Αυγά Και Αλεύρι!!!

Πρίν απο περίπου ένα χρόνο, ο οποίος πέρασε όπως περνούσαν τα Concorde κάποτε τον Ατλαντικό, μιλάγαμε για τον Guy Fawkes και το τοπικό έθιμο του Bonfire.

Απόψε είναι το Halloween, μια πολύ παλιά Κέλτικη γιορτή που σηματοδοτούσε το τέλος του "τρύγου" (και της συγκομιδής γενικότερα) και την προετοιμασία για τον χειμώνα. Οι Κέλτες, όπως και άλλοι λαοί κατά την αρχαιότητα, ήταν παγανιστές και λάτρευαν τη Φύση, μέρος της οποίας είναι και ο θάνατος.

Για κάποιο λόγο λοιπόν, ακριβώς στις 31 Οκτωβρίου...κάθε χρόνο... τα αυστηρά όρια ανάμεσα στο κόσμο των ζωντανών και των νεκρών θολώνουν και οι "νεκροί" περπατάνε ανάμεσα μας συνήθως προκαλώντας προβλήματα.

Ένα απο αυτά τα "προβλήματα" είναι να περπατάς αμέριμνος και να φάς βαλιστικό αυγό, ευτυχώς ή δυστυχώς μελάτο και ένα άλλο είναι να σου έρθει μια χορταστική χούφτα αλεύρι!!!

Ωραίο σαν έθιμο και για μια φορά το χρόνο δε χάθηκε ο κόσμος αλλά καθώς φαίνεται έχει πάρει "ενοχλητικές" διαστάσεις απο τα παιδιά, συνήθως, που μάλλον το παρακάνουν λίγο.

Έτσι φέτος, παρατήρησα στο super market αφίσες σαν και τη παρακάτω:

Η αφίσα "υπογράφεται" απο την τοπική αστυνομική διεύθυνση. Ο περιορισμός αυτός έχει σκοπό τη καταπολέμηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Η φωτογραφία προέρχεται απο τη προσωπική μου συλλογή.

Με λίγα λόγια, αν είσαι 15-20 χρόνων, φοράς κουκούλα, baggie, αθλητικά, κρατάς skateboard, έχεις τσάντα στον ώμο όπου μέσα κουδουνάνε οι μπίλιες απο τα spray και ασχολείσαι φανατικά με τη μαγειρική........την πάτησες!!!

"Είναι στη διακριτική μας ικανότητα να σου πουλήσουμε Αυγά και Αλεύρι κατά την εορταστική περίοδο!"

Οι κυρίες στο ταμείο ήταν κάπως αμήχανες όταν με είδαν να τραβάω τη φωτογραφία (μάλλον ταιριάζω στο στερεότυπο του "συναγερμού" :-D) και τις ρώτησα ποιά είναι η γνώμη τους για την αστυνόμευση του εθίμου.

Η άποψη τους ήταν οτι "το έθιμο αυτό είναι κατα κάποιο τρόπο εισαγώμενο και δεν γιορταζόταν έτσι πάντα στην Αγγλία" και οτι "είναι πραγματικά αγενές να πετάς αυγά και αλεύρι στους άλλους και να μην το κάνετε ούτε κι εσείς κύριε μου!".....(Και τότε το ξανασκέφτηκα...)

Τώρα το πόσο αποτελεσματικό είναι το μέτρο, αυτό μάλλον χωράει πολύ συζήτηση.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

skefthke kaneis na stolisei thn afisa me ayga kai aleyria? :P

AA είπε...

Πολύ μπροστά η πρόταση :-D

Θα μπορούσε κανείς να το κάνει αλλά μάλλον θα πάρει κι ένα ASBO...(όχι τον
Pepe Le Pew
) να το κρεμάσει στο τοίχο δίπλα στο πτυχίο και τα certificates :-D

Όπου ASBO, Anti-Social-Behaviour-Order...Στο δίνει η αστυνομία όταν είσαι πολύ άτακτος αλλά όχι αρκετά άτακτος για να σε συλλάβουν :-)

Maria Verivaki είπε...

'Οπως το λες, δεν είναι έθιμο τον Βρετανών, οπότε ούτε κι εμείς στη ΝΖ το γιορτάζαμε. έχω φύγει τώρα και 17 χρονιά από την ΝΖ και μου λένε οι φίλοι μου ότι τώρα που η ΝΖ είναι πιο φιλική με τις ΗΠΑ, το γιορτάζουν κατά κάποιο τρόπο.

Τι κάνει το ρουσφέτι...

Και βέβαια το Guy Fawkes Day πάντα το γιορτάζαμε!

Maria Verivaki είπε...

Και κάτι άλλο, οι ΝΖ είναι σαν τους Βρετανούς με το είδη που πουλάνε σε ανήλικους, προπαντώς το glue, κόλλα που χρησιμοποιεί η αμόρφωτη νεολαία to get high...

Maria Verivaki είπε...

kai ayta ta ASBOS einai sillektika kommatia se kapoious kladous...

AA είπε...

Γειά σου Med. Kiwi

Αυτή ήταν και η άποψη των κυριών στο ταμείο, οτι δηλαδή είναι εισαγώμενη γιορτή απο τις Η.Π.Α. αλλά κάτι που μου ξέφυγε να τους ρωτήσω είναι πως το γιόρταζαν παλιότερα...

Μπορώ να πώ οτι κάποιοι βασικοί κανόνες τηρούντε αυστηρά στα μαγαζιά και κατα την άποψη μου αυτό είναι καλό. Δεν πωλείται αλκοόλ στους ανήλικους και πρέπει να δείξεις ταυτότητα αν μικροδείχνεις και θέλεις να αγοράσεις ψαλίδια, μαχαίρια, μπαλτάδες, κλπ :-D

Αλλά απο την άλλη μεριά οι νεαροί βρίσκουν τρόπους για να παρακάμπτουν το "σύστημα". Ας πούμε μπορεί να ζητήσουν απο κάποιον να τους αγοράσει ποτό (αν και θεωρείται παράνομο) ή όπως λές, με κάποιο τρόπο να βρούν κόλλα για "ζαλάδα".

Το έχω διαβάσει κι εγώ οτι τα ASBO's θεωρούντε πολλές φορές σημάδι γοήτρου αν και καταχωρούντε στο ποινικό μητρώο :-D

Where is this world going??? :-D

Δημοσίευση σχολίου

top