Ο Μάγος Της Φυλής Και Οι Ασύρματες Τεχνολογίες!

Απο τότε που τεχνολογίες όπως το Wireless Internet, ή το Bluetooth ή ακόμα και το GPS, πέρασαν σε ευρεία κατανάλωση, υπήρχε πάντα το θέμα της ισχύος των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Η ισχύς του σήματος προσδιορίζει την μέγιστη απόσταση που μπορεί να επιτευχθεί μια σύνδεση ανάμεσα σε δύο τερματικά που στη περίπτωση των παραπάνω τεχνολογιών μπορεί να είναι δύο laptop, ένα laptop και ένα router, οι δορυφόροι και ο GPS δέκτης, ή δύο κινητά τηλέφωνα που συνδέοντε μέσω Bluetooth.

Η πιο προφανής λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα (εκτός απο το να τοποθετήσετε τις συσκευές δίπλα δίπλα) είναι ίσως να αυξήσετε την ισχύ των πομποδεκτών με το αντίστοιχο βέβαια κόστος.

Εναλλακτικά βέβαια μπορείτε να βελτοιώσετε τη δυνατότητα της λήψης και γι' αυτό το σκοπό διάφοροι "μάγοι" της ανθρώπινης φυλής, έχουν κατασκευάσει κεραίες απο οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε.

Ειδού λοιπόν, μερικές ιδέες για να αυξήσετε την ισχύ του λαμβανόμενου σήματος στις συσκευές σας.

WiFi:
  • Φτιάξτε μια κεραία απο συσκευασίες Pringles ή Amita...Η συσκευασία των Pringles φαίνεται να έχει τις καλύτερες διαστάσεις για τη λήψη του Wifi φάσματος!


  • Πηγαίνετε στα άκρα!!! Αν δε σας πειράζει να κουβαλάτε μαζί σας ένα μπόλ, μερικά μέτρα καλώδιο δικτύου και το κινητό σας τηλέφωνο μπορείτε να τα συνδιάσετε και να βελτοιώσετε κατά πολύ την ισχύ του λαμβανόμενου σήματος...αν και προσωπικά αμφιβάλλω για τη χρησιμότητα του κινητού σε αυτό το πείραμα.
GPS:
Οι κεραίες για τα GPS είναι ελαφρώς πιο πολύπλοκες λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών του λαμβανόμενου σήματος. Μερικές πολύ καλές κατασκευές είναι διαθέσιμες απο αυτή τη λίστα.

Bluetooth:
Υπάρχουν πολλές καλές κατασκευές στο Internet για κεραίες bluetooth, αλλά αποφάσισα να δώσω εδώ ένα link με μια φανταστική κατασκευή (που περιλαμβάνει και μια κατάλληλη κεραία) για την ασύρματη τεχνολογία Bluetooth.


Don't Try This At Home...Η τουλάχιστον αν το κάνετε στείλτε ένα μήνυμα με τις εντυπώσεις σας :-)

Γεύση Καραϊβικής (Σαν Να Λέμε Jerk Chicken!!!)...

Το προϊόν που απεικονίζεται στίς παρακάτω φωτογραφίες είναι η απίστευτη σάλτσα Reggae Reggae που χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές της Καραϊβικής κουζίνας ανάμεσα στις οποίες και το απίθανο...Jerk Chicken!!!

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο εστιατόριο με γεύσεις της Καραϊβικής στην Αθήνα (ή κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας), αλλά αν βρεθείτε ποτέ στο Λονδίνο αξίζει να δοκιμάσετε Jerk Chicken στο Jerk City, 189 Wardour Street, στο Soho.

Η σάλτσα αυτή είναι μια παραδοσιακή συνταγή την οποία προετοιμάζει ο Levi Roots (εικονιζόμενος στη δεύτερη φωτογραφία). Ο Levi Roots έγινε ευρύτερα γνωστός στο Αγγλικό κοινό το 2006 όταν εμφανίστηκε στο πρόγραμα Dragons Den της Αγγλικής τηλεόρασης, ένα reality show όπου οι διαγωνιζόμενοι έχουν 5 λεπτά να παρουσιάσουν μια νέα επιχειρηματική ιδέα σε 5 πιθανούς χρηματοδότες και να τους αποσπάσουν μια χρηματοδότηση για να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα. Ο Levi Roots δεν απέσπασε κάποιο χρηματικό έπαθλο παρ' όλο που η παρουσίαση της ιδέας του ήταν πολύ καλή -έπαιξε ο ίδιος ένα Reggae κομάτι στη κιθάρα που οι στίχοι ήταν ουσιαστικά η παρουσίαση της ιδέας. Παρ' όλα αυτά οι επιχειρηματίες υποσχέθηκαν να τον βοηθήσουν και κάπως έτσι ξεκίνησε η Reggae Reggae Reggae Sauce.

Το Jerk είναι ένα τρόπος μαγειρέματος διάφορων κρεατικών (στα κάρβουνα) με την ανάλογη σάλτσα. Η ονομασία έχει πιθανότατα Ισπανικές ρίζες και συγκεκριμένα προέρχεται απο τη λέξη Charqui που σημαίνει κοτόπουλο. Στις μέρες μας το Jerk Chicken είναι κάτι σαν γρήγορο φαϊ για τους Jamaicanους αλλά και τους υπόλοιπους "πιστούς" της Καραϊβικής κουζίνας.

Προσωπικά το εστιατόριο Jerk City, το έμαθα απο το πολύ καλό μου φίλο και κουμπάρο πλέον Στάθη. Η τύχη τα έφερε και συναντηθήκαμε το περασμένο Μάϊο στην Αγγλική πρωτεύουσα και αποφασίσαμε να βρούμε το Jerk City και να δοκιμάσουμε το αυθεντικό Jamaican Jerk Chicken. Ήμασταν οι μόνοι λευκοί μέσα στο μαγαζί αλλά αυτό έμεινε περισσότερο ώς ένα κωμικό σχόλιο για εμάς πάρα για την αντιμετώπιση που είχαμε. Οι άνθρωποι ήταν πολύ ευγενικοί και το περιβάλλον πολύ φιλόξενο με μουσική reggae και διάφορα παραδοσιακά ξυλόγλυπτα και πίνακες στους τοίχους.

Θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι οτι η σάλτσα του Jerk Chicken είναι πάρα πάρα πολύ πικάντικη και καυτή. Είναι τόσο καυτή που αρχικά είχα την εντύπωση οτι το κρέας ήταν ζεστό αλλά τελικά κατέληξα στο ότι η σάλτσα έκαιγε τόσο πόλυ που δημιουργούσε την ψευδή έντυπωση οτι το κρέας είναι καυτό!!!

Γι' αυτό καλό θα είναι να παραγγείλετε και ένα Guiness Punch! Αυτό είναι άλλο ένα παραδοσιακό ποτό της Καραϊβικής που αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό απο τη γνωστή μπύρα Guiness. Το πιο σημαντικό συστατικό όμως που θα σας βοηθήσει με τη καυτερή σάλτσα είναι το γάλα που περιέχει το Guiness Punch και θα παρασύρει όλα τα ίχνη καυτερής σάλτσας. Η Guiness, το γάλα, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και η καρύδα που αποτελούν τα στοιχεία του Guiness Punch συνθέτουν ένα καταπληκτικό αλκοολούχο (και λίγο παχύρευστο) ποτό με καταπληκτική γεύση!

Το Jerk Chicken και το Guiness Punch είναι γεύσεις που ίσως αρχικά σας φανούν ξένες ή τουλάχιστον ασυνήθιστες αλλά σίγουρα αξίζει να τις δοκιμάσετε μαζί με άλλες καταπληκτικές γεύσεις απο τη Καραϊβική και τη Jamaica...The land of food and water!
Τώρα πλέον που ήρθε η κατάλληλη εποχή και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον είναι φιλοκερδές και της μόδας (βλέπε Climate Change) , όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν αυτοκίνητα με τη μία ή την άλλη καινοτομία στους κινητήρες τους.

"Καλύτερα αργά παρά ποτέ", λέει το γνωμικό και νομίζω οτι ταιριάζει απόλυτα στη περίσταση. Απο τις πιο επιτυχημένες προσπάθειες στη φιλική προς το περιβάλλον αυτοκίνηση είναι ίσως της Toyota και της Honda που ήδη προσφέρουν προσιτά αυτοκίνητα ευρείας κατανάλωσης με εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Προσωπικά μου αφήνει ένα πολύ ωραίο συναίσθημα να βλέπω αυτά τα αυτοκίνητα να μετατρέποντε απο Concept Cars (σε παλαιότερα αλλά και πιο σύγχρονα τεύχη των 4T) σε προσιτά αυτοκίνητα.

Απο τις πιο πετυχημένες προσπάθειες είναι αυτή της Toyota με το λεγόμενο υβριδικό κινητήρα. Το website της εταιρίας για το Hybrid Synergy Drive εξηγεί με το καλύτερο τρόπο την ιδέα του συνδιασμού ηλεκτρικής / θερμικής κίνησης που δεν είναι και τόσο καινούρια αλλά που σίγουρα χρειαζόταν αρκετή απο τη νέα τεχνολογία για να γίνει αποτελεσματική.

Η Honda απο την άλλη μεριά φαίνεται να κοιτάζει ακόμα πιο μακριά στο μέλλον με το FCX Clarity, το αυτοκίνητο που είναι ουσιαστικά ηλεκτρικό αλλά αντί για μπαταρίες χρησιμοποιεί κυψέλες υδρογόνου για τη παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται για τη κίνηση του.

Πρός το παρόν βέβαια, τα "Υδρογονάδικα" είναι ελάχιστα και σίγουρα πανάκριβα, αλλά αυτό δεν σταματάει τη Honda απο το να εφοδιάσει το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης (υποβοηθούμενο απο GPS...φυσικά) των Clarity με όλες τις γεωγραφικές θέσεις των σταθμών -26 τον αριθμο!!! 9 απο τις οποίες εκτός της πολιτείας California- που προσφέρουν Υδρογόνο.

Απο την άλλη μεριά οι εξελίξεις στη τεχνολογία των μπαταριών έχουν επιτρέψει τη κατασκευή ανθεκτικών και ελαφρών μπαταριών που σημαίνει οτι οχήματα που τις χρησιμοποιούν μπορούν έχουν γρηγορότερη επιτάχυνση, μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη ακτίνα δράσης. Όπως για παράδειγμα μια ηλεκτρική μηχανή 350 ίππων για αγώνες Dragster (Μιλάμε για efficiency!!!) που ίσως θα έπρεπε ο εφευρέτης της να αφήσει την επίδειξη σε κάποιο επαγγελματία οδηγό (είχε ένα ατύχημα on camera!!!).

Ίσως ακούγεται λίγο αστείο σήμερα το να ακούμε οτι το FCX Clarity έχει μέχρι τώρα ένα επιβεβαιωμένο αγοραστή και οτι υπάρχουν 26 σταθμοί παροχής υδρογόνου στην Αμερική (στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα λιγότεροι καθώς η αυτοκίνηση με Υδρογόνο εφαρμόζετε πιλοτικά) αλλά έχω την αίσθηση οτι στο μέλλον θα δούμε σταδιακά όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ίσως μια σοβαρή αναμέτρηση ανάμεσα στην δοκιμασμένη τεχνολογία των μπαταριών και τη "νέα" τεχνολογία των κυψελών υδρογόνου.

Χωρίς Λόγια!!!

Τα μπουκαλάκια στις παρακάτω φωτογραφίες έκαναν την εμφάνιση τους στα ράφια του Sainsbury's (Απο τα μεγαλύτερα μπακάλικα στην Αγγλία) και με άφησαν άφωνο!!!

Υποθέτω οτι το διαφημιστικό κόλπο έκανε τη δουλειά του αφού εμείς αγοράσαμε 2 για £1.75 απο το οποίο ποσό £1 θα διατεθεί στο Age Concern που εργάζεται για να "παρέχει ζεστό φαϊ, κουβέρτες και συμβουλές για το πως θα μπορούσαν να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά το χειμώνα" οι ηλικιωμένοι άνθρωποι...

Με αφορμή αυτά τα πρωτότυπα (τουλάχιστον!)...αντικείμενα, εγκαινιάζω μια νέα κατηγορία θεμάτων σε αυτό το blog, για θέματα που μιλάνε μόνα τους!!!

Η Τυφλόμυγα Και Το GPS...

Τα σχετικά θέματα με το Global Positioning System (GPS) απασχολούν συστηματικά αυτό εδώ το blog (Δείτε για παράδειγμα εδώ και εδώ).

Καθώς το κόστος αυτών των συσκευών βρίσκεται σε καθοδική πορεία, όλο και περισσότεροι οδηγοί εμπιστεύοντε ένα GPS για να τους καθοδηγήσει σε ένα άγνωστο οδικό περιβάλλον.

Κάποιοι ίσως, πολύ περισσότερο απο άλλους, όπως τουλάχιστον φαίνεται απο αυτή την είδηση (απο τη Daily Mail) σχετικά με ένα φορτηγό αυτοκίνητο που ο οδηγός του πέρασε 3 νύχτες στη καμπίνα του φορτηγού του αφού το GPS τον οδήγησε μέσα σε μια πολύ στενή πάροδο!

Δε πέρασαν δέκα μέρες και άλλο ένα παρόμοιο περιστατικό (απο BBC) έκανε την εμφάνιση του στις ειδήσεις. Αυτή τη φορά, λίγο πιο σοβαρό όσο αφορά τις ζημιές αφού οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων που εμπιστεύοντε τυφλά τα GPS συστήματα τους οδηγούντε μέσα απο τους στενούς δρόμους του χωριού Liangadog με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλες ζημιές στα κτήρια!

Θα ήταν οξύμορο για το σκοπό του GPS, να συμπεράνουμε απο αυτά τα γεγονότα οτι δεν θα πρέπει να το εμπιστευόμαστε σε ένα άνγωστο περιβάλλον.
Γι αυτό και υπάρχουν και κάποιες σχετικές ρυθμίσεις σε όλα τα συστήματα GPS οι οποίες αποκλείουν τους μικρούς δρόμους κατα τη σχεδίαση της διαδρομής, ή δίνουν περισσότερο βάρος στη κίνηση μέσω αυτοκινητοδρόμων. Οι διαδρομές που προκύπτουν ίσως να μην είναι οι καλύτερες δυνατές όσο αφορά την απόσταση αλλά θα σας κρατήσουν μακριά απο μικρούς δρόμους που πολλές φορές δεν έχουν καλό φωτισμό ή οδική σήμανση και θα σας κουράσουν γενικότερα.

Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν διαφορετικούς τίτλους ανά τα διάφορα συστήματα και καλό θα ήταν να ρίξετε μια πιο προσκετική ματιά στο εγχειρίδιο χρήσης του GPS σας για να...το εμπιστεύεστε πιο πολύ.
Παρ' όλο που το "Πές Το Με Ένα Barcode" είναι ακόμα φρέσκο, αποφάσισα να αφιερώσω δύο λόγια και μερικές φωτογραφίες απο εχθές το βράδυ, για ένα Αγγλικό έθιμο που γιορτάζεται κάθε 5η Νοεμβρίου.

Όσοι απο εσάς έχετε δεί την ταινία V for Vendetta, θα θυμάστε οτι ο βασικός χαρακτήρας, φορούσε μια περίεργη μάσκα και επαναλάμβανε το στιχάκι "Remember, Remember, The Fifth Of November...".

Αυτή η μάσκα υποτίθεται οτι απεικονίζει τον Guy Fawkes (ρωμαιοκαθολικής πίστης), ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία επειδή ηγήθηκε μας συνομωσίας εναντίον του πρωτεστάντη βασιλιά της Αγγλίας James του πρώτου στις 5 Νοεμβρίου του 1605. Το σχέδιο ήταν να τοποθετηθούν βαρέλια με μπαρούτι κάτω απο το κτήριο της αντίστοιχης βουλής στο Λονδίνο για να το ανατινάξουν σκοτώνοντας τον βασιλιά[1]

Παρ' όλα αυτά η συνομωσία αποκαλύφθηκε και ο Guy Fawkes καταδικάστηκε στη χειρότερη ποινή που επιφύλασε το Αγγλικό νομοθετικό σύστημα εκείνης της εποχής για συνομώτες εναντίον της κυβέρνησης που περιελάμβανε τα εξής θανατηφόρα βασανιστήρια με τη σειρά που αναφέροντε[2]:

  • Ο καταδικασμένος τοποθετείται επάνω σε ένα ξύλινο πλαίσιο και σέρνεται μέχρι το τόπο της εκτέλεσης
  • Κρεμιέται αλλά για λίγο χρόνο μέχρι να χάσει ελαφρώς τις αισθήσεις του
  • Ξεκοιλιάζεται (αφαιρούντε τα σωθικά του) και ευνουχίζεται και τα γεννητικά του όργανα καίγοντε σε μια φωτιά μπροστά του
  • Αποκεφαλίζεται και το σώμα του κόβεται σε 4 μέρη.
Ο Guy Fawkes παρ' όλα αυτά γλύτωσε αυτής της τύχης όταν πήδηξε απο την εξέδρα όπου θα τον κρέμαγαν και έσπασε το λαιμό του![1]

Όλο αυτό το γεγονός περιγράφεται με σύντομο τρόπο στους στίχους του ποιήματος "Guy Fawkes Night" [3] που επαναλαμβάνει και ο χαρακτήρας της ταινίας V For Vendetta. Ολόκληρος ο πρώτος στίχος είναι:
“Remember, remember the fifth of November,
The gunpowder, treason and plot,
I know of no reason
Why gunpowder treason
Should ever be forgot.”
Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός κάθε χρόνο στις 5 Νοεμβρίου σε πολλές μεγάλες πόλεις της Αγγλίας τηρήται το έθιμο του Bonfire όπου ανάβει μια μεγάλη φωτιά και στη κορυφή της τοποθετείται μια φιγούρα που υποτίθεται πως απεικονίζει τον Guy Fawkes. Μια και η ημέρα αυτή πέφτει πολύ κοντά στο Halloween (τις αντίστοιχες απόκριες δηλαδή), σε πολλές πόλεις, ακολουθεί και ένα πρόγραμμα με βεγγαλικά. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απο το χθεσινοβράδυνη εκδήλωση στο Plymouth.


Περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω τοποθεσίες:
[1] Guy Fawkes Άρθρο Στη Wikipedia
[2] Η Βαρύτερη Των Ποινών Για Προδοσία Στην Αγγλία Του 1600
[3] Ολόκληρο Το Ποίημα "Guy Fawkes Night"

Πές Το Με Ένα Barcode...

Η πάρακάτω περίεργη εικόνα κρύβει ένα μήνυμα και στη συνέχεια αυτού του άρθρου θα μάθετε πως θα μπορούσατε να την αποκωδικοποιήσετε!

Πρόκειται για ένα Barcode όμοιο με αυτά που υπάρχουν επάνω σε διάφορα προϊόντα ή βιβλία μόνο που σε αυτό, οι πληροφορίες είναι κωδικοποιημένες και κατα πλάτος (όπως στα κοινά barcode) αλλά και κατα ύψος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια εικόνα με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα χαρακτήρων απο τα κοινά barcodes.

Τα Barcodes...
Η πρωτογεννής ανάγκη για τη χρήση των barcodes ήταν η ταυτοποίηση ή αναγνώριση αντικειμένων. Συγκεκριμένα, τα πρώτα barcodes εφευρέθηκαν τη δεκαετία του 50 και πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για την αναγνώριση εμπορικών βαγονιών τραίνου[1].

Το επόμενο βήμα ήταν η αναγνώριση αντικειμένων σε Supermarket. Η εφαρμογή των barcode στα supermarket περιγράφει ίσως με το καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους[1] και σε άλλους τομείς μια και αποτελείται απο:
  • Την αποθήκη (όπου χρειάζεται γρήγορος έλεγχος των προϊόντων που εισέρχοντε και εξέρχοντε)
  • Το χώρο εξυπηρέτησης των πελατών (όπου χρειάζεται γρήγορος έλεγχος της τοποθεσίας των προϊόντων) και
  • Το σημείο εξυπηρέτησης που είναι τα ταμέια (όπου χρειάζεται γρήγορος έλεγχος των προϊόντων και ακριβής χρέωση) .
Ο σκοπός της χρήσης των barcodes στα supermarket είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής στο ταμείο, λιγότερα λάθη στους λογαριασμούς, καλύτερος έλεγχος της αποθήκης και η ελαχιστοποίηση γενικότερα του κόστους εργασίας.
Ακολουθόντας λοιπόν το "παράδειγμα" του supermarket, οι εφαρμογές των barcode έχουν παρόμοια πλεονεκτήματα στη βιομηχανία αλλά και σε εφαρμογές τύπου ταχυδρομείου ή εταιρίας μεταφορών.
Η εξέλιξη των barcodes σε δισδιάστατα ήταν αναπόφευκτη απο τη στιγμή που οι βιομηχανίες είναι διεθνής αλλά και για λόγους διασφάλισης ποιότητας όπου απαιτούντε ακόμα περισσότερα στοιχεία για ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Πέρα Απο Τις Συνηθισμένες Εφαρμογές...
Όλα αυτά ήταν ωραία και καλά για τη βιομηχανία. Το καλύτερο μέρος της διασκέδασης όμως ξεκινάει απο τη στιγμή που τα κινητά τηλέφωνα απόκτησαν κάμερες (αλλά και σύνδεση με το internet) και τα δισδιάστατα barcodes άρχησαν να χρησιμοποιούντε με νέους και πρωτότυπους τρόπους![2]

Υπάρχουν πάρα πολλά πρότυπα και είδη δισδιάστατων barcodes σε χρήση σήμερα αλλά τα πιο ευρέως διαδεδομένα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα QR-Codes, Datamatrix, Shotcodes και mcodes τα οποία επιτρέπουν τη κωδικοποίηση διευθήνσεων στο internet (URLs), απλού κειμένου, SMS μηνυμάτων ή ακόμα και τη κωδικοποίηση του αριθμού ενός κινητού τηλεφώνου.

Ο τρόπος λειτουγίας των περισσότερων project που χρησιμοποιούν δισδιάστατα barcodes είναι παρόμοιος. Ένας χρήστης δημιουργεί ένα δισδιάστατο barcode που περιέχει κάποια πληροφορία και στη συνέχεια την δημοσιεύει σαν ένα αυτοκόλητο, μια φωτογραφία, ή ακόμα και σαν μια απλή ψηφιακή εικόνα σε κάποιο website όπως αυτή στην αρχή του άρθρου. Οι χρήστες που βλέπουν το barcode μπορούν να το αποκωδικοποιήσουν με το κινητό τους τηλέφωνο. Στη περίπτωση που οι κώδικες περιέχουν URL, ή μηνύματα ή αριθμούς τηλεφώνου, ο χρήστης μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να τηλεφωνήσει στον αριθμό ή να επισκευθεί τη σελίδα ή ακόμα και να στείλει το μήνυμα στον επιλεγμένο αριθμό.

Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ενός project που χρησιμοποιεί δισδιάστατα barcodes είναι η απίθανη Semapedia![3] Ένα project που έχει σκοπό "να συνδέσει τον εικονικό κόσμο με τον πραγματικό". Οι χρήστες δημιουργούν barcodes που περιέχουν ένα link προς το κατάλληλο άρθρο στη Wikipedia και δημοσιεύουν τους συνδέσμους στις ανάλογες τοποθεσίες.

Φανταστείτε για παράδειγμα οτι περπατάτε σε μια πόλη και φθάνετε σε μια ιστορικη τοποθεσία ή ένα ιστορικό μνημείο. Αν αυτό το μνημείο είναι μαρκαρισμένο με ένα semacode, θα μπορείτε να το διάβασετε με το κινητό σας τηλέφωνο και να μεταβείτε στο κατάλληλο άρθρο της Wikipedia με περισσότερες πληροφορίες για αυτή την ιστορική τοποθεσία.

Σε αυτό το σημείο είναι αναπόφευκτο το να αναρρωτιέται κανείς αν τα Ελληνικά ιστορικά μνημεία ή τοποθεσίες είναι μαρκαρισμένα με κάποιο παρόμοιο τρόπο και συνδεδεμένα με επίσημες και ελεγμένες σελίδες που παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για αυτά τα μνημεία. Βέβαια όπως και με τη περίπτωση του Geocaching[4], που περιγράφεται σε προηγούμενο άρθρο, κανείς δε μας σταματά σαν χρήστες να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα barcodes για τις ιστορικές τοποθεσίες, μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής μας.

Άλλη μια ενδεικτική εφαρμογή είναι αυτή που περιγράφεται σε ένα μικρό video στο website της εταιρίας που διαχειρίζετε τα Shotcodes[5] τα οποία όμως μπορούν να κωδικοποιήσουν μόνο URL. Ένας χρήστης βλέπει στο δρόμο ένα poster για μια συναυλία και επιθυμεί να αγοράσει εκείνη τη στιγμή τα εισητήρια. Διαβάζει λοιπόν με το κινητό του τον κώδικα απο το poster και συνδέεται σε ένα website απο το οποίο μπορεί να κλείσει εισητήρια ή να μάθει περισσότερα για τη συναυλία. Αυτή είναι μια πολύ πρακτική εφαρμογή, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς οτι το να γράψεις ένα μεγάλο URL με πολλά διαφορετικά σύμβολα και αριθμούς είναι λίγο δύσκολο στο περιορισμένο πληκτρολόγιο ενός συνηθισμένου κινητού τηλεφώνου.
Περισσότερες πληροφορίες για το πως θα μπορούσατε να δημιουργήσετε το δικό σας Shotcode αλλά και για να κατεβάσετε τον σχετικό Reader στο κινητό σας, μπορείτε να βρείτε στο website της εταιρίας[6]

Προσωπικά, η πρώτη φορά που είδα ένα τέτοιο Barcode να χρησιμοποιήτε ήταν σε μια απο τις "Μέρες Για Το Κοινό" ενός πανεπιστημίου στην Αγγλία. Οι "Μέρες Για Το Κοινό" διοργανώνοντε απο τα πανεπιστήμια, ώστε οι μελλοντικοί νέοι μαθητές να δούν τις εγκαταστάσεις, να γνωρίσουν τους καθηγητές και να αποφασίσουν αν θα ήθελαν να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Επειδή ο χώρος του πανεπιστημίου ήταν πολύ μεγάλος και επειδή οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες δεν είχαν καμία γνώση της τοποθεσίας, οι υπεύθηνοι της διοργάνωσης έδειναν σε όλους τους επισκέπτες ένα λεπτομερή χάρτη αλλά είχαν τοποθετήσει και σε όλα τα κτήρια πολλά Barcodes που περιείχαν το όνομα του κτηρίου, ποιές σχολές είχαν παρουσιάσεις στο συγκεκριμένο κτήριο και τις συγκεκριμένες αίθουσες όπου γίνονταν αυτές οι παρουσιάσεις. Αν κάποιος έχανε το δρόμο του μπορούσε να βρεί το κοντινότερο barcode να το σκανάρει και να καταλάβει σε ποιό σημείο βρίσκετε στο χάρτη ή αν στο συγκεκριμένο κτήριο γίνονταν παρουσιάσεις που τον ενδιέφεραν.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι εφαρμογές περιορίζοντε μόνο απο τη φαντασία!

Δημιουργήστε Τα Δικά Σας Barcodes...
Οι ελάχιστες προυποθέσεις για να διαβάσει κανείς ένα τέτοιο barcode είναι να έχει ένα κινητό τηλέφωνο με κάμερα και δυνατότητα Java και τον ανάλογο barcode reader, μια μικρή εφαρμογή, διαθέσιμη δωρεάν, που αποκωδικοποιεί τις πληροφορίες.

Ένας πρακτικός reader με τη δυνατότητα να αναγνωρίζει δύο πρότυπα (QR-Codes και Datamatrix) είναι αυτός που αναπτύσει η Ελβετική εταιρία Kaywa[7]. Μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή είτε μέσω του browser του κινητού σας ή κατεβάζοντας τον reader στον υπολογιστή σας και εγκαθιστόντας το χειροκίνητα. Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να δείτε ποια τηλέφωνα υποστηρίζοντε, μπορείτε να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο website της Kaywa[7].

Στο website της ίδιας εταιρίας μπορείτε να βρείτε και μια πολύ εύχρηστη web εφαρμογή με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας barcodes, είτε μέσω του προτύπου QR-Code[8] είτε Datamatrix[9].

Για να δούμε λοιπόν...τι λέει το barcode σε αυτό το άρθρο; Μπορείτε να το αποκωδικοποιήσετε και να αφήσετε το σχόλιο σας αν θέλετε.

Περισσότερες πληροφορίες, στις παρακάτω τοποθεσίες:
[1] Άρθρο Της Wikipedia Για Τα Barcodes.
[2] Εισαγωγή Στα Barcode Που Μπορούν Να Αναγνωσθούν Με Κινητά Τηλέφωνα
[3] To Website Της Semapedia
[4] Προηγούμενο Άρθρο Σχετικά Με Το Geocaching
[5] Ένα Σενάριο Χρήσης Των Shotcodes.
[6] Το Επίσημο Website Για Τα Shotcodes
[7] Το Website Της Kaywa Για Τον QR-Code, Datamatrix Reader
[8] Η Web Εφαρμογή Της Kaywa Για Τη Δημιουργία QR-Codes
[9] Η Web Εφαρμογή Της Kaywa Για Τη Δημιουργία Datamatrix Codes.
top