Οι Άγκυρες Του Plymouth...

Δεν ξέρω πως θα αντιδρούσα αν κάποιος μου έκανε δώρο μια απο τις άγκυρες ενός αεροπλανοφόρου ή μιας φρεγάτας (σε φυσικό μέγεθος), όμως ο "δήμαρχος" του Plymouth έχει δεχθεί ήδη τουλάχιστον δύο τέτοια δώρα και τα εκθέτει στη πόλη.

Ετούτη εδώ για παράδειγμα...
(Η άγκυρα του HMS Ark Royal. Βαμένη γκρί, φαλτσάρει απίστευτα στη λιακάδα.
Όλες οι φωτογραφίες στις οποίες δεν αναγράφεται διαφορετική πηγή προέρχοντε απο τη προσωπική μου συλλογή)

...βρίσκεται σε ένα μικρό πάρκο στο κέντρο της πόλης και ήταν δώρο του τότε (1980) Αρχηγού Του Στόλου του Ηνωμένου Βασιλείου (ελπίζω να μεταφράζω σωστά το βαθμό του Fleet Admiral και να μην έχουμε κανένα διπλωματικό επεισόδιο :-D ).

(Η μεταλική πλακέτα στη βάση της άγκυρας)

Απο τη πρώτη φωτογραφία διακρίνεται το μέγεθος της άγκυρας σε σχέση με τον περαστικό κύριο. Το περίγραμα της διαγράφεται ξεκάθαρο ακόμα και στις αεροφωτογραφίες του Google Maps!

Το υπόλοιπο πλοίο στο οποίο ανήκε αυτή η άγκυρα ονομαζόταν HMS Ark Royal. Να το εδώ να αναστατώνει ένα μικρό κομάτι θαλασσινής απεραντοσύνης:

(Το αεροπλανοφόρο Ark Royal, πιθανότατα σε κάποια άσκηση στον Ατλαντικό. Διακρίνοντε οι δύο άγκυρες του. Απ' οτι διαβάζω στο Wikipedia, η άλλη άγκυρα του βρίσκεται στην είσοδο του αεροπορικού μουσείου του ναυτικού στο Yeovilton.
Ανακάλυψα τη φωτογραφία μέσω του Google και προέρχεται απο αυτό το website)

Έγινε παλιοσίδερα (scrapped) κάπου στη Σκωτία το 1980 και η ναυτική βάση στο Plymouth (Devonport) ήταν το τελευταίο λιμάνι στο οποίο μπήκε σαν πλοίο με τις "δικές του δυνάμεις". Ίσως γι' αυτό να κράτησε η πόλη τη μια άγκυρα. Έφυγε απο εδώ για τη τελευταία του κατοικία ρυμουλκόμενο και αποχαρακτηρισμένο. Κι ίσως σήμερα να τρίζει κάθε φορά που περνάει απο μπροστά της κανένα Vauxhall, ή καμιά Jaguar με λίγο απο το μέταλο του πλοίου στο πετσί της.

Το δεύτερο παρόμοιο δωράκι βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταθμό του Plymouth. Ετούτη εδώ η άγκυρα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η προηγούμενη αλλά είναι αρκετά βαριά για να σκάβει στο βυθό και να κρατάει μια φρεγάτα.

(Η άγκυρα του HMS Scylla καλώσορίζει τους επισκέπτες στην έξοδο του σιδηροδρομικού σταθμού του Plymouth. Δεν υπήρξε κάποιος περαστικός πρόχειρος, αλλά μια ιδέα για το μέγεθος δίνουν τα κάγκελα που φτάνουν λίγο πιο πάνω απο τη μέση ενός μέσου ενήλικα)

Την επονομαζόμενη HMS Scylla! Ναί, διαβάζεται ώς "Σ[κ]ύλα" (με το [κ] ανεπαίσθητο) και ναί, υπάρχει και αντίστοιχο πλοίο με το όνομα Charybdis!

Το Scylla ήταν το τελευταίο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Plymouth και στο τέλος της επιχειρησιακής του ζωής είχε "καλύτερη" τύχη απο το HMS Ark Royal.
Το όνομα είναι πολύ δημοφιλές εδώ στη περιοχή αφού τον Μάρτιο του 2004 έγινε καταδυτικό αξιοθέατο με μια σειρά απο ελεγχόμενες εκρήξεις σε μικρή απόσταση απο το κόλπο του Plymouth (Plymouth Sound). Το γεγονός είχε διαφημιστεί πάρα πολύ τότε και είχε μεταδοθεί απ' ευθείας και απο το BBC.

Να εδώ και ένα σχετικό video απο το Youtube:



Μέσα σε περίπου ένα χρόνο, η θάλασσα είχε κάνει το Scylla κατά-δικό της όπως ανακοίνωναν αργότερα ενθουσιασμένοι διάφοροι επιστήμονες. Το κουφάρι του πλοίου, στέκεται σε βάθος 10-25 μέτρων (υψηλότερο σημείο - βαθύτερο σημείο) και εκτός απο αξιοθέατο αποτελεί και μια πλατφόρμα για διάφορα project και φορείς, απο το National Marine Aquarium και το πανεπιστήμιο του Plymouth μέχρι το πανεπιστήμιο του Birmingham που φαίνεται να έχει αναλάβει τη δημιουργία μιας web εφαρμογής που θα προσφέρει (μεταξύ άλλων) εικονικές επισκέψεις (Virtual Scylla) στο πλοίο.

Δυστυχώς η Σκύλα, έχει πάρει μαζί της ώς τώρα και τρείς δύτες σε δύο καταδυτικά ατυχήματα.

Έχει και μια χάρη το όνομα...

3 σχόλια:

Maria Verivaki είπε...

just a few mementoes can make history for a small town like plymouth - we are used to such older things in greece!

AA είπε...

Hello Med. Kiwi

Thanks for your comment.

It's a different kind of thing. Plymouth already has a long maritime history. So it's not a matter of trying to put the pieces together. It's a different kind of tradition maybe..."-Here is your ship, -Oh thanks very much, here, have an anchor,-Wow, thanks, we better put a park around it before it get's rusty!" :-D :-D

Chania has a couple of propellers, torpedoes and anchors lying around in plain view towards the west (i think) end of the old harbour ;-)

Maria Verivaki είπε...

yes it does - they are some of the few 'old' things you will see displayed with very little security around them, and no grafiti!

Δημοσίευση σχολίου

top