Δια-Φήμηση Και Συμμόρφωση...

Πρίν απο λίγο καιρό η Mediterranean Kiwi, είχε γράψει δύο λόγια για μια έκθεση στον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανιών.

(Απο τη μια στιγμή στην άλλη...παλιοσίδερα.
Φωτογραφία: Mediterranean Kiwi - One Day In Chania)

Τα εκθέματα ήταν έργα ασθενών του νοσοκομείου (πιθανότατα) και μιας σειράς παραγόντων τους οποίους διαλέγω πρός το παρόν να στριμώξω υπο τον όρο "Τύχη" (Η κακιά η στιγμή, κλπ).

Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες παραμορφωμένα απο τις δυνάμεις της σύγκρουσης, εκτεθειμένα ίσως με σκοπό να σε κάνουν "να το ξανασκεφτείς" την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο δρόμο, νευριασμένος, με λίγο παραπάνω αλκοόλ στο αίμα ή με διάθεση να θέσεις το επόμενο επίγειο record ταχύτητας. (Το οποίο παίρνει κάτι παραπάνω απο ένα στημένο αυτοκίνητο που νομίζεις οτι το έχεις κάνει αεροπλάνο επειδή ακούγεται πιο...κακό)

Πριν απο χρόνια, ένας δήμαρχος της Αθήνας είχε την ιδέα να στήσει μερικά τέτοια "γλυπτά" στις εισόδους / εξόδους της πόλης με τον ίδιο ίσως σκοπό που έχει κάθε έργο τέχνης. Να σε κάνει να αναρρωτηθείς, να σε κάνει να σκεφτείς, να σου μεταφέρει ένα μήνυμα.

Θυμάμαι εκείνο το καιρό να κοιτάω ένα τέτοιο συντετριμένο αυτοκίνητο στην Λεωφόρο Αθηνών μέσα στο Α15 (Address Bus, και ο νοών νοείτω :-D ). Είχα όλο το χρόνο να το περιεργαστώ καθώς ήμουν παγιδευμένος μέσα σε ένα μποτιλιάρισμα δεύτερου βαθμού* που δεν έδειχνε να τελειώνει σύντομα.

Ήμουν κουρασμένος, ιδρωμένος, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και παρ' όλο που το λεωφορείο κόντευε να σκάσει ήδη απο τις δύο πρώτες στάσεις μέχρι να βγεί στην εθνική ο οδηγός εξακολουθούσε να σταματάει και να φορτώνει κι άλλα....ζώα ζώντα προς σφαγή.

Και παρ' όλο που οι υπόλοιποι οδηγοί γύρω μας είχαν εμφανώς περισσότερο χώρο και μπορούσαν τουλάχιστον να αναπνεύσουν μέσα στα αυτοκίνητα τους, δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση απο εμάς. Άλλοι είχαν παραδωθεί ήδη στη στιγμή (που δεν περνούσε με τίποτα όμως) ενώ άλλοι ήταν στο αμέσως προηγούμενο στάδιο...αυτό της άρνησης...
"Δε μπορεί να μου συμβαίνει αυτό το πράγμα, κοίτα κατάσταση, ξεκίνησα να πάρω το παιδί απο το σχολείο και θα φτάσω στην αποφοίτηση...ΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ ΡΕ ΓΑ*BEEEEEEEEEEEP"....κι άλλες κόρνες και εκνευρισμός, απογοήτευση, κούραση...

Στο απέναντι ρεύμα, η κυκλοφορία ήταν λιγότερη. Τα αυτοκίνητα περνούσαν μπροστά απο το έκθεμα πιο γρήγορα, μερικοί μόνο έδειχναν να ξαφνιάζοντε...έκαναν να φρενάρουν, να δούν τι έγινε, πώς, γιατί, αλλά γρήγορα καταλάβαιναν γιατί το αμάξι ήταν πάνω στη σκαλωσιά και έφευγαν κατεβάζοντας τρίτη.

Καλή η πρόθεση αλλά δεν ξέρω αν πετυχαίνουν το σκοπό τους οι εκθέσεις με αυτά τα γλυπτά της "κακιάς της ώρας", όταν σε βρίσκουν ήδη στο δρόμο. Ίσως το βλέπεις σαν κάτι ξένο, το παίρνεις σαν δεδομένο κάτι που... "πάει έγινε" και "κρίμα το παλικάρι είχε και δύο παιδιά".

Για φαντάσου όμως:
Έξω βρέχει και φυσάει για τρίτη μέρα, μέσα έχεις ζεστούλα, είσαι με τη πυτζάμα και τη παντοφλίτσα σα να βλέπεις τον Κωνσταντάρα στις παλιές Ελληνικές ταινίες. Πίνεις το... χαμομηλάκι σου (Ι.Β δεν άντεξα!! :-D ) και αράζεις στην αγαπημένη σου θέση κάτω απο τη ζεστή κουβερτούλα σου για να δείς την αγαπημένη σου ταινία.

Στο διάλειμα και ενώ είσαι χαλαρός και ίσως ενθουσιασμένος με τη ταινία βλέπεις αυτό:



ή αυτό:



ή ετούτο:



ή αυτό εδώ:




Αλλά και πιο ήπιες διαφημήσεις όπως ίσως οι δύο παρακάτω:



και:



Τη πρώτη φορά που είδα μια τέτοια διαφήμηση είχα μείνει άφωνος (το λιγότερο) για 5 λεπτά.

Είναι τόσο σύντομες, έντονες και σε βρίσκουν τόσο ανυποψίαστο στην ασφάλεια της άνεσης σου που αντηχούν για ώρα στο μυαλό σου και σε βάζουν (αναπόφευκτα) για λίγο στη θέση του θύματος.

Ένα άλλο στοιχείο αυτής της καμπάνιας είναι οτι οι διαφημήσεις αυτές δεν παίζοντε πολύ σύχνα και εναλλάσοντε γρήγορα με τις υπόλοιπες οπότε δεν σε αφήνουν να συνηθίσεις το θέαμα και την ανταπόκριση που σου δημιουργούν.

Και η οδήγηση δεν είναι το μόνο θέμα που έχει τέτοιου είδους διαφημήσεις στην Αγγλία. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, η χρήση προφυλακτικού και φυσικά η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ είναι μερικά απο τα θέματα για τα οποία έχουν δημιουργηθεί παρόμοιες διαφημήσεις που απευθύνοντε στο κοινό αλλά κυρίως στους εφήβους. Να εδώ μερικές απο αυτές:











Μερικά απο αυτά τα spot ίσως φαντάζουν υπερβολικά, αλλά πραγματικά το θέμα με το αλκοόλ είναι πολύ μεγάλο στην Αγγλία.

Δεν έχω βρεί στατιστικές για το πόσο αποτελεσματικές είναι τελικά αυτές οι διαφημήσεις αλλά δεν νομίζω οτι αφήνουν ένα θεατή ασυγκίνητο, όσα τρακαρισμένα συντρήμια και αν έχει δεί.


* Το πρώτης τάξης μποτιλιάρισμα είναι όταν η κίνηση είναι τόσο πυκνή που τα αυτοκίνητα ακινητοποιούντε. Το δεύτερης τάξης μποτιλιάρισμα το παθαίνεις μέσα στο λεωφορείο, όταν ο κόσμος είναι τόσος πολύς που δεν μπορείς να κουνηθείς καθόλου....Ανώτερης τάξης φρακαρίσματα δεν έχω διαπιστώσει...ακόμα.

**Περισσότερες επιτυχημένες προσπάθειες για να μεταφέρεις ένα μήνυμα, μέρες που είναι (και δε μιλάω για το πνεύμα των Χριστουγέννων! :-/ ), στο blog του Adsurd ο οποίος βλέπει τη διαφήμηση απο...μέσα.

8 σχόλια:

Leandro Figueiredo είπε...

Aqui no Brasil também acontecem inúmeros acidentes de trânsito. Geralmente acontecem por condutores bêbados que dormem enquanto se dirige.

AA είπε...

Thank you for your comment Leandro...From my very bad portugese i can tell that you have a similar problem with accidents in Brasil (?) :-D

Thanks anyway...all the best

Maria Verivaki είπε...

in a sense, i find it 'funny' that, as a greek, you found this an unusual way of 'advertising' brutal reality, but i'm glad you can see the sense in it - even though, admittedly, people still do what they shouldn't do, and still end up being involved in accidents
i startd driving in greece out of necessity (i never had a driver's licence in nz), but i hate every minute of it, from the moment i am on the road to the moment i have to park my car to the moment i return home...

AA είπε...

Hello Med. Kiwi

Thanks for your comment and the photo.

Brutality is not a common Greek feature i think, contrary to what might be broadcasting lately through the carnivorous television stations.

No one in everyday life, is prepared that the car that is coming now down the street is going to brake and skid and kill the person sitting next to you.

So when you see this on TV amongst other spots and activities you get the same shock which pulls you out of "reality" for a couple of minutes.

There are other even more intense spots in UK tv against -i am guessing- a large population of needless risk-taking or absent-minded drivers.

All the best

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

εεεεεεεε.........καλησπέρα!!!!!!!στα Ελληνικά!!!!!!!!χαχαχαχαχαχαχα!

AA είπε...

Γειά σου Εκάτη!

Έχει γίνει multilingual το blog τελείως :-D

Να είσαι καλά

Kouretinho είπε...

Οχάιγιο γκο ζαϊμάς (έτσι για να το κάνω τελείως μουλτιλίνγουαλ)

Μας έφτιαξες τη διάθεση με τις διαφημίσεις...

AA είπε...

Μαγεία!

Ohio-Go-Jima (Iwo) yourself.

Να τα δείξεις στο Μαλτέζο τα videάκια και να έχετε το νού σας!!! :-D :-D :-D

Χαιρετισμούς στις χαρούκες και τον Κύρ-Θανάση :-)

Δημοσίευση σχολίου

top