Κρίση...

Υπογλυκαιμίας (!) Δεν ξέρω τι ποσοστό του ΑΕΠ αντιπροσωπεύουν οι παρακάτω εταιρίες αλλά πολύ το χάρηκα που βρήκα τα προϊόντα τους εδώ και μάλιστα σε μεταφρασμένες συσκευασίες.


Κανείς Δεν Μπορεί Να Φάει Μόνο Ένα (Κουτί)
(Οι φωτογραφίες προέρχοντε απο τη προσωπική μου συλλογή.)

Caprice Papadopoulos Classic...απο το 1922. Τα λόγια είναι περιττά. Αν είσαστε στην Αγγλία θα τα βρείτε μόνο στο Waitrose...(Μαρία, να είσαι καλά για τη πληροφορία :-D )



Παστέλι Jannis...If you really wanna go nuts (!)

Ανάμεσα στα Brunch Bars, Flap Jacks, Fruit Cakes, Wheat Biscuits, McVities και τόσα πολλά tea bags που να στεγνώσουν τη θάλασσα ολόκληρη (!) προβάλουν με αίγλη και χορωδίες αγγέλων τα παστέλια ξηρών καρπών Jannis!...Δεν πίστευα στα μάτια μου...τι στο καλό...Ελληνικοί χαρακτήρες είναι αυτοί;;;


Τώρα βέβαια μπορεί να μπερδευτείτε, καθώς το Jannis, μπορεί να το διαβάσετε "Τζανής", ενώ ο παραγωγός ήθελε να πεί "Γιάννης" (απο το 1965). Και το "Φιστίκι" μπορεί να το θυμάστε ώς "Φυστίκι" (ευτυχώς η Αίγινα έχει μείνει ίδια)....αλλά, δεν έχει σημασία, πραγματικά δεν έχει σημασία...



Σημείωση:
Έτσι για πληρότητα ας αναφέρω και τη ΦΑΓΕ, της οποίας όμως τα προϊόντα είναι πολύ εύκολο να τα βρεί κανείς.

Λευκές Τρύπες Στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Πρίν απο μερικές ημέρες διάβαζα (στο Σπιτόσκυλο) οτι η Κτηματολόγιο Α.Ε. προσφέρει πλέον αεροφωτογραφίες απο ολόκληρη την Ελλάδα μέσω μιας web εφαρμογής παρόμοιας με αυτή του Google Maps.

Δυο θετικά σημεία αυτής της κίνησης είναι οτι προσφέρεται πρόσβαση σε φωτογραφίες μεγαλύτερης ανάλυσης απο αυτές που προσφέρει το Google για ολόκληρη την Ελλάδα και το οτι οι πληροφορίες αυτές είναι προσβάσιμες μέσω ενός webservice.

Με αυτό το τρόπο μπορεί κανείς να πάρει τα δεδομένα (εικόνες, layers, και άλλα) που δημιουργούν τον χάρτη που βλέπουμε στη σελίδα του κτηματολογίου. Αυτό έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον. Περισσότερα για το πώς θα μπορούσατε να κάνετε κλήσεις σε αυτό το webservice μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του Open Geospatial Consortium, ενώ υπάρχει και η υλοποίηση όλων των κλήσεων σε Python. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα μιας στοιχειώδους δοκιμής του webservice της Κτηματολόγιο ΑΕ, πατώντας εδώ.

Δυο αρνητικά σημεία της εφαρμογής(*) είναι η χαμηλή της ταχύτητα και το οτι στο web κομμάτι δεν δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης. Δεν είναι δηλαδή δυνατόν να εστιάσει κανείς το φωτογραφικό χάρτη σε μια συγκεκριμένη διεύθηνση... Ευτυχώς που η Ελλάδα είναι μικρή σε έκταση (!).

Αυτό όμως που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν...οι άσπρες "τρύπες" που υπάρχουν στο χάρτη τουλάχιστον όπου υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις (!).

Ενδεικτικά, θα ήθελα να δώσω το εξής παράδειγμα:

Χαλκίδα - Εύβοια...Τώρα ξέρετε που υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη πόλη...
(Η φωτογραφία προέρχεται απο τη σελίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ)

Σε αυτή τη φωτογραφία διακρίνονται: Το στρατόπεδο της Σχολής Πεζικού (κάτω αριστερά), το πεδίο βολής (κάτω δεξιά) και το στρατόπεδο της μονάδας πεζοναυτών στο πάνω μέρος της φωτογραφίας και περίπου στη μέση, δίπλα ακριβώς απο το γήπεδο.

Οι ίδιες εγκαταστάσεις είναι απολύτως ορατές τουλάχιστον στο Google Maps.

Το ίδιο ισχύει και για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Βόρεια της Κύμης (στην Ανατολική Έυβοια) αλλά και για το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας (Νοτιο-Δυτικά της Χαλκίδας) και για άλλες εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ποιός είναι ο λόγος να καλύπτονται αυτές οι περιοχές με αυτό το τρόπο στο "δικό μας" χάρτη ενώ οι ίδιες πληροφορίες να είναι προσβάσιμες απο άλλες υπηρεσίες αεροφωτογραφιών;

Ακόμα και η Area 51 είναι ορατή στο Google Maps και μάλιστα ξεκάθαρα μέχρι τις μεγαλύτερες μεγεθύνσεις (!) :-D

Αν υπάρχει ανάγκη να κρύψουμε κάτι...ας το κρύψουμε.


(*): Το Εθνικό Κτηματολόγιο ξεκίνησε το 1889 σύμφωνα με τις "ιστορικές" σελίδες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατου (Γ.Υ.Σ.). Η Γ.Υ.Σ. διαθέτει ήδη ένα πολύ μεγάλο και λεπτομερές αρχείο δεδομένων (αεροφωτογραφιών τουλάχιστον απο το 1939, τοπογραφικών και άλλων σχετικών μετρήσεων). Αυτό ήταν (και είναι) διαθέσιμο κυρίως σε επαγγελματίες (όπως μηχανικούς, τοπογράφους κλπ) κατόπιν αίτησης και σε μικρό σχετικά κόστος. Πιθανότατα υπήρξε κάποια συνεργασία ανάμεσα στη Κτηματολόγιο ΑΕ και τη Γ.Υ.Σ...πέρα απο το μαρκάρισμα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων :-/

Ο Κάστορας...

Ο κάστορας, αυτό το συμπαθητικό ημιυδρόβιο ζωάκι, πρέπει σε κάποια στιγμή της εξέλιξης του να σχημάτισε μέσα στο κεφάλι του ένα μοντέλο της δυναμικής συμπεριφοράς των κορμών και μια άποψη για το πως πρέπει να κόβει τα δέντρα ώστε:
  1. Να ελαχιστοποιεί την ενέργεια που απαιτείται για να μεταφέρει τους κορμούς εκεί που τους χρειάζεται (ή αλλιώς, να ρίχνει τα δέντρα πιο κοντά πρός το σημείο που τα χρειάζεται)
  2. Να μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιβίωσης του (ή αλλιώς, να κόβει τα δέντρα χωρίς να του πέφτουν στο κεφάλι) (*)

Ο Σκεπτόμενος Κάστορας...
(Η αρχική φωτογραφία προέρχεται απο το σχετικό άρθρο της Wikipedia για τους κάστορες, περισσότερες πληροφορίες για το copyright μπορείτε να βρείτε εδώ)

Απο την άλλη μεριά, ο άνθρωπος, αυτό το...ζώο, έχει μεταξύ άλλων ταξιδέψει στο φεγγάρι (**), παρ' όλα αυτά το να κόψει ένα δέντρο τον μπερδεύει αφάνταστα...






Ο αριθμός σχετικών video στο Youtube στα οποία παραπέμπουν τα παραπάνω είναι ανησυχητικά μεγάλος (!)

Περισσότερα για τους κάστορες μπορείτε να δείτε σε αυτό το video αλλά και στο εξαιρετικό βιβλίο "Built By Animals" (Εκδόσεις Oxford University Press) κάποιου κυρίου Mike Hansell

The World, as Built By Animals (!)
Η φωτογραφία προέρχεται απο τη προσωπική μου συλλογή

Απο αυτό το βίβλιο προέρχεται και το εξής απόσπασμα:

At the start of building their dam, beavers place sticks and branches where rocks or boulders are already obstructing the water flow. From this foundation, a low barrier is extended across the whole width of the stream causing a pool to back up behind it. Branches are then dragged through the water and over the top of the dam to be pinned into the stream bed on the downstream side or angled against the dam to form buttresses, with one end in the stream bed and the other against the dam wall. These supports reinforce the dam against the growing pressure of water in the lagoon. On the upstream side, not only are more branches added, increasing the thickness and height of the dam, but boulders from the stream bed are pushed up against the base of the dam while mud and fine debris are used to seal the wall. In this way the height and thickness of the dam increases, but at all stages the top of the dam remains more or less level ensuring that no building effort is wasted. A completed dam may easily extend 50m in length and exceptionally up to 200m, and be 5m in height.

Even this is not quite the extent of the building achievements of beavers, because the lagoon does not simply represent a broad defensive moat but also a larder. Beavers eat tree bark. During the summer they cut down sizeable trees, dismember them and drag the branches into the lagoon through specially constructed canals that radiate from it; there the branches gradually waterlog and sink. In the winter, when the lagoon is frozen over, the beaver family is still secure in its thick walled lodge and, should any of them feel hungry, they only need to dive out through the doorway and under the ice, across which wolves may roam, to retrieve a few branches to chew on

Κάστορας, το Κ με Μ!


(*) Φαντάζομαι οτι στην αρχή, οι (πρωτο)κάστορες κόβανε τα δέντρα χωρίς ιδιαίτερη μαστοριά...αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρχικά τη δραστική μείωση του πληθυσμού τους...Οι παππούδες κάστορες αποκάλεσαν αυτή την εποχή "Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα"

(**) Εντάξει, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έφτασαν στο φεγγάρι...

Το Σπίτι Στο Newquay...

Πρίν απο λίγο καιρό πήγαμε μια σύντομη βόλτα στο Νιούκ(ε)ι (Newquay) το οποίο είναι διάσημο σε όσους κάνουν σέρφινγκ (surfing) για τις παραλίες του. Πηγαίναμε για πρώτη φορά εκεί και αφού περιφερθήκαμε για λίγο στους (ασυνήθιστα πολυάσχολους) δρόμους του, καταλήξαμε σε μια καφετέρια της οποίας ο ένας τοίχος αποτελούταν απο τρείς μεγάλες τζαμαρίες...για προφανής λόγους:

Η μία απο τις δύο παραλίες για surfing μέσα στο Newquay...Υπάρχουν μερικές ακόμα σε μικρή απόσταση απο το χωριό. Όλες οι φωτογραφίες προέρχοντε απο τη προσωπική μου συλλογή.

Τότε το είδα για πρώτη φόρα. Είναι λίγο δύσκολο να το διακρίνεις με τη πρώτη, ειδικά αν δεν το έχεις ξαναδεί... Κάτι δεν μου ταίριαζε στο τοπίο αλλά δεν πολυέδωσα σημασία...Νά εδώ και μια πιο κοντινή άποψη απο την ίδια τοποθεσία:

Top Of The World

Εκτός απο το παράταιρο στοιχείο, κάτι που μοιάζει με γέφυρα ανάμεσα στα σπίτια, σε αυτή τη φωτογραφία φαίνεται και το που φτάνει το νερό κατά τη παλίρροια (!). Είναι η πρώτη και πιο σκουρόχρωμη ζώνη στη βάση των βράχων. Για καλή μας τύχη, κάποιοι περαστικοί έχουν σταθεί σχεδόν δίπλα στο βράχο, οπότε το βάθος του νερού σε εκείνο το σημείο πρέπει να ειναι τουλάχιστον 1.80 - 2.00 μέτρα. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη, η πιο ανοιχτόχρωμη, ορίζει που φτάνουν τα κύματα όταν πέφτουν επάνω στο βράχο.

Baywatch - Lifeguard....Διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα

Πέρασαν έτσι, δύο-τρείς ώρες, μερικές εκατοντάδες κύματα και ίσως άλλες τόσες φωτογραφίες...Surfers ήρθαν, surfers έφυγαν και οι ναυαγοσώστες ακολουθόντας τη παλίροια μετακίνησαν τον εξοπλισμό τους πιο κοντά στο κύμα. Όταν αποφασίσαμε, με βαριά καρδιά είναι η αλήθεια, να φύγουμε...περπατήσαμε κατα μήκος αυτής της παραλίας για να ανέβουμε στο χωριό απο ένα διαφορετικό δρόμο απο αυτόν που κατεβήκαμε...

Και τότε φανερώθηκε! Σε όλο του το μεγαλείο!! Το σπίτι στο Newquay!!!


Μήπως πρόκειται για το σπίτι του Κακοφωνίξ;


Έμεινα να το κοιτάω για κανα μισάωρο και να σκέφτομαι την ομορφιά του να κοιμάσαι τα βράδια και να ακούς τα κύματα να σκάνε στα βράχια...Ήχος απο νερό που κατρακυλάει πίσω στη θάλασσα, ο αφρός και η κορυφή του κύματος που καταρρέει καθώς καλπάζει πρός τα ρηχά, λίγο πιο μετά ο μπάσος γεμάτος ενέργεια ήχος του κύματος καθώς τερματίζει στο βράχο κι ύστερα οι αφροί και τα απόνερα σαν χειροκροτήματα....και πάλι απο την αρχή.

Είχα βέβαια χρόνο και για πιο πρακτικές σκέψεις: Δηλαδή, είναι νησί; Ποιός αγόρασε οικόπεδο στη κορυφή του βράχου και τι έχτισε εκεί;

Όντως μπορεί να χαρακτηριστεί νησί και μάλιστα έτσι είναι γνωστό στη περιοχή: The Newquay Island (!). Στη κορυφή του, περίπου 20 μέτρα απο το έδαφος βρίσκεται ένα ξενοδοχείο (διανυκτέρευση με πρωινό) χτισμένο τη δεκαετία του 1930 που είναι προσβάσιμο απο μια όμορφη αναρτώμενη γέφυρα κάποιου κυρίου Harper.

Η διανυκτέρευση κοστίζει (απο) £170 (περίπου €200) με ελάχιστη παραμονή τα δύο βράδια. Χώρος αυστηρά για δύο! Χωρίς παιδιά!! Χωρίς ζώα!!! Χωρίς internet και τηλεπικοινωνίες!!!!...Παρέχοντε μια τηλεόραση, τσάϊ και καφές, σεντόνια, πετσέτες, κατσαρολικά....άντε και κανα ελαφρύ βραδυνό αν το επιθυμείτε.

Ευχαριστώ, για καμιά 'βδομαδούλα θα το χρειαστώ....Σηκώστε και τη γέφυρα όπως φεύγετε!

"Πολλά Τα Λεφτά Άρη"

Είναι μερικά πράγματα, που δεν τα βάζει ο νούς του ανθρώπου. Απόσταση 1 έτους φωτός, Ρεύμα 30000 Amperes, Πίεση 16000 PSI...

Πάρτε για παράδειγμα το φεγγάρι. Κάθε βράδυ κάνει τη βόλτα του στον ουρανό περίπου 402k χιλιόμετρα μακριά μας. Τετρακόσιες δύο χιλιάδες χιλιόμετρα (!). Να σας το πώ διαφορετικά, αν ξεκινούσατε να πάτε στο φεγγάρι με ένα παπί θα σας έπαιρνε περίπου 8 μήνες ταξιδεύοντας με 80km την ώρα. Και σε αυτό το ταξίδι θα έπρεπε οπωσδήποτε να φορέσετε κράνος! (Αν και είμαι σίγουρος οτι οι διαγαλαξιακοί κούριερ θα βρούν ένα τρόπο να το φοράνε πάλι σαν κορώνα)

Κάπως έτσι είναι και με αυτά τα περιβόητα €110000000000 (στο δεκαδικό σύστημα!!!) που διαβάζω πώς θα μας χορηγηθούν σαν βοήθεια απο το International Monetary Fund (IMF) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκατόν Δέκα Δισεκατομμύρια Ευρώ (!) Είναι σίγουρα πολλά λεφτά, αλλά δεν μπορώ να τα φέρω στο μυαλό μου. Θυμάμαι όταν ήμουν πιο μικρός κάτι έμπορους στην αγορά, έκαναν έτσι και βγάζανε κάτι ρολά πεντοχίλιαρα, δεκαχίλιαρα άντε και κανα ψωροχιλιάρικο για να δώσουν ρέστα, όταν δεν είχαν βρεί ψηλά στη τσέπη του πουκαμίσου, τη δεξιά τσέπη του παντελονιού και την αριστερή κωλότσεπη (με αυτή τη σειρά ψηλάφησης)....αλλά και πάλι... πρέπει να είναι πιο πολλά απο αυτά. Για να δούμε λοιπόν:

Το πιο μεγάλο σε αξία χαρτονόμισμα του Ευρώ, είναι αυτό των €500. Αυτό το χαρτονόμισμα έχει διαστάσεις 160mm x 82mm x 0.12mm και βάρος 1.1gr. Σύμφωνα με αυτά τα μεγέθη:

Το σύνολο των χαρτονομισμάτων των €500 καταλαμβάνει επιφάνεια:


Το οποίο είναι περίπου 1.5 φορά την έκταση του Μονακό σύμφωνα με το Wolfram Alpha. Αλλά επειδή ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν τι θα πεί Μονακό, ας προσπαθήσουμε να το φέρουμε λίγο πιο κοντά, στα δικά μας μεγέθη...

(Το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη μπρόστα απο τη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα. Η φωτογραφία προέρχεται απο το Google Earth)

Αν έπρεπε να καλύψουμε τη μικρή πλατεία μπροστά ακριβώς απο το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και τη Βουλή (διαστάσεων 0.11km * 0.04km όπως φαίνεται στη φωτογραφία) θα χρειαζόμασταν:


Δηλαδή, περίπου 657 στρώματα απο χαρτονομίσματα των €500. Ένα πανάκριβο χαλί, πάχους:


Δηλαδή περίπου 8 εκατοστά. Πιστεύω οτι θα μπορούσε κάποιος να πέσει απάνω σε αυτό το στρώμα απο λεφτά και να μην νιώσει και πολύ το χτύπημα με το έδαφος!

(Ο 3R ή 21L, διάδρομος του Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα. Είναι ο μεγαλύτερος απο τους δύο διαδρόμους (4km) κατά 200 μέτρα. Η φωτογραφία προέρχεται επίσης απο το Google Earth)

Αντίστοιχα, αν προσπαθούσαμε να καλύψουμε τον ένα απο τους δύο διαδρόμους του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα (διαστάσεων 4km * 0.04km όπως φαίνεται στη φωτογραφία) με τον ίδιο αριθμό χαρτονομισμάτων θα χρειαζόμασταν:


Μόλις 18 στρώματα με πάχος 18 * 0.12mm = 2.16mm

Και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αν θέλαμε να ανακαινίσουμε τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης (ύψους 34 μέτρων και περιφέρειας 70m) και να του περάσουμε μια πανάκριβη ταπετσαρία απο χαρτονομίσματα των €500, τότε:


Δηλαδή, 1210 "χέρια" ταπετσαρία που θα έκανε ένα στρώμα πάχους 1210 * 0.12mm = 145.2mm, περίπου 15 εκατοστών, γύρω απο τον πύργο!

Ίσως μάλιστα να μπορούσαμε να γλυτώσουμε και ένα μέρος απο τη σκαλωσιά, αφού αν απλά βάλουμε όλα τα χαρτονομίσματα το ένα επάνω στο άλλο θα σταθούν σε ύψος:


Οπότε θα ήταν αρκετά για να μπορέσει ένα συνεργείο να πατάει απάνω τους μέχρι να βάλει μερικά απο τα 1210 στρώματα της ταπετσαρίας.

Απο απλή περιέργεια, το ύψος του λευκού πύργου (34m) αντιστοιχεί σε:


Δηλαδή 142 εκατομμύρια ευρώ. Μια απλοϊκή σκαλωσιά με 2 πυλώνες θα στερούσε 284 εκατομμύρια ευρώ...Επειδή ίσως κάποιος πεί, οτι ένα μαδέρι δεν μπορεί να σταθεί με ασφάλεια απάνω σε δύο πύργους με τις διαστάσεις των χαρτονομισμάτων των €500, θα πρότεινα 2 πυλώνες απο 4 δεσμίδες δηλαδή 2 * 4 * €142000000 = €1136000000. Μόλις 1 δίς και κάτι ψιλά, για τη σκαλωσιά που θα χρησιμοποιηθεί για να ντύσει τον Λευκό Πύργο με τα υπόλοιπα €109 δίς....

Επειδή ανησυχώ για την ασφάλεια των εργατών στα 34 μέτρα ας υπολογίσουμε 8 δεσμίδες ανα πυλώνα (οπότε και διπλάσια λεφτά για τη σκαλωσιά)...Εννοείται οτι θα είναι δεμένοι με αλυσίδα ασφαλείας (απο πλατίνα και με χρυσές ασφάλειες) απο τη κορυφή του πύργου......φτωχοί είμαστε;

Αν αναρρωτιέστε πώς θα μεταφέρουμε όλα αυτά τα λεφτά απο τη πλατεία Συντάγματος, στο Ελ. Βενιζέλος και μετά στον Λευκό Πύργο, θα σας έλεγα οτι το συνολικό βαρός του παραπάνω ποσού και πάλι σε χαρτονομίσματα των €500 είναι:


Δηλαδή 242 τόνοι (!)...ύποπτα όμορφος αριθμός, διότι υποθέτοντας οτι κάθε νταλίκα μπορεί να μεταφέρει περίπου 24 τόνους με ασφάλεια θα χρειαζόμασταν μόλις δέκα (!).

Σίγουρα μάλιστα μπορούμε να μαρκάρουμε και το δρόμο μέχρι τη Θεσσαλονική για να μη χαθούμε (με ελάχιστο κόστος) αφού αν βάλουμε τα χαρτονομίσματα των €500 το ένα πίσω απο το άλλο θα δημιουργήσουν μια γραμμή μήκους:


Τριάντα πέντε χιλιάδες διακόσια χιλιόμετρα...είναι αρκετά για να σας πάνε μέχρι το πιο μακρινό μέρος απο την Ελλάδα και να σας μείνουν και 15k για τις διακοπές...συμφέρει!

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο διάλογος ανάμεσα στον Κούρκουλο και τον Καλογήρου στο "Λόλα" τα λέει...όλα:

Gortsos MP

Σε τέσσερις ημέρες (06/05/2010) η Βρετανία έχει εκλογές αλλά εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των υποψηφίων και μας υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία οτι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οτι τη Παρασκευή είναι οι εκλογές!

Είναι αρκετά εύκολο να ξεχαστείς. Δεν υπάρχουν αφίσες, φέϊγ βολάν, πλαστικές σημαίες, βανάκια με κορνές, ανοιχτές ομιλίες, κλείσιμο δρόμων... και άλλα, συναφή παρελκόμενα.

Οι τοπικοί υποψήφιοι βουλευτές έχουν νοικιάσει πολιτικά γραφεία, χρόνο στο ραδιόφωνο (και πάλι, ελάχιστες διαφημισείς) και διαφημιστικό χώρο σε πινακίδες επάνω σε λεωφορεία, οργανώνουν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και ανάλογα με το βεληνεκές τους και την υποστήριξη που έχουν απο τη παράταξη μπορεί να σε πληροφορήσουν για τις δραστηριότητες τους με κάποιο φυλάδιο που λαμβάνεις μέσω ταχυδρομείου.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο στις φετινές εκλογές είναι η πλήρης χρήση της τεχνολογίας και απο τους υποψήφιους αλλά και απο τους δημοσιογράφους και το κοινό.

Οι μέν υποψήφιοι, θέλουν να γνωστοποιήσουν το μήνυμα τους, τα επιτεύγματα τους, τις διαφορές τους απο τους υπόλοιπους και το πρόγραμμα τους, πράγμα που σημαίνει χρήση eMail, RSS, Twitter, Facebook, Youtube και άλλων εφαρμογών. Τα websites των παρατάξεων, δεν αφήνουν καμία ερώτηση αναπάντητη:
Οι δε δημοσιογράφοι και το κοινό, έχουν τις σχεδόν αντίστροφες προδιαγραφές. Για αυτούς, η ουσία βρίσκεται στην ανάλυση των δεδομένων και την απεικόνηση τους με όσο το δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο. Σε αυτό το τομέα έχει γίνει πολύ όμορφη δουλειά.

Το website του BBC για τις εκλογές και οι σχετικές εκπομπές του παρέχουν τη πιο πλήρη και έγκαιρη σύνοψη της προεκλογικής εκστρατείας και των εκλογών γενικότερα. Το κομάτι όπου μπορεί κανείς να συγκρίνει τις συγκεκριμένες θέσεις των παρατάξεων σε κοινά μεγάλα ζητήματα είναι απο τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά του website. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία απο περασμένες εκλογές αλλά και ένας εξομοιωτής εκλογικών αποτελεσμάτων που μου θύμισε λίγο το Risk. Αναρρωτιέμαι αν ξενυχτάνε απο πάνω του οι υποψήφιοι τρέχοντας εναλλακτικά σενάρια :-D

Όσο αφορά το κοινό (μή δημοσιογράφους), ξεχώρισα αυτή την απεικόνηση των τριών debate που έχουν γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους αρχηγούς των παρατάξεων. Η απεικόνηση αυτή απαντάει τα εξής (τυπικά) ερωτήματα: α) Ποιές ήταν οι πιο συχνές λέξεις που ακούστηκαν στο debate; β) Ποιά ήταν η συχνότητα των ίδιων λέξεων ανα παράταξη και γ) Πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι λέξεις μέσα σε φράσεις. Μια και το κείμενο είναι διαθέσιμο, μπορείτε να λάβετε τα δικά σας στατιστικά για λέξεις ή φράσεις που δεν καλύπτοντε απο τα συγκεκριμένα στατιστικά. Να εδώ μερικές φράσεις που δοκίμασα ανα debate (Οι αριθμοί υποδηλώνουν αριθμό φράσεων ανά παράταξη LibDem, Labour, Conserv):
  • I will (0,2,2) (0,2,1) (1,1,1)
  • we will (2,14,1) (0,5,6) (1,8,2)
  • we did (0,0,0) (0,1,0) (0,1,0) (Προβλέψιμο αφού οι Labour είναι τώρα στην κυβέρνηση)
  • don't know (1,1,0) (3,2,0) (3,1,0) (Οι περισσότερες αναφορές δεν ήταν κυριολεκτικές (δεν γνωρίζω το τάδε ζήτημα) αλλά σχήματα λόγου (δεν ξέρω αν το ξέρετε αλλά...) )
  • wrong (7,1,4) (3,2,0) (7,6,4) (Θα πρέπει να δείτε το κείμενο για περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά οι περισσότερες αναφορές ήταν κυριολεκτικές ("ο τάδε είναι λάθος, αυτό ήταν λάθος"))
  • right (12,13,8) (17,18,21) (18,5,24) (Οι περισσότερες αναφορές με το νόημα "σωστό" παρά "δεξιά")
  • their fault (0,0,0) (0,0,0) (0,0,0)
  • not our fault (0,0,0) (0,0,0) (0,0,0)
  • fault (0,0,0) (0,0,1) (0,0,0)
Για το βράδυ των εκλογών, το BBC προετοιμάζει την απεικόνηση των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο επάνω στο κτήριο του Big Ben ενώ, το τηλεοπτικό κανάλι 4, ετοιμάζει μια εναλλακτική βραδιά αποτελεσμάτων με παρουσιαστές τρείς Βρετανούς κωμικούς.




Και μια και αναφέρθηκα σε κωμικούς, ο τίτλος του post προέρχεται φυσικά απο γνωστή Ελληνική ταινία (θα έπρεπε να έχει βγεί σε DVD πακέτο μαζί με το "Υπάρχει Και Φιλότιμο" :-) ) αλλά μέσω του Spotify βρήκα τυχαία ένα αντίστοιχο ραδιοφωνικό "σκετσάκι" της δεκαετίας του 60 που περιγράφει την Αγγλική πολιτική σκηνή. Δεν ξέρω αν η περιγραφή ταιριάζει περισσότερο στο τότε απο το τώρα, αλλά συνήθως ο καπνός μαρτυράει και απο καμιά φωτιά.

Ευτυχώς, υπάρχει και στο youtube. Πρωταγωνιστεί ο μυθικός (!) Peter Sellers. Παρατηρήστε την απάντηση του λογοτέχνη πολιτικού στο ερώτημα "What About The Workers?" :-/

top