Ζήτω Το Σύνταγμα...Του Φαραώ!!!

Απο τότε που έφυγα απο την Ελλάδα, τη βρίσκω συνέχεια μπροστά μου, πιο πολύ κι απο όταν ήμουν εκεί. Οι υπενθυμήσεις είναι παντού, μέσα σε φωτογραφίες, ντοκυμαντέρ, σημειώσεις και ράφια βιβλιοπωλείων.

Ιδιαίτερα στα ράφια των βιβλιοπωλείων έχω βρεί ώς τώρα τις μεγαλύτερες εκπλήξεις... Με συλαμβάνουν απροετοίμαστο, στη "ρουτίνα" της (χαλαρωτικής υποτίθεται) Σαββατιάτικης βόλτας, όπως πριν απο λίγο καιρό όταν περιφερόμουν μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο, ώς συνήθως χωρίς λόγο, φυλομετρώντας ότι μου τραβούσε τη προσοχή.

Η σειρά με την οποία τοποθετούντε οι θεματικοί τομείς μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο λέει πολλά για το μαγαζί. Στο συγκεκριμένο για παράδειγμα, οι φωτογραφικές συλλογές με θεματολογία Erotica βρίσκοντε "πλάτη με πλάτη" πίσω ακριβώς απο τους οδηγούς εγκυμοσύνης / "Μείνετε έγκυος για dummies" / "Θηλάστε Σωστά", κλπ...Τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά!...Που σημαίνει οτι η διεύθυνση έχει τουλάχιστον...humour.

Ο Ιστορικός τομέας δέ...τοποθετημένος στο πίσω μέρος του κτηρίου, ανάμεσα στα Πολεμικού ενδιαφέροντος και "Φιλοσοφία και Πνευματική Αναζήτηση" και φορτωμένος με λογής-λογής τίτλους της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας του κόσμου.

Κάπου ανάμεσα στους Ελληνιστικούς και Αιγυπτιακούς χρόνους λοιπόν φόρτωνε ελάχιστα το ράφι με το βάρος του ένα πολύ μικρό συνοπτικό και ενδιαφέρον βιβλιαράκι για τις "Πυραμίδες της Γκίζας!" με τον τίτλο "The Pyramids Of Giza - Facts, Legends and Mysteries" του Jean Pierre Cortegianni.

Το ωραίο με το θέμα των πυραμίδων της Γκίζας είναι οτι όπως και να έχει, το βιβλίο θα είναι διασκεδαστικό! Είτε πρόκειται για κάποιο βιβλίο με συλογισμούς τύπου Erich Von Daniken όπου τα πάντα καταλήγουν στους εξωγήινους, είτε πρόκεται για κάποιο ορθολογιστικό ιστορικό βιβλίο για τον Αιγυπτιακό πολιτισμό, η διασκέδαση είναι εγγυημένη!

Παρ' όλα αυτά, μόλις στη δεύτερη σελίδα του, σε μια μικρή φωτογραφική αναδρομή, πριν κάν αρχήσει η εισαγωγή με τίτλο "Απο τον Ηρόδοτο στον Ναπολέοντα", είχα ήδη συναντήσει το Ελληνικό στοιχείο στη παρακάτω φωτογραφία:

(Εργάτες επάνω απο μια απο τις εισόδους της Μεγάλης Πυραμίδας. Μπορείτε να διακρίνετε τους Ελληνικούς χαρακτήρες αν κάνετε κλίκ επάνω στην εικόνα και παρατηρήσετε προσεκτικά γύρω απο τα κεφάλια των εργατών που κάθοντε στο ίδιο επίπεδο. Η φωτογραφία είναι απο το βιβλίο του Jean Pierre Cortegianni, The Pyramids Of Giza - Facts, Legens And Mysteries)

Έκπληκτος διέκρινα σε αυτό το φωτογραφικό αποτύπωμα του παρελθόντος, επάνω στις πυραμίδες, χαραγμένες Ελληνικές λέξεις και ονόματα που ανήκουν ξεκάθαρα στη νεότερη ιστορία αυτού το μνημείου.


(Οι δύο αυτές φωτογραφίες είναι τα συγκεκριμένα σημεία στα οποία αναγράφοντε οι Ελληνικοί χαρακτήρες και έχω απλά αυξήσει την αντίθεση για να διακρίθούν καλύτερα)

Απο τη πρώτη φωτογραφία: "Ν. Σίδερης", "Ζήτω το σύνταγμα, Όσον αι πυραμίδες..., Αλέξανδρος σ..τσος, αρχιτ.."

Και απο τη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται καθαρά το όνομα "Λουκάς Κουρ[ής]"

Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι; Τι φταίνε οι πυραμίδες για το Ελληνικό σύνταγμα; Ποιός είναι τελικά ο Αλέξανδρος σ..τσος, αρχιτ..;

Πρίν γράψω ετούτες εδώ τις γραμμές έψαξα όσο μπορούσα να βρώ περισσότερες φωτογραφίες ή τουλάχιστον κάποιες πληροφορίες για εκείνη την εποχή.

Φωτογραφίες παρόμοιες δεν κατάφερα να βρώ αλλά είμαι σίγουρος οτι αυτές δεν είναι οι μόνες νεότερες Ελληνικές αναγραφές επάνω στη πυραμίδα.

Όσο για το συγκεκριμένο σύνθημα "Ζήτω το σύνταγμα!"...θυμόμουν αμυδρά απο την ιστορία του λυκείου οτι είχε κάποια σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Απο οτι έμαθα απο το συνοπτικό άρθρο της -άτυχα ονομασμένης- Βικιπαίδειας, προέρχεται απο την έκρυθμη πολιτική κατάσταση που επικρατούσε περίπου το 1910 στην Ελλάδα (τι πρωτότυπο) ανάμεσα στους πολιτικούς που ζητούσαν τη λεγόμενη Συντακτική βουλή -που σήμαινε οτι θα παρέμενε ο τότε βασιλιάς- και Αναθεωρητική βουλή που σήμαινε ουσιαστικά οτι το πολίτευμα θα άλλαζε -και άρα ο βασιλιάς θα...εξέπιπτε. Περισσότερες λεπτομέρειες...απο εδώ.

Βενιζέλος ξε-Βενιζέλος, δεν υπάρχει πιο αηδιαστικό θέαμα απο τα πολιτικά συνθήματα (και άλλες εκδηλώσεις αγάπης όπως Νίτσα + Τάκης = L.S.D) γραμμένα όπου λάχει πόσο μάλλον επάνω σε ένα παμπάλαιο μνημείο, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά απο τον τόπο της πολιτικής κατάστασης που περιγράφουν.

Κατανοώ οτι τότε η Αίγυπτος είχε περισσότερους Έλληνες αλλά τι στο καλό; Πόσοι Έλληνες θα διάβαζαν αυτό το συγκεκριμένο μήνυμα επάνω απο μια πύλη στις πυραμίδες που βρίσκοντε σε αρκετά μεγάλη απόσταση απο τη πόλη του Καϊρου και ειδικά το 1910;;;;;;

Τείνω να πιστεύω οτι με αυτή τη φωτογραφία έχω ανακαλύψει τους προγόνους του Μπάμπη του Σουγιά.

13 σχόλια:

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΟΣΤ!!!!!!!ΜΥΡΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ!ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΜΩΣ........Ο ΜΠΑΜΠΗΣ Ο ΣΟΥΓΙΑΣ.......ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

........ΟΧΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΦΥΣΙΚΑ......ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΤΛ......ΑΣ΄ΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ!!!

AA είπε...

Γειά σου Εκάτη

Ο Μπάμπης ο Σουγιάς είναι ένας χαρακτήρας απο την εκπομπή "Α.Μ.Α.Ν Τα καθάρματα". Ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, έχει και το χαρακτηριστικό να σπάει όσα αυτοκίνητα "ΕΧΟΥΝ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ!!!"

Ρίξε μια ματιά στο link που προσέθεσα στο όνομα και θα καταλάβεις / θυμηθείς.

Το Post έχει μια μυρωδιά...μπορεί να είναι και απο μέσα απο τις πυραμίδες δε ξέρω....το ψάχνω :-D

Maria Verivaki είπε...

i love bookshops, and waterstones on picadilly was definitely my favorite. so many floors of books, it was almost like a library.

my heart melts when i see a large bookshop - we have a very limited variety in hania, and some of the assistants can't even remember the books that have sold in the last year...

AA είπε...

Hi Med. Kiwi

Nice to hear from you.

I am now actively trying (and frequently failing) to keep away from bookshops...Time seems to be dilating in there...The best 5 minutes i have managed to stay so far were about 60 in real time :-D


All the best

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε ΑΑ θα συμφωνήσω μαζί σου οτι είναι μεγάλη ιεροσυλία να γράφει κανείς επάνω σε μνημεία. Το ίδιο φαινόμενο βέβαια παρατηρείται σε κάθε λογής σταθερό και μη αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα. Πρίν απο λίγες μέρες μάλιστα έβλεπα διάφορα συνθήματα γραμμένα στο διάζωμα της εθνικης οδού Αθήνας-Θεσ/νίκης, τα οποία για να τα γράψεις παίζεις τη ζωή σου κορώνα γράμματα, καθώς πρέπει να βρίσκεσαι στην αριστερή πλευρά του δρόμου, οπου τα οχήματα ΤΡΕΧΟΥΝ.

Προφανώς αυτό δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλα και σε άλλες χώρες όπως αποδεικυουν οι φωτό σου αλλα και πάλι γραμμένα απο Έλληνες.
Αυτό που θα ήθελα να μάθω απο εσάς που μένετε στο εξωτερικό είναι αν το εν λόγω "άθλημα" το εξασκούν και οι ξένοι.
Πιθανών λανθασμένα, έχω την εντύπωση οτι τέτοια φαινόμενα είναι μόνο δικό μας "προνόμιο" και οφείλονται σε έλλειψη παιδείας.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.
Πρίν απο λίγο καιρό βρέθηκα σε μια παλιά ερειπωμένη εκκλησία στο Βέρμιο η οποία συχνά δέχεται τα πυρά επίδοξων χρυσοθύρων που σκάβουν τους τοίχους,πατώματα κτλ χαλώντας τις αγιογραφίες.
Τον καιρό λοιπόν που η εκκλησία λειτουργούσε, αλλα και αργότερα, σταματούσαν για να ξεκουραστούν πολλοί βοσκοί με τα ζώς τους. Περπατώντας γύρω γύρω απο την εκκλησία, σε πολλές πέτρες μπορεί κανείς να διακρίνει τα ονόματα διαφόρων που αποφάσισαν να αφήσουν το στίγμα τους.
Πρέπει να ομολογήσω οτι χαζεύοντας τις πέτρες και τα ονόματα αυτά, ένιωσα λίγο περίεργα σκεπτόμενος τις συνθήκες της εποχής εκείνης, τις δυσκολίες των ανθρώπων και τον αγώνα που έκαναν για επιβίωση.
Μάλιστα τα ονόματα που έβλεπα στις πέτρες είναι πολύ κοινα ακομα και σήμερα στην περιοχή.
Είμαι σίγουρος οτι αν κάποιος ήξερε οτι ο προ-προπαππους του είχε χαράξει καποτε το όνομα του στην πέτρα αυτή θα συγκινούνταν..

Ίσως τελικά αυτοί οι πρόγονοι του Μπάμπη του Σουγιά να είναι κατα κάποιο τρόπο η σύνδεσή μας με την ιστορία και φέρνουν στο μυαλό μας εκείνες τις εποχές..

και συγγνωμη για το μακροσκελές σχόλιο :-)

AA είπε...

Vergeo

Εκτιμώ το μακροσκελές σχόλιο επειδή καταννοώ οτι προέρχεται απο ένα άνθρωπο με "ιδιαίτερη συμπάθεια" στους online τρόπους επικοινωνίας τύπου Forum, Facebook (μαζί σου σε αυτό!) και λοιπά προϊόντα του πάντα καλοπροαίρετου Σατανά :-D :-D :-D

Θα μου επιτρέψεις να μακρυγορήσω αναλόγως...πάρε μαξιλάρι.

Τα συγκεκριμένα μνημεία στην Αίγυπτο (όχι μόνο οι πυραμίδες) ανέκαθεν υπέφεραν απο τέτοιου είδους "βανδαλισμούς". Και έχει διαπιστωθεί οτι σημαντικοί άνθρωποι σε παλιότερους χρόνους άφησαν επίτηδες το σημάδι τους επάνω στις Πυραμίδες η τη Σφίγγα ή όπουδήποτε, έτσι για να έχουν να κοκορεύοντε το μεγαλείο τους. (Μου διαφεύγει το link αυτή τη στιγμή)

Δεν είναι θέμα ιεροσυλίας. Ένα μήνυμα σαν αυτά που βλέπουμε στο post σίγουρα δεν προσθέτει τίποτα στο μνημείο, ούτε και στην ιστορία γενικότερα.

Αυτό που αναφέρεις με την εκκλησία έχει κάποια βάση αλλά δεν θα συμφωνούσα ούτε σε αυτή τη περίπτωση επειδή προκαλείται άσκοπη φθορά.

Όσο αφορά τα πολιτικά συνθήματα στην Αγγλία σε ανάλογες τοποθεσίες όπως μπαριέρες, αντλιοστάσια, τοίχους, κλπ....απλά δεν υπάρχουν.

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΑ...ΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑ....Ο ΜΠΑΜΠΗς Ο ΣΟΥΓΙΑΣ....Ο ΝΙΚΟΣ Ο ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ....ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΙ ΑΥΤΑ!!!!

Elias είπε...

Εντωμεταξύ, προβληματίζονται οι Περουβιανοί αρχαιολόγοι για την περίεργη επιγραφή "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΕΝΩΜΕΝΟ, ΔΥΝΑΤΟ" που βρέθηκε χαραγμένη στο Μάτσου Πίτσου.
Ίνκας, αυτοί οι Έλληνες.

ΠΕΤΕΦΡΗΣ είπε...

Αυτό που διαβάζω είναι:
"Ζήτω το Σύνταγμα,
όσον οι πυραμίδες"
Αλέξανδρος Σούτσος

Ακολουθεί μάλλον η υπογραφή αυτού που χάραξε ("αρχιτέκτων [τάδε]εκ Καστοριάς" και ανάμεσα στους κάτω αριθμους διαβάζω ίχνη του 1844)

Συμπέρασμα: πρόκειται γιά τον πολύ γνωστό στην εποχή του Αλέξανδρο Σούτσο (1803-1863)ποιητή και περιηγητή,και οπαδό του Συντάγματος,που θα μπορούσε να γράψει αυτό το "να ζήσει το [Ελληνικό] Σύνταγμα, όσο διατηρούνται οι Πυραμίδες" και κάποιος θαυμαστής του να το χαράξει επάνω τους.Μιλάμε΄γιά το Σύνταγμα του 1843.

Μιά υπόθεση έκαμα...Συγχαρητήρια γιά το "εύρημα"

AA είπε...

Χαίρετε αμφότεροι

Σας ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.

Elias, βασικά πρόκειται για σύνθημα των οπαδών του Ποδοσφαιρικού Αθλητικού Ομίλου, ORION Καλαμαριάς (ΠΑΣ.ΟΚ) οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Μάτσου Πίτσου με διαστημόπλοιο για το φιλικό ματσ[ου]άκι ΠΑΣ.ΟΚ - Los Toros Locos (απλή συνωνυμία με τον ΠΑΣ Γιάννενα). Το διαστημόπλοιο ήταν μια ευγενική προσφορά των Νεφελείμ.

κ. Πετεφρή, ευχαριστώ για τη διευκρήνηση την οποία μου την είχε επίσης αναφέρει ένας φίλος την επομένη της δημοσίευσης. Έχω σκοπό να ενημερώσω το άρθρο με αυτές τις πληροφορίες κάποια στιγμή αλλά καθυστερούσα επειδή είχα την εντύπωση οτι το ΟΣΟΝ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ είναι κομάτι απο την επόμενη πρόταση και όχι συνέχεια του "Ζήτω το σύνταγμα"...Γι' αυτό και προσπαθούσα να βρώ κάποιο ποίημα του Α. Σούτσου που να έχει κάνει κάποια αναφορά στις πυραμίδες.

Λέτε να βρισκόμαστε ενόποιον του μηνύματος απο τον ίδιο τον Α. Σούτσο; Λέγεται οτι είχε πάει στην Αίγυπτο...Η αναζήτησης συνεχίζεται!!!!

Να είστε καλά

Analytis είπε...

Η συμπεριφορά του να γράφεις συνθήματα πάνω σε μνημεία υποσυνείδητα δεν διαφέρει από τη συμπεριφορά των σκύλων που...κατουράνε οτιδήποτε καινούριο βρούνε σε μια περιοχή προκειμένου να το "μαρκάρουν" ως περιοχή τους.

Γιατί τα πάντα είναι θέμα οπτικής γωνίας στο κάτω κάτω της γραφής...

Α, και για τους καπνιστές, να ξέρετε ότι έχει αποδειχτεί ότι, υποσυνείδητα, σας λείπει το βύζαγμα από το στήθος της μάνας σας, γι'αυτό και καπνίζετε!

Άντε γειααααααα!

AA είπε...

Analytis, ευχαριστώ για τη συμβολή σου στο post. Το μαρκάρισμα της περιοχής είναι μια βάσιμη εκδοχή στο οποίο απλά θα απαντούσα "Μαρκάραμε και τις πυραμίδες, εμπρός για το Σινικό Τοίχος!!!"

Το ζήτημα με τους καπνιστές δεν το κατέχω. Πάντως θα ήθελα να σημειώσω οτι είναι σαφώς πιο πρακτικό να κυκλοφορείς με ένα τσιγάρο στο στόμα παρά με ένα στήθος.

Να πάς στο καλό.

Δημοσίευση σχολίου

top