Μια Εικόνα=1000 λέξεις, Μια Εφημερίδα...περίπου 1kgr

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει το Κυριακάτικο φύλλο των Sunday Times σε όλο του το μεγαλείο, όλο δηλαδή το spam που αγοράζει κανείς με τη συγκατάθεση του και £2!


Το οτι επέλεξα τη συγκεκριμένη εφημερίδα δε σημαίνει τίποτα για τον συγκεκριμένο εκδότη, άλλωστε όλες οι Κυριακάτικες εφημερίδες έχουν τα ίδια αν όχι και περισσότερα flyers, ένθετα, CD/DVD και ότι μπορείτε να φανταστείτε.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εφημερίδας, τουλάχιστον για εμένα, θα πάει στην ανακύκλωση, κάποια φύλλα βέβαια ίσως έχουν ακόμα πιο ατυχή κατάληξη στα σκουπίδια ακόμα και μαζί με τα CD τους που φυσικά δε πρόκειται να αποδομηθούν ποτέ.

Αυτές οι εφημερίδες είναι αρκετά πρακτικές στα Αγγλικά Cafe όπου ο "περίγυρος" δεν σου αποσπάει τη προσοχή (με λίγες αξιόλογες εξαιρέσεις) και μπορείς να διαβάσεις ένα άρθρο, απολαμβάνοντας ένα ζεστό καφέ ενώ έξω βρέχει...(πάλι).
Στο σπίτι είναι λιγότερο πρακτικές...Με τέτοιο βάρος χρειάζεσαι ένα κανονικό τραπέζι για να την ακουμπήσεις καθώς τα κοινά κομψά "τραπεζάκια του καφέ" παλεύουν να συγκρατήσουν 1-2 ένθετα και το βασικό κομάτι της εφημερίδας. Εκτός βέβαια και αν αποφασίσεις να την απλώσεις στο σαλόνι (όπως στη φωτογραφία :-) ) με τη γάτα να τριγυρνάει ανάμεσα στα ένθετα και να απολαύσεις ένα ζεστό καφέ, Κυριακή πρωί ενώ έξω βρέχει...(πάλι)

Παρ' όλη την επέλαση του Internet μέσα σε κάθε σπίτι, παρ' όλο που τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορία παρέχουν τις ειδήσεις τους online, παρ' όλο που έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε ειδήσεις και επίκαιρες ενημερώσεις στο κινητό / PDA συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε το παλιό καλό τρόπο της έντυπης ενημέρωσης και φυσικά οι εκδότες θα κάνουν τα πάντα για να "αιχμαλωτίσουν" τον αναγνώστη στο φύλλο της δικής τους εφημερίδας και όχι του ανταγωνιστή.

Οι εναλλακτικές ηλεκτρονικές λύσεις (τα γνωστά e-books) έχουν κάνει την εμφάνιση τους εδώ και καιρό[1] και μάλιστα πρόσφατα η Sony ανακοίνωσε ένα πρακτικό ebook reader[2] βασισμένο στη τεχνολογία του epaper[3] σε σχετικά προσιτή τιμή (περίπου $300).

Το συγκεκριμένο ebook reader έχει φυσικά τη δυνατότητα να συγκρατήσει μια ολόκληρη βιβλιοθήκη βιβλία, να μεγενθύνει το κείμενο (ποιό "αναλογικό" βιβλίο τα κάνει αυτα; :-) ) να συνδεθεί στον υπολογιστή και όλα αυτά σε μέγεθος και τρόπο χρήσης κλασικού αναλογικού βιβλίου...περίπου.

Προσωπικά πιστεύω οτι οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να εκτοπίσουν πλήρως τα κλασικά έντυπα και να αρχήσουν να εμφανίζοντε επάνω σε τραπεζάκια του καφέ και καφετέριες.

Η εμπειρία της ανάγνωσης ενός κλασικού βιβλίου θα είναι δύσκολο να εξομοιωθεί και ίσως χρειαστεί μια ριζική αλλαγή στο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα έντυπα (interface, τρόπο αλληλεπίδρασης) για να αρχήσουμε πλεόν να τα προσλαμβάνουμε έντυπες πληροφορίες μέσα απο τέτοιου είδους συσκευές.

Περισσότερες πληροφορίες, στις εξής τοποθεσίες
[1] Amazon's ebook reader
[2] Sony ebook Reader
[3] Σχετικό άρθρο του epaper απο το website του Wikipedia

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και νομιζα οτι είναι Ελληνικό φαινόμενο τα "πακέτα" των εφημερίδων...Παντως υπάρχει πολύς κόσμος που απολαμβάνει όλα αυτα τα ένθετα και η ποσότητα τους αποτελεί σημαντικό κριτήριο αγοράς("Δε μπορει...Κατι χρήσιμο θα υπάρχει μεσα σε τόσο χαρτομάνι."). Όσον αφορά τα DVD συνήθως είναι γνωστές εμπορικές ταινίες (συχνά τσοντο-ταινείες :-) ) remastered με αθλια ποιότητα εικόνας και ήχου και αρκετές φορές δεν παίζουν καθόλου. Πριν απο κάποιο διάστημα μαλιστα, είχε παραπονεθεί και ο σύλλογος ιδιοκτητών video-club οτι οι εφημερίδες τους χαλανε την πιάτσα.Ισως δεν έχουν και αδικο...

AA είπε...

Γειά χαρά vergeo, ευχαριστώ για το σχόλιο.

Κοίταξε, αν σκεφτείς οτι όλα αυτα τα CD και DVD δεν υπάρχει περίπτωση να ανακυκλωθούν ποτέ και μετά κοιτάξεις και τη ποσότητα απο δισκάκια που διατίθεται στην αγορά κάθε μέρα θα διαπιστώσεις σε τι άσχημη κατάσταση μπορεί να φέρει κανείς τον πλανήτη σε χρόνο μηδέν!

Καλύτερα οι εφημερίδες και τα περιοδικά να διέθεταν τις ταινίες τους online και να τις κατεβάζαμε απο τα websites τους...(Ίσως γίνει σε 5-10 χρόνια όταν αυξηθούν οι συνδρομητές του Internet).

Όσο για το σύλλογο ιδιοκτητών video club...Ας προσθέσουν στα παράπονα τους και τα Peer To Peer δίκτυα :-)

Δημοσίευση σχολίου

top