Στον Απόηχο Του Συντάγματος...

Η δύναμη της επικοινωνίας παρήγαγε απότελεσμα στο τελευταίο post σε αυτό εδώ το blog.

Μέσα σε ώρες απο τη δημοσίευση του έλαβα το πρώτο μήνυμα απο τον Α.Τ (a.k.a em1n3m) ο οποίος είχε να συμπληρώσει οτι ο "Αλέξανδρος Σούτσος" που αναφέρεται στο χαραγμένο μήνυμα επάνω στις πυραμίδες ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα πεζογράφος, σατυρικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Ελληνικής Wikipedia.

Βλέποντας πάλι τη photo υπέθεσα οτι αφού ο Αλέξανδρος Σούτσος ήταν ποιητής και -σύμφωνα με τις πηγές που είχα διαθέσιμες- υποστηρικτής του συντάγματος, τότε ίσως πρόκειται για κομάτι απο κάποιο ποίημα του που κάποιος αποφάσισε να το χαράξει επάνω στη πυραμίδα. Έκανα μια μικρή προσπάθεια λοιπόν να βρώ αυτό το ποίημα, μέσω του Internet πάντα, η οποία ήταν άκαρπη. Βρήκα όμως αυτά τα ποιητικά θραύσματα του Αλέξανδρου Σούτσου, μερικά απο τα οποία είναι διασκεδαστικά.

Η θεωρία περι αποσπάσματος ήταν μάλλον λάθος. Μια πολύ λογική εναλλακτική θεωρία πρότεινε ο κ.Πετεφρής όμως σε σχόλιο του στο προηγούμενο post. Σύμφωνα με αυτή, η φράση είναι αυτοτελής ώς "Ζήτω το Σύνταγμα, όσον οι πυραμίδες." και αναφέρεται στο σύνταγμα του 1844, την έχει χαράξει δε κάποιος αρχιτέκτονας απο τη Καστοριά (πολύ πιθανή εξήγηση, προσωπικά δεν μπορούσα να διακρίνω μια πλήρη πρόταση)...

Κρίμα, αρχιτέκτονας με ελάχιστη εκτίμηση γι' αυτό το τουλάχιστον εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα.

Να ζήσει το σύνταγμα δηλαδή όσο και οι πυραμίδες οι οποίες χτίστηκαν περίπου 2500 χρόνια πρό Χριστού και μέχρι το 1844 μετρούσαν ήδη περίπου 4300 χρόνια...

Υπερ-αισιόδοξος ο Καστορινός αρχιτέκτονας καθώς το σύνταγμα το οποίο υποστήριζε ήταν το μοναρχικό και τέτοιου είδους σύνταγμα παρέμεινε στην Ελλάδα για μόλις 155 χρόνια, δηλαδή απο την επανάσταση του 1821 μέχρι το 1975.

Περίπου 30 χρόνια μετά (το 1999-2000, νομίζω) δύο νεαροί περίμεναν "4 καλαμάκια, μια πίτα-γύρο απ όλα και ένα δίπλο μπιφτέκι-λουκάνικο, κέτσαπ μουστάρδα" σε σουβλατζίδικο επί της οδού Γ'. Σεπτεμβρίου στην Αθήνα (το οτι ήταν στην Αθήνα οι Θεσσαλονικείς φίλοι πρέπει να το έχουν ήδη καταλάβει απο τη παραγγελία). Μέσα σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον απο καπνούς κάθε είδους και με τη μυρωδιά της τσίκνας να φτάνει πραγματικά μέχρι τον Όλυμπο, προβάλει απο τη πόρτα ένας νεαρός, ελαφρά υπο την επήρρεια και ρωτάει τον ιδιοκτήτη του σουβλατζίδικου:

-Αυτή η όδος είναι η Γεωργίου Σεπτεμβρίου;
-Ναι...του απαντάει ο σουβλάτζης -λίγο σαστισμένος είναι η αλήθεια.
-Μου δίνεις ένα λεμόνι;
Ο σουβλατζής του το έδωσε και η ζωή συνεχίστηκε για όλους μας...(;).

Η οδός Τρίτης Σεπτεμβρίου (Γ' Σεπτεμβρίου) στην Αθήνα έχει πάρει το όνομα της απο την εξέγερση του 1844 κατά του Βασιλιά Όθωνα ακριβώς με αφορμή το σύνταγμα. Η εξέγερση έγινε στο χώρο της Βουλής και γι' αυτό σήμερα η πλατεία ονομάζεται πλατεία Συντάγματος.

Θα ήθελα να εκτείνω τις καλύτερες ευχές μου στο παιδί της Οδού Γ' Σεπτεμβρίου, ελπίζω τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα σήμερα για εκείνον και να ευχαριστήσω τους φίλους που συνέβαλαν στην άμβλυνση της ανοησίας μου για κάποια πράγματα με τη συμμετοχή τους στα τελευταία post.

Ζήτω Το Σύνταγμα...Του Φαραώ!!!

Απο τότε που έφυγα απο την Ελλάδα, τη βρίσκω συνέχεια μπροστά μου, πιο πολύ κι απο όταν ήμουν εκεί. Οι υπενθυμήσεις είναι παντού, μέσα σε φωτογραφίες, ντοκυμαντέρ, σημειώσεις και ράφια βιβλιοπωλείων.

Ιδιαίτερα στα ράφια των βιβλιοπωλείων έχω βρεί ώς τώρα τις μεγαλύτερες εκπλήξεις... Με συλαμβάνουν απροετοίμαστο, στη "ρουτίνα" της (χαλαρωτικής υποτίθεται) Σαββατιάτικης βόλτας, όπως πριν απο λίγο καιρό όταν περιφερόμουν μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο, ώς συνήθως χωρίς λόγο, φυλομετρώντας ότι μου τραβούσε τη προσοχή.

Η σειρά με την οποία τοποθετούντε οι θεματικοί τομείς μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο λέει πολλά για το μαγαζί. Στο συγκεκριμένο για παράδειγμα, οι φωτογραφικές συλλογές με θεματολογία Erotica βρίσκοντε "πλάτη με πλάτη" πίσω ακριβώς απο τους οδηγούς εγκυμοσύνης / "Μείνετε έγκυος για dummies" / "Θηλάστε Σωστά", κλπ...Τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά!...Που σημαίνει οτι η διεύθυνση έχει τουλάχιστον...humour.

Ο Ιστορικός τομέας δέ...τοποθετημένος στο πίσω μέρος του κτηρίου, ανάμεσα στα Πολεμικού ενδιαφέροντος και "Φιλοσοφία και Πνευματική Αναζήτηση" και φορτωμένος με λογής-λογής τίτλους της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας του κόσμου.

Κάπου ανάμεσα στους Ελληνιστικούς και Αιγυπτιακούς χρόνους λοιπόν φόρτωνε ελάχιστα το ράφι με το βάρος του ένα πολύ μικρό συνοπτικό και ενδιαφέρον βιβλιαράκι για τις "Πυραμίδες της Γκίζας!" με τον τίτλο "The Pyramids Of Giza - Facts, Legends and Mysteries" του Jean Pierre Cortegianni.

Το ωραίο με το θέμα των πυραμίδων της Γκίζας είναι οτι όπως και να έχει, το βιβλίο θα είναι διασκεδαστικό! Είτε πρόκειται για κάποιο βιβλίο με συλογισμούς τύπου Erich Von Daniken όπου τα πάντα καταλήγουν στους εξωγήινους, είτε πρόκεται για κάποιο ορθολογιστικό ιστορικό βιβλίο για τον Αιγυπτιακό πολιτισμό, η διασκέδαση είναι εγγυημένη!

Παρ' όλα αυτά, μόλις στη δεύτερη σελίδα του, σε μια μικρή φωτογραφική αναδρομή, πριν κάν αρχήσει η εισαγωγή με τίτλο "Απο τον Ηρόδοτο στον Ναπολέοντα", είχα ήδη συναντήσει το Ελληνικό στοιχείο στη παρακάτω φωτογραφία:

(Εργάτες επάνω απο μια απο τις εισόδους της Μεγάλης Πυραμίδας. Μπορείτε να διακρίνετε τους Ελληνικούς χαρακτήρες αν κάνετε κλίκ επάνω στην εικόνα και παρατηρήσετε προσεκτικά γύρω απο τα κεφάλια των εργατών που κάθοντε στο ίδιο επίπεδο. Η φωτογραφία είναι απο το βιβλίο του Jean Pierre Cortegianni, The Pyramids Of Giza - Facts, Legens And Mysteries)

Έκπληκτος διέκρινα σε αυτό το φωτογραφικό αποτύπωμα του παρελθόντος, επάνω στις πυραμίδες, χαραγμένες Ελληνικές λέξεις και ονόματα που ανήκουν ξεκάθαρα στη νεότερη ιστορία αυτού το μνημείου.


(Οι δύο αυτές φωτογραφίες είναι τα συγκεκριμένα σημεία στα οποία αναγράφοντε οι Ελληνικοί χαρακτήρες και έχω απλά αυξήσει την αντίθεση για να διακρίθούν καλύτερα)

Απο τη πρώτη φωτογραφία: "Ν. Σίδερης", "Ζήτω το σύνταγμα, Όσον αι πυραμίδες..., Αλέξανδρος σ..τσος, αρχιτ.."

Και απο τη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται καθαρά το όνομα "Λουκάς Κουρ[ής]"

Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι; Τι φταίνε οι πυραμίδες για το Ελληνικό σύνταγμα; Ποιός είναι τελικά ο Αλέξανδρος σ..τσος, αρχιτ..;

Πρίν γράψω ετούτες εδώ τις γραμμές έψαξα όσο μπορούσα να βρώ περισσότερες φωτογραφίες ή τουλάχιστον κάποιες πληροφορίες για εκείνη την εποχή.

Φωτογραφίες παρόμοιες δεν κατάφερα να βρώ αλλά είμαι σίγουρος οτι αυτές δεν είναι οι μόνες νεότερες Ελληνικές αναγραφές επάνω στη πυραμίδα.

Όσο για το συγκεκριμένο σύνθημα "Ζήτω το σύνταγμα!"...θυμόμουν αμυδρά απο την ιστορία του λυκείου οτι είχε κάποια σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Απο οτι έμαθα απο το συνοπτικό άρθρο της -άτυχα ονομασμένης- Βικιπαίδειας, προέρχεται απο την έκρυθμη πολιτική κατάσταση που επικρατούσε περίπου το 1910 στην Ελλάδα (τι πρωτότυπο) ανάμεσα στους πολιτικούς που ζητούσαν τη λεγόμενη Συντακτική βουλή -που σήμαινε οτι θα παρέμενε ο τότε βασιλιάς- και Αναθεωρητική βουλή που σήμαινε ουσιαστικά οτι το πολίτευμα θα άλλαζε -και άρα ο βασιλιάς θα...εξέπιπτε. Περισσότερες λεπτομέρειες...απο εδώ.

Βενιζέλος ξε-Βενιζέλος, δεν υπάρχει πιο αηδιαστικό θέαμα απο τα πολιτικά συνθήματα (και άλλες εκδηλώσεις αγάπης όπως Νίτσα + Τάκης = L.S.D) γραμμένα όπου λάχει πόσο μάλλον επάνω σε ένα παμπάλαιο μνημείο, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά απο τον τόπο της πολιτικής κατάστασης που περιγράφουν.

Κατανοώ οτι τότε η Αίγυπτος είχε περισσότερους Έλληνες αλλά τι στο καλό; Πόσοι Έλληνες θα διάβαζαν αυτό το συγκεκριμένο μήνυμα επάνω απο μια πύλη στις πυραμίδες που βρίσκοντε σε αρκετά μεγάλη απόσταση απο τη πόλη του Καϊρου και ειδικά το 1910;;;;;;

Τείνω να πιστεύω οτι με αυτή τη φωτογραφία έχω ανακαλύψει τους προγόνους του Μπάμπη του Σουγιά.

ΤΟΤΕΜ! (Το ποιό;)

Το Plymouth έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ναυτική ιστορία. Εξερευνητές όπως ο James Cook, ο Francis Drake και οι Pilgrim Fathers (περισσότερο ιεραπόστολοι βέβαια παρά εξερευνητές) έφυγαν απο το λιμάνι του για μεγάλα ταξίδια εξερευνήσεων και χαρτογράφησης άγνωστων μέχρι τότε περιοχών.

Αυτή την ιστορία αποφάσισε να περιγράψει με ένα πρωτότυπο τρόπο το "Centre For Sustainable Futures" του πανεπιστημίου του Plymouth με τη κατασκευή του εικονιζόμενου ΤΟΤΕΜ!!!

Το έργο ξεκίνησε πριν απο δύο περίπου χρόνια (το Καλή Φάση τελούσε τότε υπο λανθάνουσα μορφή) με μια μικρή γιορτή με ιθαγενείς απο τον Καναδά, τα νησιά του Ειρηνικού κλπ.

Στο μεταξύ όμως, τη πρωτοχρονιά του 2007, ο πρύτανης του πανεπιστημίου βρήκε τραγικό θάνατο όταν έχοντας βγάλει βόλτα το σκύλο του, έπεσε ένας κεραυνός κόβωντας ένα καλώδιο υψηλής τάσης το οποίο προσγειώθηκε, υπο τάση, επάνω του! Το γεγονός έφερε, όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλη αναστάτωση αλλά φέτος οι Ινδιάνοι μαστόροι επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν το έργο τους και να τοποθετήσουν το τοτέμ στη θέση του.

Και αυτός εδώ είναι ο...Αρχηγός! Ο Henry Green με το όνομα...Ινδιάνικης καταγωγής, μέγας ξυλογλύπτης (Master Carver) με ειδίκευση στα ξύλινα Τοτέμ, τις μάσκες και τις προσόψεις αλλά και σε χειρότεχνα χρυσά και αργυρά κοσμήματα.

(O Henry Green στο ισόγειο του κτηρίου Roland Lewinsky στο πανεπιστήμιο του Plymouth.
Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου προέρχονται απο τη προσωπική μου συλλογή.)

Ένας πολύ φιλικός, ήρεμος και ανοιχτός χαρακτήρας, είχε όλη τη καλή διάθεση να μιλήσει για τη δουλειά του, την ιστορία του τόπου του αλλά και να μάθει για την Ελλάδα...

Δεν ήξερε τον Νίκο Γκαραβέλα (!!! Είναι δυνατόν ρε Henry; Τέλος πάντων..."καληνύχτα και σε 'σένα, όπου και να 'σαι"), είχε ακουστά τον Carlos Castaneda και προσπάθησε ειλικρινά να προφέρει τη λέξη "Χαλκίδα" όταν του απάντησα απο που κατάγομαι. Παρεπιπτόντως ήταν και ο μόνος αλλοδαπός που αμέσως μετά με ρώτησε "Τι σημαίνει;" (*)...Το όποιο πρέπει να πώ οτι με εξέπληξε ευχάριστα.

Το ξυλόγλυπτο τοτέμ που κατασκεύασε για το πανεπιστήμιο με τη βοήθεια των συνεργατών του Ralph Stocker & Pat Helin είναι περίπου 2.5 με 3 μέτρα ψηλό και αποτελείται απο τις εξής τρείς φιγούρες:

Στο κάτω μέρος κουρνιάζει ένα κοράκι συμβολίζοντας την εξυπνάδα. Ένα πραγματικά ταιριαστό σύμβολο. Πρόσφατη έρευνα (εδώ και εδώ σε παλαιότερο άρθρο στο Newscientist αλλά με ελεύθερη πρόσβαση) αποκαλύπτει οτι τα κοράκια έχουν τη δυνατότητα να προσχεδιάζουν τις ενέργειες τους και μετά να εκτελούν το σχέδιο αλλά και να συνεργάζονται ομαδικά.

(Η "κεντρική φιγούρα" του έργου. Ένα κοράκι στη βάση του τοτέμ...)

Πάνω ακριβώς απο το κοράκι είναι λαξευμένη μια ανθρώπινη μορφή με προφανή θέση και σημασία.

(Πάνω απο το κοράκι, σε ένα μικρό θρόνο μια πολύ εκφραστική ανθρώπινη μορφή.)

Το έργο ολοκληρώνεται με αυτό τον εντυπωσιακό αετό που θα στέκεται στη κορυφή του τοτέμ. Αυτός ο αετός είναι το αναγνωριστικό της φατρίας του γλύπτη. Αυτό δεν είναι κανόνας για τα τοτέμ, αλλά ο Henry το θεωρεί κάτι σαν υπογραφή στα έργα του.

(Στη κορυφή του τοτέμ θα δεσπόζει η μορφή αυτού του επιβλητικού αετού.)

Ο κορμός του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε σαν πρώτη ύλη για το έργο είναι κερασιά απο ένα δάσος κοντά στο Tavistock (Ένα χωριό λίγο πιο έξω απο το Plymouth). Το εντυπωσιακό με αυτό είναι οτι καθώς κόβανε το πάνω μέρος του κορμού που σχημάτισε μια σφήνα για να στηριχτεί ο αετός, το ξύλο που αποκαλύφθηκε στο εσωτερικό ήταν υγρό, κάτι που δείχνει μέχρι που μπορεί να φτάσει όλη αυτή η πλεονάζουσα υγρασία σε αυτό το τόπο :-)

(Ο Ralph Stocker ένας απο τους βοηθούς / μαθητευόμενους του Henry Green, σχηματίζει μια σφήνα στη κορυφή του τοτέμ όπου θα στηριχτεί αργότερα ο αετός...)


(...το ξύλο που αποκαλύπτεται, βαθιά στο εσωτερικό του κορμού, είναι ακόμα υγρό παρ' όλο που ο κορμός έχει κοπεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια)


(Η δουλειά συνεχίζεται στο κάτω μέρος του τοτέμ, στο σημείο που θα στηριχτεί στο έδαφος. Στη φωτογραφία διακρίνονται και οι τρείς τεχνίτες (απο αριστερά πρός τα δεξιά: Pat Helin, Henry Green, Ralph Stocker) καθώς επίσης και το πλήρες μέγεθος του τοτέμ)

Απο το μικρό φυλάδιο που περιγράφει τη δουλειά του Henry Green, παραθέτω ένα μικρό κομάτι που συνοψίζει το σκεπτικό του:

"Henry welcomes you to enjoy what our creator has to offer, and encourages our future generations to preserve what is always been so precious to all of us, who we are and where we come from, for if we take too much now we will not have much for our future generations"

Απλά...χωρίς Climate Change φανφάρες, carbon footprints, καμπάνιες, στατιστικές και σωτήριες προσωπικότητες.

Περισσότερα δείγματα της πραγματικά καταπληκτικής δουλειάς του μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του στο Myspace!


*...Η ονομασία της πόλης Χαλκίδας, πρωτεύουσας της Εύβοιας, προέρχεται ή απο την ύπαρξη κοιτασμάτων χαλκού (στα οποία αναφέρονται αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Στράβων, ο Πλούταρχος και ο Ευστάθιος) ή σύμφωνα με κάποιο κύριο Dondorf απο τη λέξη "χάλκη" ή "κάλχη", που σημαίνει το πορφυρούχο κοχύλι , απο το οποίο οι Φοίνικες προμηθεύονταν την πορφύρα. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται απο το εξαιρετικό βιβλίο του ιστορικού και αρχαιολόγου Επαμινώνδα Βρανόπουλου, "Ιστορία Της Εύβοιας", εκδόσεις Πελασγός
top