Το Your Greece Is On Fire, παρουσίασε την εξέλιξη 15929 πυρκαγιών σε διάστημα 585 ημερών μέσα σε 5 λεπτά. Σε αυτό το πόστ, οι πρωταγωνιστές της υπερπαραγωγής, υποκλίνονται μπροστά μας....όλοι μαζί.
Η παραπάνω εικόνα συνοψίζει μόνο τις πυρκαγιές απο το "Ιστορικό Αγροτοδασικών Πυρκαγιών" για τις οποίες είναι γνωστή η τοποθεσία τους ανεξάρτητα απο το πότε συνέβησαν.
Η εικόνα σχηματίστηκε πολύ απλά παίρνοντας το γεωγραφικό μήκος του συμβάντος σαν τη συντεταγμένη Χ και το γεωγραφικό πλάτος του, σαν τη συντεταγμένη Υ για κάθ μια απο τις τελείες που την αποτελούν. Δεν έχει εφαρμοστεί καμία μετατροπή και καμία διόρθωση (*), γι' αυτό και η Ελλάδα απεικονίζεται λίγο συμπιεσμένη στη διεύθυνση Βορράς-Νότος.
Παρ' όλα αυτά, η ανάλυση με την οποία αποδίδεται η χώρα είναι εκπληκτική.
Διαγράφονται ξεκάθαρα νησιά όπως η Κρήτη, η Εύβοια, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Λέσβος και η Χίος, όχι μόνο απο το περίγραμμα τους αλλά και απο χαρακτηριστικά όπως κόλποι και ψηλά βουνά.
Στηn Κρήτη για παράδειγμα, στο νομό Χανίων, διακρίνονται τα Λευκά Όρη και στο νομό Ηρακλείου, ο Ψηλορείτης (**). Δεν είναι προφανές (ακόμα) αλλά στο νομό Αγίου Νικολάου διακρίνεται και το οροπέδιο του Λασηθίου. Αυτές οι περιοχές δεν έχουν σχεδόν καθόλου βλάστηση και έτσι εμφανίζοντε σαν άσπρες τρύπες περικυκλωμένες απο μαύρες τελείες που ορίζουν περιοχές με...περισσότερα καύσιμα.
Λιγότερο προφανής αλλά και πάλι αναγνωρίσιμος είναι ο κόλπος της Καλλονής (με τη καλή έννοια) στη Λέσβο αλλά και τα..."πόδια" της Χαλκιδικής.
Όταν μπορείς να ξεχωρίσεις τοποθεσίες και σχηματισμούς στην Ελλάδα, χωρίς κανένα άλλο σημείο αναφοράς παρα μόνο κοιτόντας τις τοποθεσίες των πυρκαγιών.....κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά....Το νού μας λοιπόν αλλά και, κατα κάποιο τρόπο...περαστικά μας επίσης!
Απο το επόμενο άρθρο θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις ιστορίες που αναδύονται συνδιάζοντας περισσότερα απο ένα σύνολα δεδομένων.
Σημειώσεις:
Οι πυρκαγιές με δεδομένη τη θέση τους αποτελούν μόλις το 14% (13.7) του συνόλου των καταγεγραμμένων πυρκαγιών στο Ιστορικό Αγροτοδασικών Πυρκαγιών.
*) Προφανώς, οι συντεταγμένες των πυρκαγιών προέρχονται απο την επιφάνεια μιας έλλειψης αλλά απεικονίζονται σε ένα επίπεδο (τι θα πεί "Ποιάς έλλειψης;"...της Γής.). Αυτός είναι και ο λόγος που η εικόνα του άρθρου εμφανίζεται περισσότερο "παραμορφωμένη" απ' όσο σε άλλους χάρτες . Η ελαχιστοποίηση αυτής της παραμόρφωσης είναι το αντίκειμενο των "Χαρτογραφικών Προβολών" (απο τις οποίες το παρόν άρθρο δεν χρησιμοποιεί καμία όπως τονίζεται παραπάνω)
**) Εκτός απο τα μεγάλα βουνά που αναφέρονται παραπάνω στην Κρήτη μάλλον διακρίνεται ακόμα και κάποια κορυφή απο τα Αστερούσια Όρη, Νοτιο-Ανατολικά του Ψηλορείτη. Όποιος γνωρίζει ας φωτίσει πρός τα εδώ.
Αναρτήθηκε από
AA
στις
9:17 π.μ.
Ετικέτες
ανοικτά δεδομένα,
οικολογική καταστροφή,
στατιστική,
ecological disaster,
geodata,
open data,
statistics
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Πάντως με τα τελευταία δημοσιεύματα για φωτιές (και) από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, αποκτά άλλη διάσταση η ομολογουμένως εντυπωσιακή εικόνα
Γειά σας ανώνυμε...Δεν έχω ιδέα περι δημοσιευμάτων (link υπάρχει; )
Δημοσίευση σχολίου