"Μαμά, Ποιός Φτιάχνει Τα Πράγματα;"


Όπως θα έχετε καταλάβει απο τα τελευταία 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια (περίπου), ως ανθρώπινα όντα βρίσκομαστε ένθετοι σε ένα φαινομενικά πολύπλοκο σύστημα που αποκαλούμε φυσικό περιβάλλον. Όπως δείχνουν τα πράγματα όμως, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την ακριβή θέση μας μέσα σε αυτό. Τώρα τελευταία και λόγο μόδας και οικονομικού οφέλους περισσότερο φαίνεται πως γίνοντε κάποιες συνειδητές κινήσεις αλλά στο μεταξύ η "αδράνεια" που έχει αποκτήσει όλο αυτό το σύστημα που υποστηρίζει το συγκεκριμένο τρόπο ζωής μας σημαίνει οτι οι θετικές επιπτώσεις αυτών των αλλαγών θα αρχήσουν να φαίνονται μέτα απο κάποια χρόνια.

Η αναλυτική παρουσίαση αυτού του συστήματος που υποστηρίζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι το αντικείμενο της ταινίας μικρού μήκους "The Story Of Stuff" της Annie Leonard.

Η Annie Leonard, σύμφωνα με τη βιογραφία της απο το σχετικό website, είναι ειδική σε θέματα περιβαλοντολογικής υγείας και "Αειφόρου Ανάπτυξης" (αυτή είναι η Ελληνική απόδοση του όρου "Sustainable Development"). Τα τελευταία 20 χρόνια, το αντικείμενο της δουλειάς της την έχει φέρει αντιμέτωπη με το τρόπο που διαχειρίζοντε το άμεσο περιβάλλον τους μεγάλες βιομηχανίες αλλά και χώροι διαχείρησης αποβλήτων κάθε είδους.

Προσωπικά νομίζω οτι αυτή η εμπειρία της φαίνεται μέσα στη ταινία τόσο στη δομή της όσο και στα στοιχεία που την τεκμηριώνουν και θα σας συνιστούσα ανεπιφύλακτα να ρίξετε μια ματιά στο στο σχετικό website.

Παρ' όλο που το έργο της εστιάζεται περισσότερο στην Αμερικανική κοινωνία λόγο του μεγέθους της, τα στοιχεία και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζοντε βοηθούν στο να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τη θέση μας αλλά και τη τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης.

To video που ακολουθεί είναι ένα μικρό κομάτι απο τη ταινία που μπορείτε να βρείτε στο website του Story Of Stuff

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top