Άσσος Μπαστούνι (Μαλακό)...

Αυτές τις ημέρες, πέτυχα στη τηλεόραση τη καινούρια (;) διαφήμηση της Kronenbourg και θυμήθηκα εκείνο το παλιότερο τοστάκι (κατα σατανική σύμπτωση σχεδόν ένα χρόνο πρίν) με τους...συνταξιούχους.

Έτσι λοιπόν, μετά τους Alice Cooper, Iggy Pop, John Lyddon και Ozzy, σειρά είχε και ο Lemmy!

Εδώ με την διασκεδαστική μπάντα του "Μηχανόκουτρες" παίζουν μια πιο...διαφορετική έκδοση της μεγάλης επιτυχίας τους "Άσσος Μπαστούνι"...


Συγκεντρώσουου

Και μια και μιλάμε για ανθρώπους που θα έπρεπε να έχουν πεθάνει 4 και 5 φορές στη ζωή τους απο ναρκωτικά και αλκοόλ, θα ήθελα εδώ να σας πληροφορήσω οτι αγανακτισμένοι επιστήμονες ("Δε θα μας τρελάνεις εσύ, you Prince Of Darkness!!") έκαναν φύλλο και φτερό το DNA του Ozzy Osbourne και αυτές τις ημέρες θα έκαναν μια σχετική παρουσίαση στο πανηγύρι TedMed 2010...Υπάρχει ένα video απο την εκδήλωση πρός το παρόν, αλλά όχι απο τους διοργανωτές :-/ Τι πάστα είναι αυτός ο Ozzy τέλος πάντων;;;;

They don't make them like they used to (!)

Εφιάλτης Στο Δρόμο Με Τις Πεύκες...


Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτές τις ημέρες, τα αυγά ξεπερνάνε τον εαυτό τους και αρχίζουν να πετάνε απο μόνα τους ενώ προβλέπονται και κατα τόπους αλευρείς χιονοπτώσεις...

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται παράλογα, είναι οι μέρες του Halloween! Ακόμα και οι νεκροί θα περπατήσουν ανάμεσα μας!!!



Πρός το παρόν βέβαια, ρίχνει μια απίστευτη βροχή, που ακούγεται στη σκεπή σα να χειροκροτεί ολόκληρο το σύμπαν, oπότε θα είναι ένας επιπλέον βαθμός δυσκολίας για τους αποψινούς επισκέπτες "νεκρούς".

Ατσαλιά η Κέρασμα;....Ιδού η απορία!

Ένα Τσιγάρο Δρόμος...

Το μαύρο περίγραμμα της Ελλάδας, στο προηγούμενο κείμενο, δεν ήταν καθόλου όμορφο θέαμα. Γι' αυτό σε αυτό το κείμενο θα προσθέσουμε λίγο χρώμα συνδιάζοντας τις τοποθεσίες των πυρκαγιών με τις τοποθεσίες των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Με αυτό το τρόπο θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ερωτήματα όπως "Ποιά είναι, κατα προσέγγιση, η μέση απόσταση μιας πυρκαγιάς απο ένα πυροσβεστικό σταθμό; (άρα και περίπου σε πόση ώρα μπορούν να αντιδράσουν;)" αλλά και "Ομαδοποιόντας τις πυρκαγιές ανα σταθμό με βάση το κριτήριο της μικρότερης απόστασης, πώς διαμορφώνεται το "φορτίο" τους;".

Στη πορεία βέβαια, δυστυχώς, θα απαντήσουμε και λίγο πιο στοιχειώδης ερωτήσεις όπως "Που είναι η Χαλκίδα;", "Που είναι η Κόρινθος;", "Που είναι τα Κύθηρα;"...

Ομαδοποίηση συμβάντων ανα πυροσβεστικό σταθμό σύμφωνα με το κριτήριο της μικρότερης απόστασης (βλέπε κείμενο). Τα κόκκινα άστρα υποδηλώνουν τις διαθέσιμες θέσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών και οι χρωματιστές περιοχές γύρω τους, τα συμβάντα που τους αντιστοιχούν. Δεδομένα: geodata.gov.gr

Ο παραπάνω χάρτης δημιουργήθηκε υπολογίζοντας την απόσταση κάθε πυρκαγιάς απο όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και καταχωρόντας τη στην κοντινότερη. Οι συντεταγμένες έχουν προβληθεί σύμφωνα με τη προβολή Miller (*) και ως απόσταση εννοείται η απόσταση σε ευθεία γραμμή.

Όπως φαίνεται και στο χάρτη, δεν καλύπτουν όλοι οι σταθμοί, την ίδια επιφάνεια. Γι' αυτό, πρίν γίνει οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα τους, ο αριθμός των συμβάντων που τους αντιστοιχούν έχει διαιρεθεί με την επιφάνεια που ορίζουν οι πυρκαγιές στην περίμετρο της περιοχής τους (convex hull). Η διόρθωση αυτή είναι απαραίτητη αφού όσο μεγαλύτερη είναι μια περιοχή τόσο πιο εκτεθειμένη είναι σε περισσότερα συμβάντα που μπορεί να οδηγήσουν σε μια πυρκαγιά.

Έτσι λοιπόν, η πιο "φορτωμένη" Πυροσβεστική Υπηρεσία φαίνεται να είναι αυτή της Σκοπέλου με 2.19 πυρκαγιές ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Κατα (διά)μεσο όρο αντιμετωπίζονται πυρκαγίες σε απόσταση περίπου 4km (3.92) απο τη διαθέσιμη θέση της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη κοντινότερη πυρκαγιά να έχει συμβεί σε περίπου 369 (369.5) μέτρα (!) και τη πιο απομακρυσμένη να έχει συμβεί σε περίπου 14km (14.01).

Ακολουθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Φιλιππιάδας με 2.00 πυρκαγιές ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο (Κοντινότερη:3.57 km, Απομακρυσμένη:13.17km ) και το Top 3 ολοκληρώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας με 1.82 πυρκαγίες ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο (Κοντινότερη:1.53 km, Απομακρυσμένη:7.54 km)

Οι τρείς λιγότερο φορτωμένοι σταθμοί είναι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λίνδου με 0.009 πυρκαγίες ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αστροχωρίου με 0.022 πυρκαγίες ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου με 0.024 πυρκαγίες ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Δυστυχώς, κάποιες απο τις παραπάνω πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, ειδικά όσο αφορά νησιά :-(. Ας δούμε γιατί:

Οι τοποθεσίες των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων(ε) προέρχονται απο το αρχείο "Δημόσια Κτήρια". Το αρχείο αυτό περιγράφει αναλυτικά τις τοποθεσίες όλων (;) των δημόσιων κτηρίων της χώρας αλλά και τη χρήση τους. Απο αυτό το αρχείο, απομονώθηκαν όλες οι εγγραφές των οποίων το πεδίο typos είχε την τιμή "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ" (**).

Υπάρχουν 169 τέτοιες εγγραφές οι οποίες όμως δεν περιγράφουν μόνο τις τοποθεσίες των πυροσβεστικών σταθμών. Υπάρχουν για παραδείγμα, τα κτήρια της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Και Πρόνοιας Απασχολούμενων Στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς επίσης και πυροσβεστικά κλιμάκια αεροσκαφών στην Αγχίαλο, τη Τρίπολη, τη Καλαμάτα, το Άκτιο και αλλού.

Προφανώς, αυτές οι τοποθεσίες δεν συμμετέχουν άμεσα στη κατάσβεση πυρκαγιών στις γύρω περιοχές γι' αυτό και απομακρύνθηκαν. Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτό το κανόνα ήταν το Ηράκλειο της Κρήτης και η Καβάλα όπου σαν τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άφησα αυτές των λιμανιών (Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβαλάς και Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Ηρακλείου) μόνο και μόνο επειδή δεν ορίζονταν οι τοπικές υπηρεσίες.

Έτσι μένει κανείς με 137 τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια ανα την Ελλάδα. Όμως, σύμφωνα με την εξαιρετική σελίδα για το Πυροσβεστικό Σώμα στην Wikipedia, υπάρχουν περίπου 300 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.

Άρα, το αρχείο των Δημόσιων Κτηρίων περιέχει μόλις το 45.6% του συνόλου των κτηρίων και δυστυχώς, 44 απο τις 137 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες είναι τοποθετημένες σε εντελώς λάθος γεωγραφικές θέσεις. Που σημαίνει οτι τελικά είναι (περίπου) σωστά καταχωρημένο το ((137-44)/300)*100 = 31%

Μερικά γουστόζικα λαθάκια ήταν τα εξής: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας τοποθετείται κάπου στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στον Πειραιά, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου κάπου μέσα στη Χαλκίδα (!). Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κυθήρων τοποθετείται στον Μυλοπόταμο Δράμας (!!!!!) ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάρου έχει τοποθετηθεί στην Ιθάκη. Ένα θλιβερό σφάλμα είναι αυτό της Πυροσβεστικής Ακαδημίας που τοποθετείται σε κάποια Βίλλια στο Νομό Ηλείας (Πελοπόνησος) ενώ βρίσκεται στα Βίλια της Αττικής (!)

Οι εσφαλμένες αυτές τοποθεσίες διορθώθηκαν χειροκίνητα και κατα προσέγγιση πρίν απο τη δημιουργία του παραπάνω χάρτη.

Τα ελλειπή αυτά δεδομένα, παραμορφώνουν τις παραπάνω πληροφορίες ειδικά σε οτι αφορά τα νησιά. Ήδη τα αετήσια μάτια κάποιων απο εσάς ίσως έχουν παρατηρήσει οτι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λίνδου (στη Ρόδο) φαίνεται να αντιμετωπίζει και τις πυρκαγίες της Καρπάθου όπως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας φαίνεται να αντιμετωπίζει και τα συμβάντα της Θάσου. Αν υπήρχαν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, οι πυρκαγιές θα ομαδοποιόντουσαν ωραία γύρω απο κάθε Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα σφάλματα θα ήταν μικρότερα.

Εδώ θα μπορούσε Κάποιος να πεί, οτι η ομαδοποίηση θα μπορούσε να γίνει με βάση τα περιθώρια των νομών (επίσης διαθέσιμα απο το geodata.gov.gr) και θα είχε και δίκιο. Επίσης, ο ίδιος Κάποιος μπορεί να πεί οτι το κριτήριο της πιο σύντομης απόστασης σε ευθεία είναι πολύ απλοϊκό και οτι θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψην και το οδικό δίκτυο.....Αυτό θα είναι όντως πολύ ενδιαφέρον (Κάποιε) και θα το δούμε σε κάποιο απο τα επόμενα κείμενα.

Ποιά πιστεύετε οτι είναι η πιο κοντινή απόσταση πυρκαγιάς απο Πυροσβεστική Υπηρεσία που έχει καταγραφεί;; (με την όποια ακρίβεια τέλος πάντων)...Θα μάθουμε στο επόμενο.


Σημειώσεις:
*) Η προβολή Miller επιλέχτηκε ώστε να διατηρηθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στα καταγεγραμμένα σημεία αλλά και τα εμβαδά των περιοχών (τουλάχιστον στο επίπεδο)

**) Δυστυχώς το πεδίο typos διχάζεται σε "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ" και "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ". Παρ' όλα αυτά, όλες οι εγγραφές με typos == "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ", περίπου 44, δεν περιέχουν γεωγραφικό μήκος και πλάτος.

Όχι Άλλο Κάρβουνο...

Το Your Greece Is On Fire, παρουσίασε την εξέλιξη 15929 πυρκαγιών σε διάστημα 585 ημερών μέσα σε 5 λεπτά. Σε αυτό το πόστ, οι πρωταγωνιστές της υπερπαραγωγής, υποκλίνονται μπροστά μας....όλοι μαζί.


Μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτή τη χώρα;
(Η εικόνα είναι βασισμένη σε δεδομένα απο το geodata.gov.gr)


Η παραπάνω εικόνα συνοψίζει μόνο τις πυρκαγιές απο το "Ιστορικό Αγροτοδασικών Πυρκαγιών" για τις οποίες είναι γνωστή η τοποθεσία τους ανεξάρτητα απο το πότε συνέβησαν.

Η εικόνα σχηματίστηκε πολύ απλά παίρνοντας το γεωγραφικό μήκος του συμβάντος σαν τη συντεταγμένη Χ και το γεωγραφικό πλάτος του, σαν τη συντεταγμένη Υ για κάθ μια απο τις τελείες που την αποτελούν. Δεν έχει εφαρμοστεί καμία μετατροπή και καμία διόρθωση (*), γι' αυτό και η Ελλάδα απεικονίζεται λίγο συμπιεσμένη στη διεύθυνση Βορράς-Νότος.

Παρ' όλα αυτά, η ανάλυση με την οποία αποδίδεται η χώρα είναι εκπληκτική.

Διαγράφονται ξεκάθαρα νησιά όπως η Κρήτη, η Εύβοια, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Λέσβος και η Χίος, όχι μόνο απο το περίγραμμα τους αλλά και απο χαρακτηριστικά όπως κόλποι και ψηλά βουνά.

Στηn Κρήτη για παράδειγμα, στο νομό Χανίων, διακρίνονται τα Λευκά Όρη και στο νομό Ηρακλείου, ο Ψηλορείτης (**). Δεν είναι προφανές (ακόμα) αλλά στο νομό Αγίου Νικολάου διακρίνεται και το οροπέδιο του Λασηθίου. Αυτές οι περιοχές δεν έχουν σχεδόν καθόλου βλάστηση και έτσι εμφανίζοντε σαν άσπρες τρύπες περικυκλωμένες απο μαύρες τελείες που ορίζουν περιοχές με...περισσότερα καύσιμα.

Λιγότερο προφανής αλλά και πάλι αναγνωρίσιμος είναι ο κόλπος της Καλλονής (με τη καλή έννοια) στη Λέσβο αλλά και τα..."πόδια" της Χαλκιδικής.

Όταν μπορείς να ξεχωρίσεις τοποθεσίες και σχηματισμούς στην Ελλάδα, χωρίς κανένα άλλο σημείο αναφοράς παρα μόνο κοιτόντας τις τοποθεσίες των πυρκαγιών.....κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά....Το νού μας λοιπόν αλλά και, κατα κάποιο τρόπο...περαστικά μας επίσης!


Απο το επόμενο άρθρο θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις ιστορίες που αναδύονται συνδιάζοντας περισσότερα απο ένα σύνολα δεδομένων.



Σημειώσεις:


Οι πυρκαγιές με δεδομένη τη θέση τους αποτελούν μόλις το 14% (13.7) του συνόλου των καταγεγραμμένων πυρκαγιών στο Ιστορικό Αγροτοδασικών Πυρκαγιών.


*)
Προφανώς, οι συντεταγμένες των πυρκαγιών προέρχονται απο την επιφάνεια μιας έλλειψης αλλά απεικονίζονται σε ένα επίπεδο
(τι θα πεί "Ποιάς έλλειψης;"...της Γής.). Αυτός είναι και ο λόγος που η εικόνα του άρθρου εμφανίζεται περισσότερο "παραμορφωμένη" απ' όσο σε άλλους χάρτες . Η ελαχιστοποίηση αυτής της παραμόρφωσης είναι το αντίκειμενο των "Χαρτογραφικών Προβολών" (απο τις οποίες το παρόν άρθρο δεν χρησιμοποιεί καμία όπως τονίζεται παραπάνω)

**) Εκτός απο τα μεγάλα βουνά που αναφέρονται παραπάνω στην Κρήτη μάλλον διακρίνεται ακόμα και κάποια κορυφή απο τα Αστερούσια Όρη, Νοτιο-Ανατολικά του Ψηλορείτη. Όποιος γνωρίζει ας φωτίσει πρός τα εδώ.

Πύρο - Τέχνημα

Στο προηγούμενο κείμενο, είδαμε την εικόνα που περιγράφουν 115986 καταγραφές πυρκαγιών στην Ελλάδα, σε διάστημα 9.5 περίπου χρόνων. Σήμερα θα δούμε το ιστορικό των Ελληνικών πυρκαγιών απο μια άλλη άποψη...

Αν αυτοί οι αριθμοί, είχαν σχήμα και φωνή, τι θα είχαν να μας πούν;


Η "Καλή Φάση" productions παρουσιάζει την πεντάλεπτη υπερπαραγωγή "Your Greece Is On Fire" (Η Ελλάδα Στα Κάρβουνα*), σε σκηνοθεσία AA. Πρωταγωνιστεί η (ρεαλιστική) θεατρική ομάδα "Πύρινες Γλώσσες" . Στο ρόλο του Πυροσβέστη, το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα. Τραγικός Χορός: Οι Ιθαγενείς. Απο Μηχανής Θεός: Canadair CL415. Σκηνικά: Μητέρα Φύση. Δεδομένα: geodata.gov.gr.




Το παραπάνω video παρουσιάζει μέσα σε 5 λέπτα, τα δεδομένα απο 15929 συμβάντα που έχουν καταγραφεί σε διάστημα 583 ημερών (27-05-2008 ώς 31-12-2009) στην Ελλάδα.

Ο λόγος που επέλεξα να παρουσιάσω μόνο αυτές τις πυρκαγιές είναι το οτι η όποια καταγραφή των συντεταγμένων των συμβάντων στο "Ιστορικό Αγροτοδασικών Πυρκαγιών" ξεκινάει μόλις στις 27-05-2009...

Κάθε μια κόκκινη κουκίδα στον παραπάνω χάρτη αντιπροσωπεύει ένα συμβάν. Η χρονική διάρκεια κατα την οποία η κουκίδα παραμένει αναμμένη επάνω στον χάρτη είναι ανάλογη με τη πραγματική χρονική διάρκεια της πυρκαγιάς. Η ακτίνα της κάθε κουκίδας ΔΕΝ είναι ανάλογη με την έκταση της πυρκαγιάς επειδή, λόγω της κλίμακας του χάρτη, θα διακρίνονταν ελάχιστες πυρκαγιές. Όλες οι κουκίδες αρχίζουν απο μια ακτίνα 4 μονάδων απόστασης και καταλήγουν σε μια ακτίνα 8 μονάδων απόστασης σε ρυθμό που υποβάλεται απο τη πραγματική τους διάρκεια. Οι αριθμοί που εμφανίζονται Βόρειο-Δυτικά της Κρήτης, δείχνουν την αντίστοιχη ημερομηνία με τη μορφή Μήνας / Έτος.

Παρακολουθείτε όλες (15929) τις πυρκαγιές. Ακούτε όμως, ΜΟΝΟ τις πυρκαγιές που έχουν επηρρεάσει πάνω απο 30 στρέμματα γής. Για κάθε τέτοια πυρκαγιά, ακούγεται ο ηλεκτρονικός ήχος ενός τηλεφώνου που αντιπροσωπεύει μια επείγουσα κλήση. Το όριο των 30 στρεμμάτων επιλέχτηκε μετά απο δοκιμές επειδή ο όγκος των πυρκαγιών ανα μονάδα χρόνου είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με το μήκος του video.

Η παρουσίαση των πυρκαγιών με αυτό τον άμεσο τρόπο, μεταφέρει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στο προηγούμενο κείμενο. Διακρίνονται καθαρά, ο πολύ μεγάλος αριθμός πυρκαγιών και (ελπίζω) το πόσο σοβαρό πρόβλημα αποτελούν οι πυρκαγιές. Διακρίνοντε επίσης, το "άλμα" στη συχνότητα των συμβάντων μετά τον Μάϊο και η μεγάλη διάρκεια των πυρκαγιών που χαρακτηρίζουν τον Αύγουστο.

Η παρουσίαση μεταφέρει όμως και άλλο ένα, δυναμικό, χαρακτηριστικό που δεν είναι απαραίτητα προφανές στα προηγούμενα συνοπτικά γραφήματα...Οι πυρκαγιές, έρχονται σε κύματα...Με συχνότητα και πλάτος. Έχουν τη δική τους χροιά αν τους δώσεις φωνή και είναι μια απο τις μελωδίες, που μας συνοδεύουν στο ταξίδι μας γύρω απο τον Ήλιο. Αλλά αυτό είναι...μια άλλη ιστορία.


Τίτλοι Τέλους
Η παρουσίαση δημιουργήθηκε στο Processing
Πρόσβαση σε χάρτες μέσω Modest Maps (για Processing)
Ο χάρτης της Ελλάδας προέρχεται απο το Microsoft Maps
Αναπαραγωγή, Μίξη Ήχων μέσω Minim
Ο ήχος του τηλεφώνου προέρχεται απο το Freesound.org
Το video καταγράφηκε με το Camstudio :-/
Η επεξεργασία του video έγινε στο OpenShot

*Ο Τίτλος του video είναι εμπνευσμένος απο το τραγούδι "Your Sex Is On Fire" των Kings Of Leon. Η φράση "Η Ελλάδα Στα Κάρβουνα" προέρχεται απο το ομώνυμο τραγούδι του Τζίμι Πανούση.

Κάψε, Κάψε...Τι Θα Κάψεις;

Δέκα χρόνια πυρκαγιές στην Ελλάδα. Πόσες πυρκαγιές μπορεί να σημαίνει αυτό; Ποιές χρονιές ήταν οι χειρότερες; Ποιοί μήνες είναι οι πιο επικίνδυνοι; Ποιές ώρες της ημέρας είναι οι πιο επικίνδυνες; Πόση ώρα μπορεί να έχει δουλέψει η Πυροσβεστική επάνω σε αυτές τις πυρκαγιές;

Οι απαντήσεις ίσως να μην είναι προφανής όταν (τα καλοκαίρια συνήθως) μαθαίνουμε για μια μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την τάδε περιοχή και ίσως για άλλη μια κάπου αλλού και μετά απο δυό τρείς ημέρες άλλη μια μεγάλη πυρκαγιά. Ίσως τότε και να μονολογούμε "κάθε χρόνο τα ίδια" και να θυμόμαστε και 5-6 μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων (κάποιες απο τις οποίες είναι πολύ πιθανό οτι μας έχουν επηρρεάσει άμεσα). Πόσο πλήρεις μπορεί να είναι αυτή η εικόνα; Πόσο συνειδητοποιούμε κάποια μεγέθη;

Τέτοιου είδους ερωτήματα μας επιτρέπει να απαντήσουμε το "Ιστορικό Αγροτοδασικών Πυρκαγιών" που είναι διαθέσιμο απο τη σελίδα των Ελληνικών ανοικτών δημόσιων δεδομένων και στα οποία θα ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε μια σειρά απο πόστ.

Ήδη απο το προηγούμενο πόστ, είδαμε την (μακριά) προεργασία που χρειάζεται το αρχείο για να γίνει χρήσιμο. Σε αυτό το πόστ θα ρίξουμε μια πρώτη ματιά στους αριθμούς και την ιστοριά που περιγράφουν.

Ο σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να ερμηνεύσει τη κατάσταση και να μπλεχτεί σε αηδιαστικές κοματικές διαμάχες του στύλ "δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι άλλοι" (...άλλωστε ένα είναι το κόμα). Ο σκοπός του κειμένου είναι να περιγράψει τα δεδομένα απο ένα φαινόμενο που μας (ή θα έπρεπε να μας) απασχολεί ό λ ο υ ς.
!!!Η παρουσίαση που ακολουθεί έχει δημιουργηθεί με βάση την παραδοχή οτι τα στοιχεία που προέκυψαν απο το βήμα της προεργασίας είναι αληθή. Δηλαδή, ανταποκρίνοντε στη πραγματικότητα και δεν περιέχουν σφάλματα!!!
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πως δημιουργήθηκαν οι πληροφορίες που παρουσιάζοντε εδώ, δείτε στις σημειώσεις στο τέλος του κειμένου. Εδώ απλά θα ήθελα να πώ οτι εκτός απο τους συνοπτικούς αριθμούς που περιγράφουν το σύνολο των πυρκαγιών θα μας απασχολήσουν και τρείς ποσότητες συναρτήσει του χρόνου:
  • Συνολικός Αριθμός Συμβάντων
  • Συνολική Διάρκεια Πυρκαγιών (Ώρες)
  • Συνολική Καμμένη Έκταση (Στρέματα)
Πάντα με την προυπόθεση οτι οι αριθμοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μένει κανείς άναυδος στη θέα τους...

Μέσω του παρακάτω γραφήματος μπορείτε να εξερευνήσετε την ετήσια κατανομή των πυρκαγιών καθώς επίσης και τη συνολική επηρρεασμένη έκταση ανα τύπο πυρκαγιάς. Έχω συμπεριλάβει αναλυτικές οδηγίες χρήσης στο περιθώριο αλλά ίσως χρειαστείτε μια μικρή περίοδο προσαρμογής για να μπορέσετε να εξερευνήσετε τα δεδομένα με άνεση. Ίσως ακούγεται πιο δύσκολο απο οτι πραγματικά είναι. Αν το γράφημα δεν απεικονίζεται σωστά μέσα στο blog είναι διαθέσιμο και εδώ

10 Χρόνια Πυρκαγιές Στην Ελλάδα (Ανα Τύπο)


Μέσα σε 9.5 περίπου χρόνια (η καταγραφή ξεκινάει απο τις 03/05/1999), έχουν αντιμετωπιστεί 115986 πυρκαγιές με συνολικό χρόνο καταπολέμησης 627755 ώρες και συνολική επηρρεασμένη έκταση 6350226 στρέματα. Λέω επηρρεασμένη και όχι καμμένη, γιατί όλοι οι τύποι καταγεγραμένων αγροτοδασικών εκτάσεων (εκτός απο τους σκουπιδότοπους) μπορεί να ανακάμπτουν σιγά-σιγά και στις δικές τους χρονικές κλίμακες...αν δεν έχουν στο μεταξύ αλλάξει χρήση.

Η συνολική επηρρεασμένη έκταση, είναι αναμφίβολα μεγάλη. Το εκπληκτικό όμως είναι οτι όλη αυτή η καμμένη έκταση ΔΕΝ ανήκει εξ ολοκλήρου σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Το 53% (52.8) επί το συνόλου είναι όντως δάση και δασικές εκτάσεις αλλά το 31% (30.82) είναι καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, οι καλλιέργειες αποτελούν σταθερά περίπου το 1/3 των επηρρεασμένων εκτάσεων ετησίως και στα έτη 2001 (59.4%) ,2002 (50.5%), 2004 (34.02%) είναι ο τύπος πυρκαγιάς με τη μεγαλύτερη επιρρεασμένη έκταση σε σχέση με όλους τους άλλους υπόλοιπους καταγεγραμένους τύπους σε ένα έτος.

Αυτό μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση επειδή, ειδικά στο θέμα των καλλιεργιών, εκτός απο όλα τα άλλα έξοδα κατάσβεσης, προστίθεται και η συνολική ζημιά του καλλιεργητή.

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα λεπτό σημείο το οποίο είναι καλό να ξεκαθαριστεί.

Μπορεί μια πυρκαγιά, να έχει ξεκινήσει απο ένα δάσος και να έχει κάψει και καλλιέργειες ή το αντίθετο (ή οποιοσδήποτε συνδιασμός ανάμεσα στις καταγεγραμένες κατηγορίες). Σε αυτή τη περίπτωση, καταγράφονται για το ίδιο συμβάν, όλες οι επιμέρους επιρρεασμένες εκτάσεις. Αυτό σημαίνει, οτι ανάμεσα στους τύπους των εκτάσεων αναμένεται να υπάρχει μια αλληλεξάρτηση. Αυτή η αλληλεξάρτηση, αξίζει ένα πόστ απο μόνη της. Εδώ όμως θα ήθελα πολύ σύντομα να πώ ότι το "Ιστορικό Αγροτοδασικών Πυρκαγιών" περιέχει 14216 συμβάντα (12.25% επι του συνόλου) όπου η επιρρεασμένη έκταση είναι μοιρασμένη σε διαφορετικούς τύπους πυρκαγιών. Άρα σε γενικές γραμμές, το ποσοστό αλληλεξάρτησης αναμένεται να είναι μικρό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς οτι πρόκειται για 12.25% κατανεμημένο σε 9.5 χρόνια (το 1999 είναι "μισερό" όπως είπαμε).


Ένα άλλο σημείο το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το πότε ξεκινάνε αυτές οι πυρκαγιές αλλά και η συνολική τους διάρκεια. Αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες απο τη παρακάτω απεικόνηση. (Αν δεν απεικονίζεται σωστά μέσα στο blog είναι διαθέσιμη και εδώ)

10 Χρόνια Πυρκαγιές Στην Ελλάδα

Η γενική παρατήρηση είναι φυσικά οτι οι πιο επικίνδυνοι μήνες είναι οι καλοκαιρινοί (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) οι οποίοι συγκεντρώνουν σταθερά σε όλα τα έτη, πάνω απο 50% του ετήσιου συνολικού αριθμού συμβάντων. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει και μια μικρή έξαρση στον αριθμό των συμβάντων γύρω απο τον Μάρτιο.

Έτσι λοιπόν, το προφίλ της πιο καταστροφικής πυρκαγιάς όπως προκύπτει απο το σύνολο των δεδομένων είναι η πυρκαγιά που ξεκινάει Αύγουστο, στις 14:00 το μεσημέρι, θα διαρκέσει κατα μέσο όρο περίπου 11 ώρες (10.92) και θα επιρρεάσει κατα μέσο όρο περίπου 352 (351.82) στρέμματα (συνήθως δάσους ή δασικής έκτασης).

Εδώ υπάρχει άλλο ένα λεπτό σημείο. Κάποιος μπορεί να πεί οτι οι πυρκαγιές του 2000 και του 2007 είναι εξέχοντα γεγονότα κρίνοντας απο την ιδιαίτερα μεγάλη καμένη έκταση. Αυτές οι δύο χρονιές συγκεντρώνουν το 70% (69.97) της συνολικής επιρρεασμένης έκτασης (1599929 και 2843803 στρέμματα αντίστοιχα επι συνόλου 6350226 επιρρεασμένων στρεμμάτων).

Αυτός ο κάποιος μπορεί να πεί οτι για αυτό το λόγο, η εικόνα ίσως είναι παραμορφωμένη πρός υψηλές τιμές και ακόμα οτι αυτό χειροτερεύει ακόμα περισσότερο απο το γεγονός οτι το 1999 συμβάλει μόνο τους καλοκαιρινούς του μήνες.

Επιλέγοντας λοιπόν μόνο τις χρονολογίες 2001-2006 και 2008-2009 (shift και πολλαπλά κλίκ στην ετήσια κατανομή) το προφίλ της καταστροφικής πυρκαγιάς...αλλάζει.

Με βάση τα δεδομένα απο πυρκαγιές 8 ετών, το προφίλ της καταστροφικής πυρκαγιάς γίνεται: Πυρκαγιά που ξεκινάει τον Αύγουστο στις 20:00 το βράδυ, διαρκεί κατα μέσο όρο 6 ώρες (6.17) και επιρρεάζει κατά μέσο όρο 235 (234.60) στρέμματα (συνήθως δασών και δασικών εκτάσεων)

Θα ήθελα να κλείσω αυτό το πόστ, παραθέτοντας το τρίτο και τελευταίο συνοπτικό διάγραμμα. Αυτό περιγράφει τις τάσεις που φαίνοντε να υπάρχουν μέσα στους αριθμούς συναρτήσει του χρόνου. Δηλαδή, μέσα σε X χρόνια, πώς φαίνοντε να μεταβάλλοντε τα μεγέθη των συμβάντων, συνολικής επιρρεασμένης έκτασης και συνολικής διάρκειας; Αυξάνονται με το χρόνο; Μήπως μειώνονται;

Οι τάσεις που απεικονίζοντε σε αυτό το διάγραμμα είναι βασισμένες στο μοντέλο της καλύτερα τοποθετημένης γραμμής πάνω απο τα δεδομένα ΜΟΝΟ για τα 8 έτη που αναφέροντε παραπάνω για τον ίδιο λόγο της ελαχιστοποίησης της παραμόρφωσης...Αν και για κάποια μεγέθη δεν είναι κάν απαραίτητο να ταιριάξουμε μια γραμμή γιατί οι τάσεις είναι προφανείς. Αν η παρουσίαση δεν απεικονίζεται σωστά μέσα στο blog υπάρχει διαθέσιμη και έδω.

Τάσεις Μεγεθών Συναρτήσει Του Χρόνου


Πολύ σύντομα, μέσα απο δεδομένα 8 ετών, φαίνεται οτι ο συνολικός αριθμός συμβάντων μειώνεται με ρυθμό 184 (-183.66) συμβάντα το χρόνο. Όμως, η συνολική επιρρεασμένη έκταση αυξάνεται κατά 21617 στρέμματα το χρόνο και μαζί της αυξάνεται και ο συνολικός αριθμός διάρκειας των συμβάντων με ρυθμό 1231 (1231.15) ώρες το χρόνο. Δηλαδή, απο τα 8 χρόνια στα οποία βασίζοντε οι τάσεις φαίνεται οτι όσο περνάει ο χρόνος παρατηρούντε λιγότερες πυρκαγιές αλλά μεγαλύτερες.



Μπορεί κανείς να συνεχίσει να γράφει για ώρες κοιτόντας τους αριθμούς (πάντα με την προυπόθεση οτι ανταποκρίνονται όντως στη πραγματικότητα), να υπολογίζει δείκτες και να εξακολουθεί να μένει άναυδος. Παρ' όλα αυτά νομίζω πως αυτό το πόστ κατέληξε τεράστιο και έχει έρθει η στιγμή να βάλω μια τελεία εδώ, σταματώντας μόνο σε αυτή τη συνοπτική παρουσίαση του συνόλου των πυρκαγιών. Σίγουρα, κάποιοι απο τους παραπάνω υπολογισμούς μπορούν να πραγματοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους για να βελτοιωθεί η ακρίβεια των αποτελέσματα, όμως σε αυτό το πόστ το ενδιαφέρον ήταν εστιασμένο σε μια πρώτη ματιά στην ιστορία που περιγράφουν τα δεδομένα.

Περισσότερα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτά τα δεδομένα θα ήταν για παράδειγμα να εξάγουμε μηνιαία και ωριαία προφίλ πυρκαγιών ανάλογα με τον τύπο τους και να μελετήσουμε τις διαφορές τους ή να μελετήσουμε ποιές περιοχές έχουν καεί και ξανακαεί περισσότερες απο μια φορές ή πόσες φορές συμπίπτουν πυρκαγιές όπου επιρρεάζοντε και δάσοι και σκουπιδότοποι ή να εστιαστούμε μόνο στις πυρκαγιές που έχουν επιρρεάσει δασικές εκτάσεις και δάση ή να φέρουμε μέσα και τα δεδομένα των ορίων των νομών και να δούμε κατανομές ανα νομό...μετά να δούμε τις κατανομές ανα νομό και χρόνο και τελικά να δούμε ποιοί νομοί καίγοντε πιο συχνά το καλοκαίρι και ποιοί νομοί καίγοντε πιο συχνά το χειμώνα.......και πολλά άλλα όμορφα.

Για εμένα, προσοχή! ακολουθεί προσωπική άποψη, αυτό που κατάφερε να κάνει αυτή η ανάλυση ήταν να με κάνει να συνειδητοποιήσω το μέγεθος του προβλήματος των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο "Γνωρίζω" και στο "Συνειδητοποιώ".

Νομίζω οτι αυτή είναι και η αξία του να έχεις αυτούς τους αριθμούς ανοικτούς (και σε μια μορφή που να μπορεί να τις διαβάσει μηχανή!) με ότι προβλήματα μπορεί να έχουν...Ναί, το ξέρω, κάποιος πάλι, θα πεί οτι μπορεί οι αριθμοί να είναι εντελώς λάθος...Πάντα θα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

Μόνο και μόνο ο συνολικός αριθμός ωρών, ο οποίος όσο αφορά τη πυροσβεστική μεταφράζεται άμεσα σε εργατοώρες, προκαλεί σόκ. Πόσο μάλλον, η συνολική καμμένη έκταση.

Οι πυρκαγιές καταστρέφουν τον τόπο (με οτι οικολογικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτό) αλλά καταπίνουν και πάρα πολλά λεφτά. Μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό τρέχουν στα κατσάβραχα και τις βουνοπλαγιές, φορτηγά τραβώντας μαζί τους τόνους νερό, αεροπλάνα, και ειδικά οχήματα με υψηλότατο λειτουργικό κόστος (και φυσικά φθορές...που επίσης θα μας κοστίσουν).

Ένα Canadair - CL415 καταπίνει 840 λίτρα καύσιμο την ώρα σε ευθεία πτήση...Αν το είχα και ήθελα να το κρατήσω στον ουρανό για 1 ώρα, θα έπρεπε να πληρώσω περίπου1839 ευρώ με σημερινές τιμές (01/10/2010), ΜΟΝΟ για καύσιμα...Και αυτό είναι αφού θα το είχα αγοράσει για 35 εκατομμύρια δολάρια...Και σίγουρα, όταν το CL415 έχει φορτώσει τους περίπου 6 τόνους νερό και ξεκινάει την απογείωση μέσα απο τη θάλασσα απαιτεί περισσότερα απο 840 λίτρα καύσιμο την ώρα. (όποιος μπορεί να βρεί στοιχεία για το "δικό μας" CL215 ας μιλήσει τώρα και ας μη σωπάσει για πάντα).
Το Canadair CL415 όπως και τα περισσότερα αεροπλάνα πρός το παρόν, χρειάζεται και πλήρωμα για να πετάξει όπως επίσης και ασφάλεια και πλήρωμα εδάφους και ανταλακτικά.

Δεν ξέρω πόσο μπορεί να είναι ΜΟΝΟ το συνολικό οικονομικό κόστος που μας έχουν επιβάλει αυτές οι φωτιές, όμως θα έχει "πλάκα" αν μπορέσουμε να το υπολογίσουμε για να βάλουμε πάλι τα 500ευρα στη σειρά να δούμε που μπορεί να φτάσουν. Αυτό που σίγουρα δεν έχει καμία πλάκα πάντως είναι και το ανθρώπινο κόστος που πολλές φορές συνοδεύει κάποια συμβάντα.

Το κόστος για αυτές τις πυρκαγιές των περασμένων 9.5 χρόνων το "πληρώσαμε" και...πάνε αυτά τα λεφτά και τι καλά που ήταν όταν τα είχαμε...Το 2020, να είμαστε καλά και ακόμα εδώ, που θα έχουν φτάσει οι αριθμοί;

Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να ξέρω. Αλλά η Πυροσβεστική έχει κάτι φυλαδιάκια ακόμα και σε pdf μορφή διαθέσιμα απο το website της. Και μπορούμε να τους ρίξουμε μια ματιά με ελάχιστο κόστος μόνο και μόνο για να έχουμε μια στοιχειώδη γνώση του τι μπορούμε να κάνουμε απο τη δική μας πλευρά (που είμαστε περισσότεροι απο τους πυροσβέστες και παντού στην Ελλάδα). Για όσους δεν το κατάλαβαν, με αυτό το τελευταίο σχόλιο ΔΕΝ προσπαθώ να δικαιολογήσω ούτε να χαϊδέψω κανέναν. Προσπαθώ να προβάλω το οτι ίσως μπορούμε να συμβάλουμε κι εμείς παραπάνω απο όσο νομίζουμε στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και του κόστους τους. Μια τσουγκράνα κοστίζει (ευτυχώς ακόμα) λιγότερο απο ένα Canadair.

Υπάρχουν μερικά ακόμα πράγματα που θα προκύψουν απο τα συγκεκριμένα δεδομένα των πυρκαγιών αλλά και απο τα υπόλοιπα διαθέσιμα δεδομένα απο το geodata.gov.gr και ίσως τα δούμε μαζί σε επόμενα πόστ.



Σημειώσεις:
Η ομάδα διαχείρησης του website των ανοικτών δεδομένων, έχει απαντήσει στα λάθη που αναφέροντε στο προηγούμενο post και έχει προσφερθεί να ανεβάσει τα διορθωμένα δεδομένα στο website. Μέχρι να γίνει αυτό, όποιος επιθυμεί και το πλήρες αρχικό dataset και το ενδιάμεσο που περιγράφεται παρα κάτω ας μου στείλει ένα email. Τα δεδομένα, διατίθενται με την ίδια Creative Commons άδεια που αναφέρεται στο website των ανοικτών δεδομένων.


Τρία είναι τα μεγέθη που μας απασχόλησαν σε αυτό το πόστ:
  • Συνολικός Αριθμός Συμβάντων
  • Συνολική Διάρκεια Πυρκαγιών (Ώρες)
  • Συνολική Καμμένη Έκταση (Στρέματα)
Και τα τρία παραπάνω μεγέθη, συναρτήσει του χρόνου. Για αυτό το σκοπό δημιουργείται ένας νέος πίνακας ο οποίος προκύπτει απο τη σύνοψη των 115986 εγγραφών ώς εξής:

"Μέτρα τις πυρκαγιές, διάρκεια πυρκαγιών σε ώρες, έκταση κατά τύπο πυρκαγιάς και συνόψισε τις μετρήσεις κατα χρόνο και μήνα της ημερομηνίας έναρξης".

Έτσι λοιπόν οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις (και περισσότερες) δίνοντε απο ένα πίνακα με μόλις 2832 εγγραφές...Και εδώ το ερώτημα είναι...Πώς να σας παρουσιάσω αυτές τις τρείς ποσότητες (Αριθμός Συμβάντων, Διάρκεια Συμβάντων και Έκταση Συμβάντος) σύν άλλη μια ποσότητα (τον χρόνο), με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο;

Για τη παρουσίαση των δεδομένων ήμουν ανάμεσα στις online εφαρμογές Tableau Public και Many Eyes. Και οι δύο υπηρεσίες δουλεύουν με παρόμοιο τρόπο. Ο χρήστης "ανεβάζει" ένα απλό text αρχείο που περιέχει τις ποσότητες που θέλει να απεικονίσει και επιλέγει τον τρόπο απεικόνισης απο τους πολλούς διαθέσιμους. Και η απεικόνιση αλλά και τα δεδομένα παραμένουν ανοικτά και διαθέσιμα σε όλους.

Για τη συγκεκριμένη απεικόνηση, επέλεξα το Tableau Public, κυρίως επειδή δεν είχε κανένα πρόβλημα με τους Ελληνικούς χαρακτήρες, είναι βασισμένο σε Javascript (χαρά στο κουράγιο τους!) αλλά και επειδή μου άρεσε το αποτέλεσμα που παράγει οπτικά.
top