Κλειστούγεννα 2008 Στο Λονδίνο...

Μετά απο 5 περίπου χρόνια στην Αγγλία, αποφασίσαμε να περάσουμε τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο...και εδώ που τα λέμε δεν είμασταν και οι μόνοι που κάναμε αυτή τη σκέψη.

Night Nurse
(And so this is Christmas!
Αυτή και όλες οι υπόλοιπες φωτογραφίες προέρχοντε απο τη προσωπική μου συλλογή)


Το Λονδίνο είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό πολυπολιτισμικό όμως αυτή τη φορά μου άφησε την αίσθηση οτι όλη η Ισπανία, όλη η Ιταλία και όλη η Ελλάδα είχαν έρθει για τις γιορτές στη Βρετανική πρωτεύουσα...Στις γιορτές φυσικά, όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά. Στους καιρούς που ζούμε όμως, απο ένα σημείο και μετά άρχισα να αναρρωτιέμαι "Για ποιά κρίση μιλάμε τελικά;"

Η οικονομική κρίση βέβαια ήταν εμφανής. Ίσως λιγότερο στα εντυπωσιακά και εκτυφλωτικά φωτισμένα μαγαζιά των κεντρικών δρόμων και περισσότερο στα μαγαζιά στους παράδρομους με τα τεράστια φούξια και κίτρινα poster που διαλαλούσαν "Ξεπούλημα λόγω κλεισίματος".

Ο μεγάλος αριθμός αυτών των posters (και είναι αρκετά και στο Λονδίνο αλλά και στο Plymouth) ήταν ένας απο τους λόγους που οδήγησαν στο τίτλο του post. Ένας άλλος λόγος ήταν το γεγονός οτι την ημέρα των Χριστουγέννων στο Λονδίνο δεν.δουλεύει.απολύτως. τ ί π ο τ α!

Και δεν μιλάω για τα λεωφορεία, τα τραίνα και τον ηλεκτρικό που είχαμε πληροφορηθεί οτι δεν θα λειτουργούν εκείνη τη μέρα (ουτέ κάν μειωμένα ωράρια...). Μιλάω για τις επιχειρήσεις απο μουσεία, κάθε είδους μαγαζιά, κάθε είδους εστιατόρια και οτιδήποτε άλλο...δουλέυει. Στις 25 Δεκεμβρίου δεν κινείται τίποτα απολύτως στο Λονδίνο.

Περίεργο δεν είναι; Η γιορτή είναι η μεγαλύτερη φυσικά για τους απανταχού χριστιανούς αλλά αυτός ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας που λέγαμε πρίν, σημαίνει οτι στη πόλη παραμένει ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός Ινδών, Κινέζων, Πακιστανών, Τούρκων, Αράβων και γενικότερα μή χριστιανών που απλά δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα...

Κάπως έτσι μας ήρθε η ιδέα να ανέβουμε στο Camden. Δε μπορεί, εκεί γίνεται χαμός κάθε μέρα, όλο και κάποιο μαγαζί θα μένει ανοιχτό....Κι όμως...ούτε ένα, τόσο στη περιοχή που γίνεται το παζάρι αλλά και στους γύρω δρόμους.

Camden Desert
(Το Camden...άδειο!!! Το πιστεύεις;)


Η Καρέκλα Της Γιαγιάς Μου!
(A Chair To Rock The Casbah!)

Το ξέρω γιατι εκείνη την ημέρα κάναμε μια πολύ μεγάλη βόλτα ξεκινώντας απο το Bloomsburry, ανεβαίνοντας στο Camden Lock (ακολουθόντας το κανάλι πίσω απο το σιδηροδρομικό σταθμό του St Pancras...φανταστική διαδρομή!!!) και μετά κατεβαίνοντας απο το Regent's Park και πίσω στο Bloomsburry.
Ω ναι!!! Πολύ περπάτημα (περίπου 12km), όμως άξιζε το κόπο τουλάχιστον όσο αφορά τις φωτογραφίες και τις πανέμορφες τοποθεσίες που βρίσκοντε μόλις 10 λέπτα απο το κέντρο μιας απο των μεγαλύτερων πόλεων της Ευρώπης (αν όχι του κόσμου)

Μαούνες
(Canal Dreams...Οι μαούνες είναι κανονικά σπίτια, μαγαζιά, Cafe, κλπ)


Photobucket

Τις υπόλοιπες μέρες εκτός των Χριστουγέννων φυσικά, το Λονδίνο ήταν όπως είναι πάντα. Μια φανταστική πολυάσχολη πόλη στην οποία πρέπει να προσπαθήσεις πάρα πολύ σκληρά για να νιώσεις βαρεμάρα. Όπου κάθε σοκάκι, κτήριο και δρόμος έχει τη δική του ιστορία και σε περιμένει να το "καδράρεις". (Σαν την Αθήνα ένα πράγμα.)

Photobucket
(Picadilly...Τσίρκο!!! Στρατιές στα φανάρια...)


Απο τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης είναι το Βρετανικό μουσείο. Αυτή ήταν η τρίτη επίσκεψη μου στο Λονδίνο και αυτή τη φορά δεν υπήρχε περίπτωση να το χάσω για κανένα λόγο.

Μπαίνοντας στο Βρετανικό, είναι σα να μπαίνεις στη καρδιά ενός κόμβου στο χώρο και στο χρόνο. Οι συλογές του περιγράφουν την ιστορία της ανθρωπότητας με ευρήματα απο σχεδόν όλες τις ιστορικές περιόδους και σημεία του ορίζοντα μέχρι και το 19ο αιώνα. Άλλες πάλι εκθέσεις είναι οργανωμένες ανα θεματική ενότητα, όπως για παράδειγμα, νεκρικές τελετές στο μεσαίωνα, γλυπτική, αγγειοπλαστική, χρήματα, απεικόνηση ζώων, κλπ. Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη αλλά συγκεκριμένες εκθέσεις έχουν κάποια χρέωση (και την αξίζουν). Όπως θα περίμενε κανείς, στο μουσείο συγκεντρώνεται πάρα πολύ κόσμος ανάμεσα τους και συμπατριώτες μας οι οποίοι όμως έτειναν να συγκεντρώνοντε στην αίθουσα με τα μάρμαρα του Παρθενώνα με το ίδιο πάνω κάτω σχόλιο "Τα μάρμαρα μας που μας τα κλέψανε!!!"

Έχοντας ξοδέψει περίπου 5 ώρες μέσα στο μουσείο δεν τολμώ να πώ οτι το είδα όλο (οπότε θα πρέπει να ξαναπάμε :-D ). Μπορώ όμως να πώ οτι συμφωνώ με την άποψη του μουσείου όπως εκφράζεται σε μια απο τις αίθουσες με μικρότερα εκθέματα απο τον Παρθενώνα. Ότι δηλαδή τα μάρμαρα εκτίθενται εδώ σαν μέρος της παγκόσμιας ιστορίας μαζί με πανέμορφα δείγματα απο άλλους -εξ' ίσου ανεπτυγμένους με τον δικό μας- αρχαίους πολιτισμούς. Αν νομίζεις οτι η Ελλάδα στερείται μια αίθουσα μάρμαρα απο το πολιτισμό της, που να δείς τι "στερείται" η Αίγυπτος, το Ιράν (Περσία) και η Συρία (μεταξύ άλλων).

Η "μάχη" για τα μάρμαρα δείχνει να είναι -πλέον- περιττή. Οποιαδήποτε μελέτη, ερμηνεία, αποτύπωση ακόμα και ανακατασκευή και αποκατάσταση (τουλάχιστον μέσω τρισδιάστατων μοντέλων) έχει ήδη γίνει και δεν ξέρω τι περισσότερο θα μπορούσε να προσφέρει η έκθεση τους στο νέο μουσείο της Ακρόπολης...Ακόμα και εκεί, τα μάρμαρα δεν θα ήταν στον "φυσικό τους χώρο" (που είναι στη θέση τους επάνω στο ναό), οπότε θα μπορούσαν να έχουν ήδη εκτεθεί στη περίφημη αίθουσα που έχει προετοιμαστεί για αυτά, τα αντίγραφα γλυπτά.

Νομίζω λοιπόν πως είναι καλύτερα να στηριχτούν προσπάθειες όπως το σύγχρονο έργο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρά να ξοδεύεται ενέργεια σε αυτή τη σαθρή πολιτική εκστρατεία.

Γι' αυτό λοιπόν, αν ο δρόμος σε βγάλει στο Βρετανικό, μη πάς για να βγάλεις όλη σου τη πίκρα για τα μάρμαρα. Πήγαινε για να δείς τα εκθέματα, είναι πραγματικά καταπληκτικά. Να εδώ και μερικές φωτογραφίες με εκθέματα που μιλάνε για την Ελλάδα, την Εύβοια αλλά και τη Χαλκίδα...Οι Χαλκιδαίοι απ΄οτι φαίνεται το είχαμε συνήθειο να ξενιτεύομαστε απο παλιά :-) .

Ναός Delivery
(Μνημείο πρός τιμήν των Νηρείδων, απο την Ξάνθο στη σημερινή Νοτιο-Δυτική Τουρκία...Ολόκληρο το μνημείο...κομένο και ξανα-μονταρισμένο!)

Ακόμα Ένα Ποτηράκι...
(Ευβοιότικο Κρασοπότιρο...Γειά μας!)


Χαλκιδικά Δοχεία
(Επεξήγηση των παρακάτω αγγείων)

Photobucket
(Χαλκιδικά αγγεία...Ευρήματα απο τη Νότια Ιταλία)

Δυστυχώς αυτη η Χριστουγεννιάτικη γιορταστική περίοδος σημαδεύτηκε (εκτός απο τα δικά μας γεγονότα) απο τις υπερσύγχρονες Ισραηλινές επιθέσεις στο κοματάκι γής που αποκαλούμε ίσως και συμβολικά πλέον μετά απο τόση αιματοχυσία, "Λωρίδα της Γάζας". Απο το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις πόσο πολύπλοκο είναι το ζήτημα στη περιοχή... Κι άλλες χώρες είναι μικρές αλλά δεν μιλάμε για παράδειγμα για τα "Βραχάκια του Μονακό", ή το "Λιβάδι του Λουξεμβούργου" και το "Βοτσαλάκι της Μάλτας" αλλά χρόνια τώρα μόνο για τη "Λωρίδα της Γάζας"...Όνομα προσωρινό.

Η μετάδοση των εικόνων του βομβαρδισμού καταμεσής των Χριστουγέννων δημιούργησαν μια σουρεαλιστική εικόνα...Έτσι καθόμασταν όλο αυτό το μίγμα ανθρώπων, Ισπανοί, Ιταλοί, Έλληνες, Ινδοί, Πακιστανοί, Κινέζοι, Αφρικάνοι, Τζαμαϊκανοί, Αμερικάνοι και άλλοι και περνούσαμε έξω απο μαγαζιά που είχαν εκπτώσεις γιατί κλείνανε ή είχανε τρελές εκπτώσεις σε κάτι τηλεοράσεις που μοιάζουν με τοίχο ολόκληρο (ποιός τις αγοράζει αυτές; ήθελα να 'ξερα...) κι όπως περνούσαμε όλο και κάποια οθόνη ήταν ξεχασμένη στους βομβαρδισμούς στη λωρίδα της Γάζας ή καθόμασταν να φάμε και είχε η τηλεόραση του εστιατορίου Sky News και όλα ήταν γιορτινά και χαρούμενα ενώ στη στολισμένη τηλεόραση, τηλεβλέπαμε κάπου μακριά τον κόσμο να σκοτώνεται...μέσα στα Χριστούγεννα...απο τους Ισραηλινούς...Δηλαδή απο τους ανθρώπους που έχουν στην άμεση ιστορία τους τη λέξη "ολοκάυτωμα"...

Ποιός Παγίδεψε Τον Ironman???
(Ένα Superhero...γρήγορα!!! This is a job for........Ironman (?) )

Τις λεπτομέρειες της πολύχρονης αυτής διαμάχης δεν τις κατέχω...αυτό που αναρρωτιέμαι όμως είναι αν είναι αναγκαία μια οργανωμένη επίθεση τόσο μεγάλης κλίμακας για τους συγκεκριμένους λόγους που επικαλείται η Ισραηλινή κυβέρνηση.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, κάπως έπρεπε να ξεχαστείς...γιατί...είναι οι διακοπές σου...Όχι οτι περάσαμε άσχημα στις δικές μας αλλά όπως και να το κάνεις δεν μπορείς να σταθείς ασυγκίνητος μπροστά σ' αυτές τις εικόνες...

Με τις καλύτερες ευχές μου το 2009 τα πράγματα να πάνε καλύτερα...Καλή χρονιά.

Μια μικρή φωτογραφική συλλογή με περισσότερες φωτογραφίες μου απο το Λονδίνο και τις γωνιές του είναι διαθέσιμη εδώ.

13 σχόλια:

Mediterranean kiwi είπε...

i can't believe not even the most revered underground system in the world wasnt working on christmas day, but then britons are the most hardworking people in europe (at least by holiday counts - you have the least), so i suppose one day off in the year is acceptable.

thanks for the photographic journey - i loved it. london is probably my favorite holiday destination in the world. i think i've been to most of the places that you show in your photos.

i didnt quite feel like you about the parthenon marbles. I've seen them in the british museum on my three visits. the first time, i was a greek from abroad. i visited them in that 'oh-look-that's-greek' way that most foreign-born greeks see elements of greekdom, eg like moussaka (oh-that's-greek-food, even though you know it's also turkish, egyptian, etc). but the second time, after having lived in greece for over a decade before my visit to the museum, the moment i saw the parthenon pieces, my heart felt a piercing sting, as though i was seeing someone imprisoned in bad conditions. where was the sun to shine on the marbles like it had been doing all those centuries before elgin came? some of the pieces were still pieces, whereas if they had been returned to greece, they could have been re-built into the main structure of the parthenon, as it is being reconstructed. i felt my heart turning to stone, not because the british had scraped the marble white (in greece, it would have become a dirty pollution black anyway), but because the room where the marbles were kept had that semi-dark appearance (as in your photo of the neridon) rendering it lifeless, standing still in time, completely removed from the people who belonged to the cultural heritage of the marbles. if someone visits elgin's marbles and not the parthenon itself, they will simply never understand the reason why the marbles should be returned somewhere close to their original place. but if they visit the parthenon and then see elgin's marbles, then they will realise what a great crime to the heritage of the people elgin committed.

you are so right: "Σε όλο αυτό το σκηνικό, κάπως έπρεπε να ξεχαστείς" - I've been blogging to my heart's content...

have a great one!

AA είπε...

Γεια σου Med. Kiwi!

Thanks for your comment. I agree, the exhibition conditions might not be ideal. I think that the low light is for the people to be able to make out the details in the sculpting. If it was full bright sunshine we would not be able to make out all the fine details (and there are a lot as you will have observed).

Next to the Parthenon marbles there are many meters of granite slices taken out of some palace in Asyria (you can see the two animal-human figures standing at a door in one of my photos)...This seems like an even worst monument mutilation.

(Marble preservation error aside, the Brits have done a very good work in reconstructing in 3D the whole monument (even with what we think today were its colours) with bits and pieces that are in other meuseums in the world (Copenhagen and Roterdam i think))

It would be ideal if we did not have such phenomena (of monument invasion and spoiling) in the future but it's unlikely (more about this in a future post :-D )

There are about 600 photos from London, so enough material to take us through the year :-D :-D :-D

I guess i am going to have to do some serious back dated post reading with all the blogs i lost track with these days ;-)

All the best

Ανώνυμος είπε...

Ελπιζω να περασες καλα.
Καλη χρονια.
Στεφανος.

AA είπε...

Γειά σας κ. Στέφανε

Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας. Πέρασα όσο πιο καλά μπορούσα ξέροντας τι με περιμένει στην επιστροφή :-D

Τις καλύτερες ευχές μου και σε εσάς για το 2009.

Να είστε καλά.

Sakafiora είπε...

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ???????
Δεν έχω λόγια, σε συμπονώ βαθύτατα.
Εγώ ούτε 5 λεπτά κι ούτε για 5 εκατομμύρια δολλάρια!

Χρόνια πολλά!

AA είπε...

Χαίρε Sakafiora!!!

Πώς πήγε το "όργωμα" στις βουνοκορφές;;; :-D :-D

Όχι βρε 5 χρόνια στο Λονδίνο...5 χρόνια στην Αγγλία...Εδώ στο Plymouth πάντως είναι πιο ανθρώπινα (αλλά τις γουστάρω αφάνταστα τις μεγάλες πόλεις ρε γμτ)

Οτι καλύτερο για το 2009. Να είσαι καλά!

Sakafiora είπε...

Πλίμουθ δεν έχω πάει αλλά γενικώς έχω αλλεργία στο νησί (και δη στους Αγγλους τους οποίους θεωρώ και τη χειρότερη φάρα έβερ).
Οι βουνοκορφές ήταν τέλειες!
Δεν είχε ήλιο και δε γύρισα μαυρισμένη, αλλά ας μην αρχίσει η χρονιά με γκρίνια :P

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ομορφη και "νοικοκυρεμενη" η σελιδα σου.Ο επισκεπτης σιγουρα φευγει απο το περιβαλον του, διαβαζει και βλεπει με ενδιαφερον "πραγματα" που τον φερνουν σε αλλους κοσμους.
Keep up the good work !!!
Ευχαριστω για τις ευχες σου και να εισε παντα καλα.
Στεφανος.

AA είπε...

@Sakafiora:
Έλα ρε συ, μην είσαι απόλυτη...η χειρότερη φάρα είναι μόνο μια, απλά τα μέλη της είναι κατανεμημένα σε διάφορες εθνικότητες :-D
Αναμένοντε photo, όχι μόνο Whale Tails!

@κ. Στέφανο:
Σας ευχαριστώ και χαίρομαι που βρίσκετε την επίσκεψη να αξίζει το κόπο :-D

Και η Νέα Υόρκη όμως πρέπει να ήταν πολύ ωραία τα Χριστούγεννα!

Disillusa είπε...

Πολύ ωραίο ποστ και οι φωτογραφίες σου είναι πραγματικά υπέροχες! Το άδειο Camden μου θυμίζει ένα ταξίδι μου στο (πανέμορφο) Bristol: το μεγαλύτερι μέρος του κέντρου της πόλης ήταν, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, άδειο με αποτέλεσμα στις φωτογραφίες μου να μην υπάρχει ούτε μισός άνθρωπος! Όλοι όσοι τις είδαν με ρωτούσαν αν εκείνη την ημέρα έπεσε πυρηνική βόμβα στο Bristol!!! :D

Και μιας κι αναφέρθηκα σε βόμβες, συμμερίζομαι απόλυτα τα συναισθήματά σου για τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. Ο νέος χρόνος μπήκε με τους χειρότερους οιωνούς και με όλους μας να παρακολουθούμε σκηνές φρίκης στην τηλεόραση, ανύμποροι να κάνουμε οτιδήποτε για να σταματήσουμε αυτή την κτηνωδία!

Ας ελπίσουμε ότι ήταν απλά μια κακή αρχή και το 2009 μας επιφυλάσσει και ευχάριστα...

Ανώνυμος είπε...

Ναι, παντοτε ειναι ωραια τα Χριστουγεννα στην Νεα Υορκη αν και απο τα χρονια που ζω εδω μονο μια φορα πηγα στο Μανχαταν.....Χριστουγεννιατικα.Οπως ξερεις γινεται "χαμος" στο Times Square και αποφευγω τετοιες "συγκεντρωσεις" για ευνοητους λογους. Παρ'ολα αυτα ομως πραγματι καταλαβαινεις Χριστουγεννα.Οι νεοφερμενοι μουσουλμανοι ειναι αυτοι που πραγματικα ξεχυνονται στους δρομους διοτι δεν εχουν ξαναδει τετοιο φαινομενο.Γενικα, μετα το Thanks Giving, που ειναι την τελευταια Πεμπτη του Νοεμβριου, και μεχρι τις αρχες του καινουργιου χρονου ειναι ομορφα.

AA είπε...

Γειά σου Disillusa και Welcome Back!!! :-D

Στο Bristol είχα χαθεί μια φορά μέσα σε κάτι γέφυρες απο τις οποίες δε μπορούσα να ξεφύγω με τίποτα...κι όλα αυτά επείδη πήρα μια λάθος στροφή!

Στο Camden δεν πίστευα στα μάτια μου!!! Ένας βιετναμέζος ρε παιδιά!!! Ένας Μεξικάνος......(Τίποτα!)

Άντε να δούμε τι θα φέρει το 2009...

Να είσαι καλά

AA είπε...

@Anonymous Μr Στέφανος :-)

Δεν έχω περάσει τη "λίμνη" ακόμα αλλά απο φωτογραφίες και διηγήσεις φίλων, ακούγεται πραγματικά σαν άλλος κόσμος...

Για να δούμε, ίσως το 2009 να τα καταφέρω και να τα πούμε απο κοντά :-)

Δημοσίευση σχολίου

top