"Πολλά Τα Λεφτά Άρη"

Είναι μερικά πράγματα, που δεν τα βάζει ο νούς του ανθρώπου. Απόσταση 1 έτους φωτός, Ρεύμα 30000 Amperes, Πίεση 16000 PSI...

Πάρτε για παράδειγμα το φεγγάρι. Κάθε βράδυ κάνει τη βόλτα του στον ουρανό περίπου 402k χιλιόμετρα μακριά μας. Τετρακόσιες δύο χιλιάδες χιλιόμετρα (!). Να σας το πώ διαφορετικά, αν ξεκινούσατε να πάτε στο φεγγάρι με ένα παπί θα σας έπαιρνε περίπου 8 μήνες ταξιδεύοντας με 80km την ώρα. Και σε αυτό το ταξίδι θα έπρεπε οπωσδήποτε να φορέσετε κράνος! (Αν και είμαι σίγουρος οτι οι διαγαλαξιακοί κούριερ θα βρούν ένα τρόπο να το φοράνε πάλι σαν κορώνα)

Κάπως έτσι είναι και με αυτά τα περιβόητα €110000000000 (στο δεκαδικό σύστημα!!!) που διαβάζω πώς θα μας χορηγηθούν σαν βοήθεια απο το International Monetary Fund (IMF) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκατόν Δέκα Δισεκατομμύρια Ευρώ (!) Είναι σίγουρα πολλά λεφτά, αλλά δεν μπορώ να τα φέρω στο μυαλό μου. Θυμάμαι όταν ήμουν πιο μικρός κάτι έμπορους στην αγορά, έκαναν έτσι και βγάζανε κάτι ρολά πεντοχίλιαρα, δεκαχίλιαρα άντε και κανα ψωροχιλιάρικο για να δώσουν ρέστα, όταν δεν είχαν βρεί ψηλά στη τσέπη του πουκαμίσου, τη δεξιά τσέπη του παντελονιού και την αριστερή κωλότσεπη (με αυτή τη σειρά ψηλάφησης)....αλλά και πάλι... πρέπει να είναι πιο πολλά απο αυτά. Για να δούμε λοιπόν:

Το πιο μεγάλο σε αξία χαρτονόμισμα του Ευρώ, είναι αυτό των €500. Αυτό το χαρτονόμισμα έχει διαστάσεις 160mm x 82mm x 0.12mm και βάρος 1.1gr. Σύμφωνα με αυτά τα μεγέθη:

Το σύνολο των χαρτονομισμάτων των €500 καταλαμβάνει επιφάνεια:


Το οποίο είναι περίπου 1.5 φορά την έκταση του Μονακό σύμφωνα με το Wolfram Alpha. Αλλά επειδή ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν τι θα πεί Μονακό, ας προσπαθήσουμε να το φέρουμε λίγο πιο κοντά, στα δικά μας μεγέθη...

(Το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη μπρόστα απο τη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα. Η φωτογραφία προέρχεται απο το Google Earth)

Αν έπρεπε να καλύψουμε τη μικρή πλατεία μπροστά ακριβώς απο το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και τη Βουλή (διαστάσεων 0.11km * 0.04km όπως φαίνεται στη φωτογραφία) θα χρειαζόμασταν:


Δηλαδή, περίπου 657 στρώματα απο χαρτονομίσματα των €500. Ένα πανάκριβο χαλί, πάχους:


Δηλαδή περίπου 8 εκατοστά. Πιστεύω οτι θα μπορούσε κάποιος να πέσει απάνω σε αυτό το στρώμα απο λεφτά και να μην νιώσει και πολύ το χτύπημα με το έδαφος!

(Ο 3R ή 21L, διάδρομος του Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα. Είναι ο μεγαλύτερος απο τους δύο διαδρόμους (4km) κατά 200 μέτρα. Η φωτογραφία προέρχεται επίσης απο το Google Earth)

Αντίστοιχα, αν προσπαθούσαμε να καλύψουμε τον ένα απο τους δύο διαδρόμους του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα (διαστάσεων 4km * 0.04km όπως φαίνεται στη φωτογραφία) με τον ίδιο αριθμό χαρτονομισμάτων θα χρειαζόμασταν:


Μόλις 18 στρώματα με πάχος 18 * 0.12mm = 2.16mm

Και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αν θέλαμε να ανακαινίσουμε τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης (ύψους 34 μέτρων και περιφέρειας 70m) και να του περάσουμε μια πανάκριβη ταπετσαρία απο χαρτονομίσματα των €500, τότε:


Δηλαδή, 1210 "χέρια" ταπετσαρία που θα έκανε ένα στρώμα πάχους 1210 * 0.12mm = 145.2mm, περίπου 15 εκατοστών, γύρω απο τον πύργο!

Ίσως μάλιστα να μπορούσαμε να γλυτώσουμε και ένα μέρος απο τη σκαλωσιά, αφού αν απλά βάλουμε όλα τα χαρτονομίσματα το ένα επάνω στο άλλο θα σταθούν σε ύψος:


Οπότε θα ήταν αρκετά για να μπορέσει ένα συνεργείο να πατάει απάνω τους μέχρι να βάλει μερικά απο τα 1210 στρώματα της ταπετσαρίας.

Απο απλή περιέργεια, το ύψος του λευκού πύργου (34m) αντιστοιχεί σε:


Δηλαδή 142 εκατομμύρια ευρώ. Μια απλοϊκή σκαλωσιά με 2 πυλώνες θα στερούσε 284 εκατομμύρια ευρώ...Επειδή ίσως κάποιος πεί, οτι ένα μαδέρι δεν μπορεί να σταθεί με ασφάλεια απάνω σε δύο πύργους με τις διαστάσεις των χαρτονομισμάτων των €500, θα πρότεινα 2 πυλώνες απο 4 δεσμίδες δηλαδή 2 * 4 * €142000000 = €1136000000. Μόλις 1 δίς και κάτι ψιλά, για τη σκαλωσιά που θα χρησιμοποιηθεί για να ντύσει τον Λευκό Πύργο με τα υπόλοιπα €109 δίς....

Επειδή ανησυχώ για την ασφάλεια των εργατών στα 34 μέτρα ας υπολογίσουμε 8 δεσμίδες ανα πυλώνα (οπότε και διπλάσια λεφτά για τη σκαλωσιά)...Εννοείται οτι θα είναι δεμένοι με αλυσίδα ασφαλείας (απο πλατίνα και με χρυσές ασφάλειες) απο τη κορυφή του πύργου......φτωχοί είμαστε;

Αν αναρρωτιέστε πώς θα μεταφέρουμε όλα αυτά τα λεφτά απο τη πλατεία Συντάγματος, στο Ελ. Βενιζέλος και μετά στον Λευκό Πύργο, θα σας έλεγα οτι το συνολικό βαρός του παραπάνω ποσού και πάλι σε χαρτονομίσματα των €500 είναι:


Δηλαδή 242 τόνοι (!)...ύποπτα όμορφος αριθμός, διότι υποθέτοντας οτι κάθε νταλίκα μπορεί να μεταφέρει περίπου 24 τόνους με ασφάλεια θα χρειαζόμασταν μόλις δέκα (!).

Σίγουρα μάλιστα μπορούμε να μαρκάρουμε και το δρόμο μέχρι τη Θεσσαλονική για να μη χαθούμε (με ελάχιστο κόστος) αφού αν βάλουμε τα χαρτονομίσματα των €500 το ένα πίσω απο το άλλο θα δημιουργήσουν μια γραμμή μήκους:


Τριάντα πέντε χιλιάδες διακόσια χιλιόμετρα...είναι αρκετά για να σας πάνε μέχρι το πιο μακρινό μέρος απο την Ελλάδα και να σας μείνουν και 15k για τις διακοπές...συμφέρει!

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο διάλογος ανάμεσα στον Κούρκουλο και τον Καλογήρου στο "Λόλα" τα λέει...όλα:

5 σχόλια:

Disillusa είπε...

:DDD Καταπληκτική ανάλυση, ΑΑ!!! Ξεσκόνισα και τα Μαθηματικά μου...

AA είπε...

Να είσαι καλά Disillusa

Όταν έβγαλα μερικούς απο αυτούς τους αριθμούς, νόμιζα οτι έκανα λάθος σε κάποια μηδενικά...και το ξαναπήγα απο την αρχή...Αλλά μετά, ταίριαζε και η τάξη μεγέθους στο περίπου και οι πράξεις ακριβώς και οι μονάδες!... Όπως και να τα βάλεις είναι πάρα πολλά (!) :-D

vergeo είπε...

ΟΚ. Εγώ παραιτούμαι..
Δε παλεύεσαι με τίποτα Alekos ;-)

Λωτοφάγος είπε...

Έλεος! Χαχαχα! Χαρά στο κουράγιο, φίλε μου! Διασκέδασα με την ψυχή μου: ακούς εκεί ταπετσαρία πάχους 15 εκατοστών γύρω από τον Λευκό Πύργο!
Το πρόβλημα είναι πως αυτά τα λεφτά δεν θα τα δει ποτέ ο ελληνικός λαός να επενδύονται: θα χαθούν σε συγκεκριμένες τσέπες! Καληνύχτα.

AA είπε...

Ρε Αλέκο χαθήκαμε! Δεν είναι ώρα τώρα για παραιτήσεις, να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων!!! :-D :-D :-D

Λωτοφάγε, ας ελπίσουμε οτι τώρα με το IMF θα υπάρχει περισσότερος έλεγχος και θα ελαχιστοποιηθούν οι "διαρροές".

Χάρηκα που διασκεδάσατε, να είστε καλά.

Δημοσίευση σχολίου

top