Το Κόμμα Σου Λαέ...

Αν διαβάζοντας τον τίτλο αυτού του κειμένου σας ήρθε στο μυαλό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε) ή αν πρώτα αναρρωτηθήκατε "Δηλαδή ποιό κόμμα;" για να δώσετε στη συνέχεια (συνομωτικά...ή και περιφρονητικά) την απάντηση "Ε, ένα είν' το κόμμα!"...Τότε το Marketing Department του Κ.Κ.Ε, έχει βγάλει την επιδότηση του...Συγγνώμη, τα κουπόνια του εννοώ*.


Το σημερινό κείμενο όμως δεν είναι για το Κ.Κ.Ε (ιδιαίτερα) αλλά για όσες πολιτικές παρατάξεις είναι καταγεγραμένες στη σχετική λίστα της Wikipedia αλλά και τις αλληλεπιδράσεις τους καθώς αντιμάχονται για να εκτοπίσουν τους αντιπάλους τους στην πίτα του (πεπερασμένου) εκλογικού σώματος και να το... σώσουν!

Πρόκειται δηλαδή για ένα χάρτη, ένα πίνακα στοιχείων και των ενώσεων τους, ο οποίος μπορεί να δώσει και μερικές ενδεικτικές απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως:
  • Ποιές παρατάξεις δημιουργήθηκαν απο πολλές συνιστώσες;
  • Ποιές παρατάξεις παρείχαν τις περισσότερες συνιστώσες; (σε άλλες)
  • Ποιές είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις στην ονοματοθεσία των πολιτικών παρατάξεων;

Για να δούμε λοίπον:

Ο χάρτης των Ελληνικών πολιτικών παρατάξεων (που είναι καταχωρημένες στη λίστα της Wikipedia) αποτελείται απο 172 πολιτικές παρατάξεις χωρισμένες σε 7 ανεξάρτητα τμήματα. Το κάθε ένα τμήμα, αποτελεί ένα σύνολο "συνδεδεμένων" παρατάξεων.

Η πιο απλή περίπτωση με την οποία μπορεί να κατανοηθεί αυτός ο διαχωρισμός είναι ο πολιτικός διαχωρισμός ανάμεσα στις παρατάξεις τις άκρας δεξιάς και τις παρατάξεις της αριστεράς. Προφανώς, δεν μπορεί να υπάρξει μια πολιτική παράταξη που να έχει μέλη και στην άκρα δεξιά και στην αριστερά και έτσι δημιουργούνται δύο ανεξάρτητα τμήματα.

Το μεγαλύτερο τμήμα (απο τα 7) αυτού του χάρτη περιλαμβάνει 101 πολιτικές παρατάξεις και έχει ώς εξής:

renderedPartyComp00

Περίπου 200 χρόνια (πολύ έντονης) πολιτικής ιστορίας...

Τον ίδιο χάρτη μπορείτε να δείτε σε φυσικό μέγεθος και πολύ πιο ευδιάκριτο απο εδώ.

Δυστυχώς το μέγεθος του είναι πολύ μεγάλο για το μέγεθος της προεπισκόπησης, κυρίως επειδή ήθελα να χρησιμοποιήσω μια σχετικά μεγάλη γραμματοσειρά για να διακρίνονται οι ετικέτες καθαρά ανεξάρτητα απο το μήκος τους.

Ο ίδιος χάρτης (αλλά και οι υπόλοιποι 6) βρίσκεται διαθέσιμος και σε SVG μορφή, που αν την "ανοίξετε" με τον browser σας έχετε και τη δυνατότητα να πατήσετε επάνω σε μια παράταξη και να μεταβείτε στη σχετική σελίδα της Wikipedia που παρείχε τα δεδομένα (Περισσότερες λεπτομέρειες πρός το τέλος του κειμένου).

Απο αυτές τις 101 πολιτικές παρατάξεις, οι παρατάξεις με τις περισσότερες συνιστώσες (εισροές απο άλλες παρατάξεις) έχουν ώς εξής:

14:   Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ)
10:   Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία Για Την Ανατροπή
  6:   Συμμαχία Προοδευτικών Και Αριστερών Δυνάμεων

Εκτός απο τις παραπάνω παρατάξεις,  οι υπόλοιπες έχουν απο 1-3 πολιτικές συνιστώσες.

Απο που "πηγάζουν" αυτές οι συνιστώσες; Ποιές δηλαδή παρατάξεις, έχουν συμβάλει στη δημιουργία άλλων;

9:   Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
7:   Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας & Νέα Δημοκράτια (στην ίδια θέση, έχοντας παρέχει απο 7)
4:   Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί οτι μια παράταξη "συμβάλει" στη δημιουργία μιας άλλης με δύο τρόπους: α) Ο αρχηγός της νέας παράταξης ήταν μέλος σε άλλη και αυτονομήθηκε ή β) Αναφέρεται στο σχετικό άρθρο πως στη νέα παράταξη συμμετείχαν μέλη απο μια άλλη παράταξη.

Τι ζητάνε όλες αυτές οι παρατάξεις; Ποιά είναι η αποστολή τους; Ποιό είναι το όραμα που θέλουν να βάλουν επάνω στο προϊόν που φέρνουν σε αυτή την αγορά; Ποιές λέξεις χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην ονοματοθεσία όλων αυτών των παρατάξεων;

Το παρακάτω πληθυσμετικετοσύγνεφο (!) δημιουργήθηκε στο Wordle εισάγοντας τη λίστα με τα ονόματα των παρατάξεων:

AllPartiesNames

Ο πολιτικός χώρος της Ελλάδας έχοντας πέσει σε δημοκρατικό κόμα



Οργάνωση, Ένωση, Συμμαχία, Κίνημα, Κόμμα....και τηγανήτες τίποτα. Ακόμα, "έθνος ανάδελφον" (είμεθα).



Όσοι φτάσατε ώς εδώ, μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε για μερικές μικρές τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και παραπομπές πρός τα δεδομένα και περισσότερες εικόνες που περιγράφουν τον πλήρη χάρτη.


Τα Δεδομένα...

Τα δεδομένα τα μάζεψα το 2010, σε μια πρώτη προσπάθεια να δημιουργήσω ένα τέτοιο χάρτη. Η συλλογή έγινε χειροκίνητα μια και το είδος των δεδομένων που αναζητούσα δεν ήταν κωδικοποιημένο αλλά ούτε και με σαφή δομή για να γίνει αυτόματα. Για να καταλάβει κανείς τι οδήγησε στη γέννηση μιας παράταξης, ποιός είναι ο αρχηγός (ή κύριες προσωπικότητες) της και απο ποιό χώρο προέρχεται πρέπει να διαβάσει το κείμενο και να το κατανοήσει, πάρα να ψάχνει για απομονωμένες λέξεις ή φράσεις. Τα δεδομένα αυτά τα ενημέρωσα πρόσφατα με όσες παρατάξεις είχαν δημιουργηθεί μέσα στα τελευταία δύο χρόνια και είχαν προστεθεί στη λίστα της Wikipedia και τα παρουσιάζω εδώ σε επιμέρους διαγράμματα που δείχνουν τις αλληλεπιδράσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί οτι σε αυτά τα δεδομένα, υπάρχουν κάποιες οντότητες οι οποίες δεν είναι ακριβώς πολιτικές παρατάξεις αλλά δεν μπορούσα να μην τις συμπεριλάβω. Για παράδειγμα, η οντότητα "Ελληνική Δικτατορία" δεν είναι πολιτική παράταξη αλλά αντιπροσωπεύει το (καταγεγραμμένο) γεγονός της συμμετοχής ανθρώπων που είχαν ρόλο στην Ελληνική δικτατορία σε παρατάξεις που δημιουργήθηκαν μετά τη μετα-πολίτευση.

Το ίδιο ισχύει και για τις στρατιωτικές οργανώσεις που έδρασαν κατα τον εμφύλιο (κυρίως) αλλά είχαν και πολιτική δράση όπως και οι σχετικές "νεολαίες". Τέλος, μη παραταξιακή οντότητα αποτελούν και οι "Ανένταχτοι Πολίτες".

Προσοχή: Θα ήθελα να σημειώσω οτι αν κάποιος βρεί κάποιο τραγικό ιστορικό λάθος (!) διαβάζοντας αυτά τα διαγράμματα, καλό θα ήταν εκτός απο το να αφήσει ένα ενδεικτικό σχόλιο, να ανατρέξει στη σχετική σελίδα της Wikipedia που ίσως να περιέχει το αρχικό λάθος.

Η Επεξεργασία...

...ήταν όσο απλό είναι και το να "συνδέσεις τις τελείες". Το δύσκολο σε αυτή τη περίπτωση ήταν η εξαγωγή των δεδομένων.

Τα Διαγράμματα...

Τα διαγράμματα δημιουργήθηκαν με το graphviz και είναι επίτηδες στείρα, ξερά, ασπρόμαυρα και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν διαθέσιμα στις εξής τρείς γεύσεις:

PNG εικόνες,

SVG διαγράμματα με ενσωματομένες διευθήνσεις πρός τις σελίδες που παρείχαν τα δεδομένα; και

DOT αρχεία που περιγράφουν τα διαγράμματα.


Σημειώσεις:
*: Παρεμπιπτόντως, έχει πεί κανείς στο Marketing Department (Υπόγειο ΖΓ) οτι τελείωσε ο πόλεμος ή τους παρακολουθούν ακόμα με το περισκόπιο;

6 σχόλια:

Stazybο Hοrn είπε...

Όλο μαζί svg δεν τόχεις;

Elias είπε...

Δε θα ήταν όμως πιο χρήσιμο το νέφος αν απεικόνιζε τις ρίζες των λέξεων; Βλέπω, π.χ.: Αριστερά - Αριστερή - Αριστερών - Αριστεροί. Θα έβγαιναν καλύτερα συμπεράσματα αν ενοποιούνταν όλα αυτά τα ομόριζα.

ΥΓ: Το graphviz μαθαίνεται γρήγορα ή σου βγάζει την ψυχή μέχρι να το χρησιμοποιήσεις;

AA είπε...

Χαίρετε, συγγνώμη για τη καθυστέρηση αλλά τα notifications των σχολίων μου ξέφυγαν :-/

Stazybo: Όλες οι παρατάξεις σε ένα διάγραμμα (DOT, PNG, SVG). Το "dot" βγάζει την πιο κατανοητή έξοδο απο τα υπόλοιπα layout αλλά βγαίνει μακρόστενο :-/

Elia: Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λές και θα προσπαθήσω να το κάνω.

Το graphviz δεν είναι καθόλου δύσκολο. Θα σου στείλω ένα γρήγορο email αλλά μέχρι τότε: α) Πάρε ένα απο τα αρχεία με κατάληξη DOT που συνδέω παραπάνω και άνοιξε το με ένα απλό text editor. Θα καταλάβεις αμέσως τι συμβαίνει (αν θυμάμαι καλά, έχεις μαθηματικό υπόβαθρο (?)) και β) δές το documentation του Graphviz

Να είστε καλά

Stazybο Hοrn είπε...

Το png το είχα πάρει απ' το flickr.

Κάτι μου πάει στραβά με το svg. Έχω ανεβάσει αρκετά με τέτοιο κώδικα στο pastehtml και δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο render. Τώρα, κάτι κόβεται από κάτω:
http://pastehtml.com/raw/bw7ar480v.html

AA είπε...

Όχι :-) Αυτό που πήρες απο το Flickr, ήταν μόνο το 1 απο τα 7 τμήματα (101 παρατάξεις), αυτό που λινκάρω παραπάνω σαν "ολόκληρο" είναι όλες οι παρατάξεις (172 παρατάξεις).

Η αποκοπή δεν είμαι σίγουρος για ποιό λόγο συμβαίνει (γιατί σαν απλό αρχείο, ο firefox το απεικονίζει μια χαρά), αν όμως αλλάξεις το viewBox του SVG μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση
(Δυστυχώς χειροκίνητα σε αυτή τη περίπτωση, προφανώς το graphviz το υπολογίζει αυτόματα γιατί συμμετέχουν κι άλλα πράγματα (διαστάσεις εικόνας & ανάλυση), για παράδειγμα εδώ του έδωσα λίγο ακόμα χώρο στο κάτω μέρος (με copy paste απο το src του δικού σου))

AA είπε...

Χαίρετε...

Ένα σύντομο update: Τα δεδομένα που δημιούργησαν το γράφημα είναι διαθέσιμα στο buzzData αλλά και απο εδώ σε πιο "ελεύθερη" μορφή. (Το preview και στα δύο παραπάνω δεν απεικονίζει σωστά τα Ελληνικά αλλά τα αρχεία 'κατεβαίνουν' κανονικά...σχεδόν (στο buzzData δουλεύει σωστά μόνο το XLS :-/ ))

Ηλία, σχετικά με αυτό που συζητήσαμε παραπάνω, οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ. Avec du Δεμοκράτ, Αριστέρ, Σοσιαλίστ, Κομμουνίστ, Φιλελέ, Ριζοσπάστ, Αγωνιστίκ, Επαναστατίκ et Βοτανίκ!

Θα μπορούσαμε ίσως να ενώσουμε τις ρίζες με τις καταλήξεις αλλά ακόμα και σκέτες οι ρίζες δίνουν μια ενδεικτική εικόνα.

Η δουλειά αυτή απαιτεί Stemmer. Ο Stemmer βρίσκει τις ρίζες των λέξεων αυτόματα (μέν), λαμβάνοντας υπ' όψην του τη δομή της γλώσσας (δέ), κάτι που είναι πιο δύσκολο απ' οτι ακούγεται.

Επειδή δεν έχω υπ' όψην μου κάποιο Ελληνικό Stemmer (Ίσως ο Stazybo να έχει κάτι υπ' όψην του (; )), χώρισα τις επωνυμίες σε λέξεις και τις 'σύνδεσα' ανάλογα με το πόσους (διατεταγμένους) χαρακτήρες είχαν κοινούς μετρόντας απο την αρχή της λέξης με ένα ελάχιστο (αυθαίρετο) κατώφλι τους 5 χαρακτήρες (οτιδήποτε έχει κοινούς <5 χαρακτήρες δεν 'συνδέεται')....Κάπως έτσι, εξηγούνται αποτελέσματα όπως το "Οικολ". Θα μπορούσε να ήταν "Οικολογ" (αλλά το μπερδεύουν οι τόνοι :-)

Πολλούς χαιρετισμούς

Δημοσίευση σχολίου

top