Παρ' όλο που το "Πές Το Με Ένα Barcode" είναι ακόμα φρέσκο, αποφάσισα να αφιερώσω δύο λόγια και μερικές φωτογραφίες απο εχθές το βράδυ, για ένα Αγγλικό έθιμο που γιορτάζεται κάθε 5η Νοεμβρίου.

Όσοι απο εσάς έχετε δεί την ταινία V for Vendetta, θα θυμάστε οτι ο βασικός χαρακτήρας, φορούσε μια περίεργη μάσκα και επαναλάμβανε το στιχάκι "Remember, Remember, The Fifth Of November...".

Αυτή η μάσκα υποτίθεται οτι απεικονίζει τον Guy Fawkes (ρωμαιοκαθολικής πίστης), ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία επειδή ηγήθηκε μας συνομωσίας εναντίον του πρωτεστάντη βασιλιά της Αγγλίας James του πρώτου στις 5 Νοεμβρίου του 1605. Το σχέδιο ήταν να τοποθετηθούν βαρέλια με μπαρούτι κάτω απο το κτήριο της αντίστοιχης βουλής στο Λονδίνο για να το ανατινάξουν σκοτώνοντας τον βασιλιά[1]

Παρ' όλα αυτά η συνομωσία αποκαλύφθηκε και ο Guy Fawkes καταδικάστηκε στη χειρότερη ποινή που επιφύλασε το Αγγλικό νομοθετικό σύστημα εκείνης της εποχής για συνομώτες εναντίον της κυβέρνησης που περιελάμβανε τα εξής θανατηφόρα βασανιστήρια με τη σειρά που αναφέροντε[2]:

  • Ο καταδικασμένος τοποθετείται επάνω σε ένα ξύλινο πλαίσιο και σέρνεται μέχρι το τόπο της εκτέλεσης
  • Κρεμιέται αλλά για λίγο χρόνο μέχρι να χάσει ελαφρώς τις αισθήσεις του
  • Ξεκοιλιάζεται (αφαιρούντε τα σωθικά του) και ευνουχίζεται και τα γεννητικά του όργανα καίγοντε σε μια φωτιά μπροστά του
  • Αποκεφαλίζεται και το σώμα του κόβεται σε 4 μέρη.
Ο Guy Fawkes παρ' όλα αυτά γλύτωσε αυτής της τύχης όταν πήδηξε απο την εξέδρα όπου θα τον κρέμαγαν και έσπασε το λαιμό του![1]

Όλο αυτό το γεγονός περιγράφεται με σύντομο τρόπο στους στίχους του ποιήματος "Guy Fawkes Night" [3] που επαναλαμβάνει και ο χαρακτήρας της ταινίας V For Vendetta. Ολόκληρος ο πρώτος στίχος είναι:
“Remember, remember the fifth of November,
The gunpowder, treason and plot,
I know of no reason
Why gunpowder treason
Should ever be forgot.”
Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός κάθε χρόνο στις 5 Νοεμβρίου σε πολλές μεγάλες πόλεις της Αγγλίας τηρήται το έθιμο του Bonfire όπου ανάβει μια μεγάλη φωτιά και στη κορυφή της τοποθετείται μια φιγούρα που υποτίθεται πως απεικονίζει τον Guy Fawkes. Μια και η ημέρα αυτή πέφτει πολύ κοντά στο Halloween (τις αντίστοιχες απόκριες δηλαδή), σε πολλές πόλεις, ακολουθεί και ένα πρόγραμμα με βεγγαλικά. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απο το χθεσινοβράδυνη εκδήλωση στο Plymouth.


Περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω τοποθεσίες:
[1] Guy Fawkes Άρθρο Στη Wikipedia
[2] Η Βαρύτερη Των Ποινών Για Προδοσία Στην Αγγλία Του 1600
[3] Ολόκληρο Το Ποίημα "Guy Fawkes Night"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top