Έγκλημα & Τιμωρία 1-0

Σε αυτό το κείμενο γράφω ένα δύο πράγματα για τη κλοπή ποδηλάτων στην Αγγλία απο τη πλευρά του θύματος. Η ειρωνία είναι οτι μάζευα τις παρακάτω φωτογραφίες για να γράψω κάποια στιγμή κάτι για τη ποδηλατοκλοπή απο τη πλευρά ενός τυχαίου παρατηρητή...αλλά πότε βγαίνει κάτι όταν το προγραμματίζεις;










They Shoot Old Horses...

Skulls In The Urban Desert

Locked Dead

Rediscovering The Wheel
Τέσσερα έργα 'αφαιρετικής τέχνης' στους δρόμους του Plymouth.
(Οι φωτογραφίες του άρθρου προέρχοντε απο τη προσωπική μου συλλογή)

Στις 11 Σεπτεμβρίου, μας "σήκωσαν" δύο ποδήλατα μέσα απο την αυλή...Μαζί με τις κλειδαριές τους... Αφού άφησαν τη μεταλική και πακτωμένη στο έδαφος σκάλα επάνω στην οποία ήταν κλειδωμένα τα ποδήλατα, πάλι καλά!

Φωτιά στα μονοπάτια με το Trailblazer (!!!).
Το τραγικό ποδήλατο στο φυσικό του περιβάλλον.


Η κλοπή δεν ήταν ευκαιριακή. Η πίσω αυλή βρίσκεται στο τέλος ενός ανηφορικού κλειστού δρόμου και δεν φαίνεται απο τον κεντρικό. Περίμεναν τη κατάλληλη μέρα που θα ήταν και τα δύο ποδήλατα κλειδωμένα εκεί και για να έκοψαν το διαμέτρου 10mm (περίπου) συρματόσχοινο της κλειδωνιάς πρέπει να είχαν μαζί τους και τον κατάλληλο κόφτη.

Ανέφερα το περιστατικό στην αστυνομία όπως άλλωστε μας σύστησαν και οι ντόπιοι γνωστοί μας. Για την αστυνομία τα έχουμε ξαναπεί στα κείμενα "Τούτοι οι μπάτσοι...που 'ρθαν τώρα" και το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η αστυνομικός της γειτονιάς μας, πέρασε απο το σπίτι, έριξε μια ματιά στο τόπο του εγκλήματος και μετά μου ζήτησε να περάσω απο το αστυνομικό τμήμα "for a typical statement and some paperwork" το οποίο πήγε κάπως έτσι:

- Πέσατε θύμα κλοπής λοιπόν;
- Ναι, τη Πέμπτη το βράδυ μάλλον...μας βούτηξαν δύο ποδήλατα απο τη πίσω αυλή
- Ήταν ακριβά; Ποιά ήταν τα χαρακτηριστικά τους;
- Περίπου 200 λίρες...και τα δύο μαζί. Το ένα ήταν "άγνωστη μάρκα 1, τα συναρμολογούμε με το κιλό" και το άλλο "άγνωστη μάρκα 2, κολλάμε και κανένα αυτοκόλητο Shimano απάνω έτσι για το γούστο"
- Γνωρίζετε τους αριθμούς των πλαισίων;
- ....Των ποδηλάτων;
- Ναί, όλα τα ποδήλατα έχουν τον αριθμό πλαισίου χτυπημένο στο κέλυφος του ρουλεμάν στα πεταλιά.
- .....όχι.....δεν τον κράτησα.
- Όταν το αγοράσατε, διασταυρώσατε τη διεύθηνση σας με το συγκεκριμένο ποδήλατο στο μαγαζί? (η διαδικασία είναι κάτι σαν registration των στοιχείων του ποδηλάτου με τη διεύθηνση του αγοραστή που προσφέρεται συνήθως στα καταστήματα)
- ...όχι δεν...δηλαδή...ποδήλατο είναι...ένα απλό ποδήλατο...
- Είχατε αγοράσει κάποιο πρόγραμμα ασφάλειας; (Insurance)
- ...για τα ποδήλατα;;;;;
- ...Ναι (!!)
- ...όχι...να πληρώνω 10-15 λίρες το μήνα ασφάλεια για τα ποδήλατα;;;;
- Τα είχατε συμπεριλάβει στην ασφάλεια του σπιτιού; (Contents Insurance)
- ...όχι....ποδήλατο είναι....ποδήλατο!!!

Σε αυτό το σημείο, σα να είδα ένα συννεφάκι επάνω απο το κεφάλι της αστυνομικού που έγραφε κάτι σαν "Καλά να τα πάθεις!", αλλά δεν είμαι σίγουρος, ήταν φευγαλέο.

Συμπληρώσαμε κάποιες φόρμες με το τι έγινε και πότε, ποιά ήταν η συνολική "οικονομική ζημιά", τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ποδηλάτου (σημάδια, ιδιαίτερα εξαρτήματα που μπορεί να είχε απάνω) και το αν θα ήθελα στη περίπτωση που θα βρεθούν οι κλέφτες να προχωρήσω σε μύνηση.

Στο τέλος με ρώτησε (χαμογελώντας είναι η αλήθεια) αν το περιστατικό μου προξένησε μεγάλη ψυχολογική αναστάτωση και αν θα ήθελα να δώ κάποιο σύμβουλο για αυτό το λόγο (τυπική ερώτηση)... Εγώ είχα μείνει περισσότερο εμβρόντητος με την όλη κατάσταση παρά distressed οπότε αρνήθηκα (επίσης χαμογελώντας....ήταν μια ζέστη στιγμή :-D).

Με πληροφόρησε οτι είχε παρατηρήθεί έξαρση ποδηλατοκλοπών στη γειτονιά μας και οτι η αστυνομία είχε ήδη υπ' όψην της κάποιον ύποπτο που είχαν πιάσει κάποιες κάμερες ασφάλειας να τριγυρνάει γύρω απο κάτι κλειδωμένα ποδήλατα.

Πρίν προλάβω να αναγαλιάσω ήρθε και η (απόλυτα λογική) επισφράγηση: "Ακόμα και αν είμαστε σίγουροι για κάποιον, αν δεν βρούμε το ποδήλατο στη κατοχή του (δηλαδή ή "απάνω του" ή στο σπίτι του), τότε είναι πολύ δύσκολο να τον κατηγορήσουμε για τη κλοπή ακόμα και αν την έχει κάνει αυτός. Απλά θα τον ρωτήσουμε..."Έκλεψες εσύ το τάδε ποδήλατο;", αμα μας πεί "Όχι"...εμείς δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε την απάντηση του.



Φεύγοντας απο το τμήμα σκεφτόμουν, ποιός μπήκε στο κόπο να βουτήξει τα ποδήλατα και γιατί...Η απορία μου, λύθηκε σχετικά γρήγορα και με αναλυτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το bikeoff.org λοιπόν:
  • Η ποδηλατοκλοπή είναι το νούμερο 1 "έγκλημα" (!) στο Ενωμένο Βασίλειο
  • Τα ποδήλατα είναι ο ιδανικός στόχος για ποδηλατοκλέφτες. Μπορείς να τα κρύψεις εύκολα, να τα μεταφέρεις εύκολα, είναι διαθέσιμα παντού, έχουν χρηματική αξία, είναι αντικείμενο αναψυχής και μπορείς πολύ εύκολα να τα πετάξεις οπουδήποτε αμα τα βαρεθείς (!)
  • Η πρωταρχική αιτία για μια ποδηλατοκλοπή είναι......για να κάνει ο κλέφτης μια βόλτα και να το πετάξει(!) Ακολουθούν τα "φρικιά" που κλέβουν ένα συγκεκριμένο είδος ποδηλάτου (για παράδειγμα, τα μονόροδα ατυχών κλόουν), τα άτομα που κλέβουν οτι βρεθεί μπροστά τους και τέλος χρήστες ναρκωτικών για τον προφανή λόγο.
    (Αν μου το ζήταγε ένας να κάνει μια βόλτα θα του το έδινα απο μόνος μου!!!! Γιατί μπήκαμε σε όλο αυτό το κόπο;)
  • Υπάρχουν 180 διαφορετικοί τρόποι για να κλειδώσεις ένα ποδήλατο σε ένα κάγκελο(!)...Απο αυτούς, οι 109 είναι ανασφαλείς(!!), οι 48 είναι ημι-ασφαλείς(!!!) και οι 23 είναι απόλυτα ασφαλείς(!!!!).
    (Τα ποδήλατα μας ήταν κλειδωμένα μέ έναν απο του 48 ημι-ασφαλείς τρόπους. Μια κλειδωνιά μέσα απο τη πίσω ρόδα και το πλαίσιο και γύρω απο το κάγκελο)
  • Ο καλύτερος τρόπος για να κλειδώσεις ένα ποδήλατο είναι με μια κλειδαριά μέσα απο τον μπροστινό τρόχο και το πλαίσιο και μια κλειδαριά μέσα απο τον πίσω τροχό και το πλαίσιο.
    (Αν το βουτήξουν και έτσι να είσαι σίγουρος οτι το έχει κάνει ο McGyver (!) )
  • Αν αφήσεις ένα ποδήλατο ξεκλείδωτο στο Λονδίνο, το έχεις χάσει μέσα σε 15 λεπτά. Στο Bristol μέσα σε 2.5 ώρες
    (Απο σχετικό τηλεοπτικό πρόγραμμα).
Το νού σας!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλη σου μερα.
Υπαρχει και ο πλεον ασφαλης τροπος. Να το βαζεις μεσα στο σπιτι, αν γινεται φυσικα. Διαφορετικα..... ας προσεχες.
Στεφανος

AA είπε...

Γειά σας κ. Άτσαλε...και καλή χρονιά

Μέσα στο σπίτι θα ήταν η καλύτερη λύση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος...

Η έκπληξη μου είχε να κάνει με το οτι κάποιος μπήκε στο κόπο να κλέψει δύο ποδήλατα της σειράς. Και όχι μόνο αυτό. Ότι αφαιρείται απο το ποδήλατο το έχεις χάσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπεις ποδήλατα όπου ο ιδιοκτήτης έχει βγάλει τον μπροστινό τρόχο και τον έχει κλειδώσει μαζί με το σκελετό και επίσης έχει πάρει μαζί του τη σέλα, τη τρόμπα, το παγούρι, τα πλαστικά φτερά για τις λάσπες και το δυναμό (!!!!!!!!!).....Αυτό δεν είναι κλοπή...είναι αρρώστια (!)

Τώρα οτι προσοχή είναι να δώσω θα είναι στο επόμενο. :-D

Να είστε καλά

Maria Verivaki είπε...

Κριμα που χασατε τα ποδηλατα, αλλα το φαινομενο δεν ειναι μονο αγγλικο - εδω στην Κρητη, κυριως παιδια και αλλοδαποι οδηγουν ποδηλατα, και πολλα απο τα κλεμμενα της πολης (στα βορεια χανια) ποδηλατα εμφανιζονται στην παλαιωχρα (στα νοτια του νομου) οπου υπαρχουν πολλοι αλλοδαποι που δουλευουν στα θερμοκηπια εκει...

Maria Verivaki είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
AA είπε...

Γειά χαρά Med. Kiwi

Δεν ξέρω αν φταίνε οι αλλοδαποί ή οι ντόπιοι. Η αστυνόμος πάντως μας είπε κάτι παρόμοιο. Τα ποδήλατα μπορεί να εμφανιστούν στον δίπλα νομό. Χωρίς τον αριθμό πλαισίου δεν είχαμε και πολλές ελπίδες έτσι κι αλλιώς :-/

P.S. Ευχαριστώ για τις photo, επιτέλους χειμώνας ε; :-)
Έχουμε και εδώ πρόβλεψη για λίγο ακόμα χιόνι τη Κυριακή (!!)

Δημοσίευση σχολίου

top