity every time i see them wearing those in a hot summer's day!!!

All the best!

Elias είπε...

Πού θα μπορούσα να απευθυνθώ, στην Αθήνα πάντα, για να ασχοληθώ με την αστρονομία; Μήπως ξέρεις;

AA είπε...

Γειά σου Elias

Διάλεξες τη καταλληλότερη χρονιά για να ασχοληθείς με την αστρονομία :-D

Ίσως δεν είμαι ο πιο κατάλληλος για να σου δώσω λεπτομέρειες γιατί η δική μου ενασχόληση με την αστρονομία ήταν απο "σπόντα" λόγω ενδιαφέροντος με τη ναυτιλία και τη πλοήγηση, αλλά θα κάνω μια προσπάθεια :-)

Φέτος είναι το International Year of Astronomy και ανα τον κόσμο γίνοντε διάφορες σχετικές γιορτές και εκθέσεις. Επικεφαλής του Ελληνικού παραρτήματος είναι ο καθηγητής κ. Νίκος Γουδής και εδώ είναι το σχετικό Ελληνικό site. Μια επισκέψη απο το Πλανητάριο θα ήταν πολύ καλή έτσι κι αλλιώς.

Εξαρτάται πάντα απο το τι θέλεις να κάνεις και πόσο θέλεις να ασχοληθείς με το αντικείμενο. Υπάρχουν ερασιτέχνες αστρονόμοι, για παράδειγμα, που έχουν συμβάλει νέα γνώση με τις παρατηρήσεις τους και ο εξοπλισμός τους είναι πολύ ειδικευμένος (και πανάκριβος!!!!).

Όπως και να έχει θα χρειαστείς σίγουρα ένα τηλεσκόπιο ή κυάλια (δηλαδή 100-200 euro "μέσα στο νερό") και αμάξι για να φύγεις μακριά απο τη φωτομολυσμένη Αθήνα :-D. Πολλά φωτά λίγα άστρα. Ένα πολύ καλό μαγαζί με τηλεσκόπια στην Αθήνα έχει ψηλά στην Ακαδημίας, δυστυχώς ξεχνάω το όνομα του (είναι το όνομα του ιδιοκτήτη και είναι πολύ δημοφιλές αλλά σπάω τώρα το κεφάλι μου και δε μπορώ να το θυμηθώ :-( ). Και απο εκεί θα μπορούσες να μάθεις περισσότερα για ομάδες, βραδιές παρατήρησης κλπ.

Θα μπορούσες να ξεκινήσεις φυσικά με παρατηρήσεις του Φεγγαριού οι οποίες δεν είναι πολύ δύσκολες. Η επιφάνεια του είναι εντυπωσιακή (έχω ένα στοιχειώδες τηλεσκόπιο, ίσως γράψω κάτι σχετικό κάποια στιγμή).

Παλιότερα διάβαζα κάποιον κύριο Κορώνη αλλά έχει πάρα πολύ καιρό να ανεβάσει κάποιο post. Ίσως αν επικοινωνήσεις μαζί του να είναι σε θέση να σου δώσει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες. Το blog του έχει μερικά ωραία post για ερασιτεχνικές παρατηρήσεις και μπορείς να δείς περίπου τι μπορείς να κάνεις.

Επίσης που και που παίρνω το Astronomy, στο οποίο μπορείς να ρίξεις μια ματιά για εξοπλισμό, tips, συμβουλές κλπ αλλά και για το επίπεδο μερικών "ερασιτεχνών". Σίγουρα θα υπάρχουν σχετικά Ελληνικά περιοδικά αλλά δεν έχω κανένα υπ όψην μου.. :-( Αν μάθεις, πές μου όμως :-D

Αυτά τα λίγα...Τώρα αν θέλεις ρίξε μια ματιά στα link μου με την επικεφαλίδα "Αξίζει Να Δείτε", για το Celestia, το Stelarium και το Heavens Above που είναι προγράμματα (και site) που μπορούν να σου δώσουν τη θέση ουράνιων σωμάτων (για να ξέρεις τι ανατέλει και τι δύει πότε και που ώστε να το παρατηρήσεις).

Ελπίζω να βοήθησα λίγο...Πρόσεχε γιατί η ασθένεια είναι βαριά....άν κολλήσεις......ανέβασε καμιά photo OK??? :-D :-D :-D

Να είσαι καλά.

Elias είπε...

Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες. Απ' ό,τι κατάλαβα, θα πρέπει σε κάποια στιγμή να πάω στο μαγαζί στην Ακαδημίας και να μιλήσω με τον ιδιοκτήτη - ίσως να 'στελνα και κανένα e-mail στον κ. Κορώνη. Στην αρχή πάντως θα χρειαστώ κι άλλους να με παροτρύνουν και να με σπρώξουν λιγουλάκι, δεν ξέρω αν θα το τολμούσα μόνος μου.

Δε θα με πείραζε καθόλου να κολλήσω την αρρώστια! Αυτό ακριβώς μου 'λεγε και μία λογίστρια που γνώρισα παλιότερα, ότι η αστρονομία μπορεί να γίνει κανονικό ναρκωτικό (είχα αναφέρει σχετικά εδώ). Ομολογώ ότι ζήλεψα. Ορκίστηκα τότε ότι κάποτε θα ξεκινήσω κι εγώ να παρατηρώ τα ουράνια σώματα.

Ευχαριστώ και πάλι.

Sakafiora είπε...

epitelous ksempoukwse o explorer kai mporw na afhsw comment
re sy, den to ksera oti eisai pyrhnikos fysikos :P
(tosh fasaria gia ayto to comment)

AA είπε...

Καλώς την! :-D

"...den to ksera oti eisai pyrhnikos fysikos"
Δεν έχω πέσει στα σκληρά ακόμα :-D :-D :-D

Μ' αρέσει η παρατήρηση για το χάζι και για πρακτικούς σκοπούς (αυτό ;isvw ακούστηκε λίγο sexy αλλά θα το επιτρέψω!) αλλά τώρα να μπλέξω με μετρήσεις, σφάλματα, φίλτρα κόντρα φίλτρα, χαμηλές θερμοκρασίες, θόλους παρατήρησης στο κήπο (!)....Μετά δεν είναι χόμπυ είναι...ζόμπυ!

Κοίτα εδώ "τρέλα"...
http://www.nightskyimages.co.uk/observatory_dome_project.htm

...αλλά και τις φωτογραφίες που σου επιτρέπει να τραβήξεις όλη αυτή η "φασαρία":
http://www.nightskyimages.co.uk/default.htm

Να είσαι καλά

Δημοσίευση σχολίου

top