Έχω απο εχθές που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Wolfram Alpha που έχω πειραματιστεί με διάφορες "αναζητήσεις" και το βρίσκω εκτός απο χρήσιμο για κάποια πράγματα και αρκετά διασκεδαστικό.

(Η απάντηση στο νόημα της ζωής είναι φυσικά 42.
Πολύ μου άρεσε που έχει συμπεριληφθεί στο Wolfram Alpha.
Αγαπημένος Douglas Adams)


Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι δύο:
  1. Όλες οι πληροφορίες αντλούνται απο μια βάση δεδομένων (ίσως και περισσότερες) η οποία έχει δημιουργηθεί και συντηρείτε απο τη Wolfram
  2. Προσφέρεται η δυνατότητα υπολογισμών επάνω στα δεδομένα των αναζητήσεων
Όσο αφορά το πρώτο, κατά τη δική μου (όχι απαραίτητα σωστή) γνώμη είναι δίκοπο μαχαίρι.
Απο τη μια πλευρά περιμένει κανείς οτι ακριβώς επειδή επενδύεται χρόνος και χρήμα στη δημιουργία της βάσης δεν θα υπάρχουν ανακρίβειες. Απο την άλλη όμως όλη αυτή η διαδικασία της συντήρησης της βάσης ακούγεται αρκετά ακριβή όπως και το δεύτερο χαρακτηρστικό του που είναι πολύ ελκυστικό αλλά όπως φαίνεται χρειάζεται λίγη δουλειά ακόμα.

Να εδώ μερικά παραδείγματα που έχω δοκιμάσει με μερικές παρατηρήσεις:

Δίνετε Sun, Moon, Earth ή οποιοδήποτε άστρο ή σχηματισμό (π.χ Polaris, Aldebaran, ή Orion), ή όνομα τεχνητού δορυφόρου (π.χ ISS)
Λαμβάνετε μια σειρά απο χρήσιμες πληροφορίες αν θέλετε να εντοπίσετε αυτά τα αντικείμενα στον ουρανό για να τα παρατηρήσετε. Δίνοντε η ώρα ανατολής και δύσης του συγκεκριμένου σώματος, η θέση του στον ουρανό κλπ. Η θέση του παρατηρητή λαμβάνεται αυτόματα απο τη διεύθηνση IP σας.
Τις ίδιες πληροφορίες θα μπορούσατε να πάρετε απο διάφορα άλλα websites (όπως για παράδειγμα το Heavens Above ή το Orbital Elements της NASA). Αυτό που κάνει τη διαφορά όμως στη περίπτωση του Wolfram Alpha είναι η ευκολία και η αλληλεπίδραση. Εκεί που στο Heavens Above πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 5 κλίκ για να πάρεις τις πληροφορίες που θές, στο Wolfram Alpha τις έχεις όλες μπροστά σου απλά πληκτρολογόντας μια φράση.

Η θέση του παρατηρητή φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτά τα δεδομένα. Προφανές παράδειγμα η ανατολή του Ήλιου απο την Ελλάδα και (δύο περίπου ώρες αργότερα) απο την Αγγλία ή το γεγονός οτι το άστρο Polaris δεν είναι σε καμία περίπτωση ορατό απο το Νότιο ημισφαίριο.

Έτσι μπορείτε πολύ απλά να κάνετε τα εξής (πατήστε στα links για να δείτε το αποτέλεσμα):
και
και να συγκρίνετε για παράδειγμα το πόσο ψηλά φτάνει ο ήλιος στον ουρανό στις δύο τοποθεσίες.

Ακόμα πιο χρήσιμο είναι το:
ή

Το οποίο επιστρέφει πληροφορίες για τη τροχιά του ISS (η οποιουδήποτε άλλου ουράνιου σώματος) αλλά και για το πότε θα περάσει απο κάποιο σημείο του ορίζοντα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ανάλογα με τη τοποθεσία του παρατηρητή για να ξέρετε προς τα πού να κοιτάξετε στον ουρανό για να τον δείτε. (Καλό θα είναι να είσαστε κάπου σκοτεινά και...χωρίς σύννεφα :-( Απο το Plymouth τον έχω διακρίνει δύο φορές).

Πιστεύω πως μια καλή προσθήκη σε αυτά τα δεδομένα θα ήταν και τα αντίποδα σημεία, δηλαδή δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθεσίες.

'Ενας απλοϊκός τρόπος για να βρεί κανείς τα αντίποδα σημεία επάνω στην επιφάνεια ενός πλανήτη είναι να προσθέσει 180 μοίρες στο γεωγραφικό μήκος και να πάρει το αρνητικό του γεωγραφικού πλάτους μιας τοποθεσίας. Η κάθε πράξη ξεχωριστά μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή στο Wolfram Alpha ώς εξής, παίρνοντας ώς αρχική τοποθεσία το Plymouth:

(Plymouth longitude+180)
και
-(Plymouth latitude)

Όμως οτι κι αν προσπάθησα, ήταν αδύνατον να συνδιάσω αυτούς τους δύο αριθμούς σε μια γεωγραφική θέση. Δοκίμασα μετατροπή σε decimal, to location, δοκίμασα να βάλω South και East αντίστοιχα....Δεν δούλεψε τίποτα. Παρ' όλα αυτά, μπορείτε να πάρετε μεμονωμένα τους αριθμούς και να δώσετε:
(Εδώ δεν φαίνεται αρνητικό το πλάτος αλλά έχω βάλει S[outh] οπότε μιλάμε για το Νότιο Ημισφαίριο. Ο προσανατολισμός στο γεωγραφικό μήκος δεν έχει σημασία σε αυτή τη περίπτωση, ή δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα, πάλι στο ίδιο σημέιο θα καταφτάσουμε προσθέτοντας 180 μοίρες)

Οπότε και βλέπετε που περίπου αντιστοιχεί αυτό το σημείο (υποθέτοντας οτι η γή είναι μια σφαίρα)


Δίνετε distance [οποιοδήποτε σημείο επάνω στη Γή] to [οποιοδήποτε σημείο επάνω στη Γή]

Για παράδεγιμα, δίνοντας:
ή
ή
distance earth to moon
ή ακόμα καλύτερα
distance earth to moon in kilometers
ή
distance earth to moon in miles

Δυστυχώς σε αυτή τη περίπτωση το Computational κομμάτι δεν δουλεύει όπως θα περίμενε κανείς :-(.

Δηλαδή αν δοκιμάσετε να δείτε πόσες φορές θα πρέπει να κάνετε την απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη για να φτάσετε στο Φεγγάρι, πρός το παρόν, δεν θα πάρετε το αναμενόμενο ή τουλάχιστον εγώ δεν το κατάφερα. Η αναζήτηση έχει ώς εξής:

(distance earth to moon)/(distance athens to thessaloniki)

Εδώ θα μπορούσε κάποιος να μου πεί οτι δεν έχω τις σωστές μονάδες και γι' αυτό δεν παίρνω το σωστό αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως, ούτε και το παρακάτω δίνει τα αναμενόμενα :-(

(distance earth to moon in miles)/(distance athens to thessaloniki in miles)

Παρ' όλο τώρα που αυτοί οι υπολογισμοί ΔΕΝ λειτουργούν, αυτό που λειτούργησε και με άφησε πραγματικά άφωνο ήταν το εξής:


...Δηλαδή ο λόγος των τιμών των μετοχών κάθε εταιρίας...και με ιστορικά δεδομένα κιόλας!

Πράξεις ανάμεσα σε διάφορους δείκτες:
Περίπου όπως στο τελευταίο παράδειγμα παραπάνω μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορους δείκτες απο τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα. Για παράδειγμα:

(Greece Population) / (Malta Population)
ή
(Greece GDP) / (Malta GDP)
ή
(Greece Area)/(Malta Area)
ή (το εξής το οποίο για κάποιο λόγο δουλεύει, ενώ δεν δουλεύει το παραπάνω με την απόσταση!)
(Moon surface area)/(Luxembourg area)

Μπορείτε να δημιουργήσετε και πιο σύνθετες "αναζητήσεις" με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για κάθε χώρα όπως inflation rate, unemployment rate, κλπ. Τις ίδιες πληροφορίες θα μπορούσατε να πάρετε απο το CIA World Factbook φυσικά αλλά όχι με την ίδια ευκολία και τους υπολογισμούς.

Μαθηματικοί υπολογισμοί:
Κατα κάποιο τρόπο, εννοείται οτι το Wolfram Alpha θα χειρίζεται εύκολα μαθηματικούς υπολογισμούς αλλά παραθέτω εδώ κάποια γενικά παραδείγματα που δείχνουν ίσως οτι αυτό το Computational στον τίτλο θέλει λίγο δουλειά ακόμα:

Κάτι απλοϊκό, λύσε την εξίσωση x^2+5*x+2 ώς πρός χ:

solve(x^2+5*x+2,x)

Παρ' όλα αυτά, το Wolfram Alpha έδωσε timeout όταν του έδωσα να λύσει το:
(1/s1*sqrt(2*pi))*e^((-(x-m1)^2)/(2*s1^2))=(1/s2*sqrt(2*pi))*e^((-(x-m2)^2)/(2*s2^2))
(ώς πρός χ. Δηλαδή να βρεί το κοινό σημείο δύο κανονικών κατανομών με διαφορετικούς μέσους όρους και διασπορές που ίσως και να επικαλύπτοντε (Το Mathcad δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη παραπάνω παράσταση))

Μαζί φυσικά δουλεύουν και σχεδόν όλες οι λειτουργίες του Mathcad (Τουλάχιστον με απλές παράστασεις και για τα simplify, solve, differentiate, integrate, plot που δοκίμασα εν συντομία).
Παρόμοια αποτελέσματα μπορούσατε φυσικά να έχετε και με κάτι σαν το YACAS ή άλλα παρόμοια (και δωρεάν) προγράμματα αλλά εδώ υπερέχει ο αβίαστος (σχεδόν) συνδιασμός υπολογισμών και δεδομένων.


Σαν ιδέα είναι πολύ καλή και πιστεύω οτι στο μέλλον θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και στις διάφορες υπηρεσίες που επεξεργάζοντε feeds όπως για παράδειγμα το Yahoo Pipes ή ακόμα καλύτερα, για το Wolfram Alpha, το Dapper αφού θα μπορεί κανείς να κάνει πιο περίπλοκους υπολογισμούς και να τους συμπεριλάβει σε ένα feed.

Ελπίζω σύντομα, όλες αυτές οι πληροφορίες που έρχοντε απο το Wolfram Alpha να μπορούν να πακεταριστούν και σε άλλες μορφές (JSON, XML) χωρίς να πρέπει να καταφεύγουμε σε διάφορα τεχνάσματα αλλά και για το Wolfram Alpha το ίδιο να μπορούμε να βλέπουμε της πληροφορίες που επιστρέφει οποιοδήποτε query σαν ένα object για να είναι δυνατές οι εκφράσεις του στύλ: (Greece).population ή (Greece.location.longitude)

*: Η επιλογή τοποθεσιών ή χωρών στο παραπάνω άρθρο είναι εντελώς τυχαία.

10 σχόλια:

Elias είπε...

Κάνει και λάθη, ε;

AA είπε...

Γειά χαρά Elias

Το είδα και εγώ και το συζητούσα με ένα φίλο σήμερα το πρωί. Ένα άλλο προφανές "λάθος" είναι ο συνολικός πλυθησμός της Ελλάδας ο οποίος δεν συμφωνεί με τη τρέχουσα τιμή του CIA World Fact Book (το οποίο μάλλον έχει πάρει τη τιμή απο τη τελευταία καταμέτρηση).

Αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι οτι όταν λέει Athens εννοεί μόνο τη πόλη της Αθήνας και όχι ολόκληρη την Αττική. Επίσης, στα information sources αναφέρει το CIA World Fact Book στην έκδοση του 2009 ενώ στο δίκτυο είναι μάλλον ακόμα διαθέσημη η έκδοση 2008. Ίσως έχει inside info ο κύρ Stephen :-D

Να είσαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα σου.
Η Αθηνα που αναφερει ειναι στην Georgia της Αμερικης.Μηπως εκει κανεις το λαθος. Διοτι εδω εχουμε αρκετες πολεις με το ονομα Athens.
Δεν εχω χρονο να το δω αναλυτικα αλλα σε πρωτη ευκαιρια θα το ψαξω καλα.
Να εισε καλα.
Στεφανος.

AA είπε...

Γειά σας κ. Στέφανε

Απ' ότι παρατήρησα, αν τοποθετήσω απλά Athens τότε η ίδια η εφαρμογή διευκρινίζει οτι υποθέτει Athens - Greece (assuming Athens (Greece)) και έχει ένα μικρό menu (ή καλύτερα dropdown box) απο όπου μπορεί κανείς να επιλέξει διαφορετικές "Αθήνες".

Ίσως στη περίπτωση σας να "πιάνει" την Αμερικάνικη διεύθηνση IP και να υποθέτει κατ' ευθείαν οτι κάποιος στη περιοχή της Νέας Υόρκης μάλλον ενδιαφέρεται για το Athens στην Atlanta, Georgia.

Και Αθήνες έχει μπόλικες και Τροία (και κοντά σας αν δε κάνω λάθος στη πολιτεία της Νέας Υόρκης) και Ιθάκη...Εδώ έχουν ΚΡΗΤΗ στη NEBRASKA όμως δεν θα είχαν Ιθάκη στο USA??? :-D :-D
http://en.wikipedia.org/wiki/Crete,_Nebraska

(Συμπτωματικά έχω στα σκαριά ένα post για αυτές τις πόλεις αλλά μου παίρνει λίγο χρόνο :-) )

Maria Verivaki είπε...

if it contains douglas adam's 42, then it must be pretty good! i read the hitchhikers guide to the galaxy over 20 years ago - i can't believe it's still got so much pull!

AA είπε...

Hello Med.Kiwi

HHG2G seems to have been a huge hit. I read all 5 books of the guide some time between 2001 and 2003.

These were the only fiction books that had me bursting into laughing no matter where i was. This same writing style was extended to whatever Mr Adams was writing...Even a camera review!!! :-D

All the best

Elias είπε...

Και τελικά τι κάνουμε με την Wolfram Alpha;
Θέλω να πω, εντάξει, κάνει ορισμένους εξειδικευμένους υπολογισμούς, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για κάποιες βάσεις δεδομένων, έχει και τα χαριτωμένα της (εδώ κι εδώ), όμως κάτι περισσότερο περιμέναμε...
Προς το παρόν, νομίζω όλοι την κοιτάζουμε με αμηχανία και κάνουμε απλώς λίγες δοκιμές, ενώ είχαμε φανταστεί ότι θα βλέπαμε τη μηχανή που θα περνούσε με επιτυχία το Turing Test ή κάτι ανάλογο!

AA είπε...

Γειά σου Elias...σε νυχτερινή χαμηλή πτήση :-)

Είμαι στην ίδια θέση. Έχοντας δοκιμάσει πολλά queries μέχρι τώρα το βρήκα να κολλάει στα περισσότερα :-(

Και αυτό θα καθυστερήσει και την εξάπλωση του API (υπήρχε και όταν το έγραφα αλλά δεν το είχα προσέξει). Εντάξει να το χρησιμοποιήσει κανείς σε ένα mushup αλλά έχει ακόμα πολλά "αναπάντητα" ερωτήματα...

Πιστεύω οτι είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα και έχω στείλει feedback για οτιδήποτε στράβο έκρινα οτι θα ήταν καλό να διορθώσουν απο την εμπειρία που είχα...

Όμως "μας" βλέπω να ρίχνουμε όλη αυτή τη δουλειά και μόλις φτάσει σε ένα beta στάδιο να παρέχοντε τα πολύπλοκα (Mathematica) queries και η ανοιχτή πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα "καλής" ποιότητας μόνο σε συνδρομητικούς users και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τώρα για το Touring Test δεν ξέρω γιατί δεν προσπάθησα να το συζητήσω :-D

Πάντως όταν το ρώτησα:
Population of Greece between 18 and 65 years of age
δεν ήξερε "τι να κάνει με την ερώτηση" μου....(αλλά ούτε και για USA ήξερε οπότε το θέμα δεν είναι στο αν έχει τα δεδομένα :-/).

Πρός το παρόν, μόνο σαν ένα Reference όπου είναι δυνατόν θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει κανείς νομίζω.

Να είσαι καλα.

Sakafiora είπε...

ax ti eipes twra!
latreyw douglas adams!

AA είπε...

Welcome back και Welcome to the club :-D

Πώς ήταν η Βαρκελώνη;

Τα βιβλία του Douglas Adams (τα διάβασα όλα μέχρι το 2004) είναι τα μόνα που με έχουν κάνει να ξεσπάω σε γέλια, όπου κι αν είμαι. Διάβαζα για παράδειγμα στο λεωφορείο και ο κόσμος με κοίταγε σα τα ψάρια στο ενυδρίο...Τα επόμενα βιβλία που με έκαναν να γελάσω τόσο πολύ ήταν του Κωστάκη Ανάν και σου τα συνιστώ ανεπιπροφύλακτα! (Είναι κανα δυό...ο τύπος γράφει και στο Βαβέλ. Είναι δε, φανερά επιρρεασμένος απο Adams αλλά με τη καλή έννοια, όχι αυτή της αντιγραφής :-) )

Δημοσίευση σχολίου

top